Hit Internetów ostatnimi czasy czyli tort literkowy w wydaniu Walentynkowym – dwa blaty kruchego ciasta przełożone kremem i udekorowane owocami, kwiatami itp. – czego tu nie lubić? Całość jest dość prosta w przygotowaniu, mniej czasochłonna niż tradycyjne torty, dekoracja też pozostawia dużo swobody. Do przełożenie użyłam crème Diplomat czyli połączenia kremu budyniowego z ubitą śmietanką i żelatyną, ale możecie też użyć samej śmietany (koniecznie 36%) kremówki z cukrem i wanilią czyli crème chantilly. Na pierwszą warstwę kremu poza dżemem (nie pomijajcie go, moim zdaniem całość jest bez niego trochę zbyt mdła) można dodać owoce.
Ciasto kroi się przyzwoicie, wiadomo w końcu to kruche ciasto – nie ukroicie idealnych plasterków. Jeśli postoi przełożone jest łatwiej, możecie je nawet przygotować dzień wcześniej i tylko udekorować przed podaniem.
Szablon – serce
Ciasto
250 g mąki pszennej
170 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka lub wody
Mąkę, cukier, sól i masło miksujemy w malakserze, aż mieszanka będzie miała konsystencję mokrego piasku. Następnie dodajemy jajko i łyżkę mleka i miksujemy, aż ciasto połączy się. Jeśli ciasto nie utworzy kuli (na początku jest bardziej jak kruszonka) nie dodawajcie więcej płynu tylko zagniećcie je w rękach.
Te same czynności możemy wykonać ręcznie, lub przy pomocy siekacza do kruchego ciasta.
Z ciasta formujemy kulę, następnie spłaszczamy ją, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 h lub całą noc.
Po tym czasie ciasto wałkujemy grubość ok. 3 mm (grubsze będzie się ciężko kroiło). Wycinamy 2 kształty serca (w razie potrzeby wałkujemy ciasto ponownie) i schładzamy przed pieczeniem przez ok. 15 minut w zamrażarce. Z reszty ciasta można upiec ciasteczka.
Ciasto pieczemy w 175 C, przez ok. 10-12 minut, do lekkiego zbrązowienia.
Nadzienie – Crème Diplomat
laska wanilii (ziarenka)
250 ml mleka
50 g cukru
1 jajko
2 żółtka
30 g mąki kukurydzianej
oraz
200 g śmietany kremówki 36 %
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
i domowy dżem (u mnie odparowane resztki sosu z pączków wiedeńskich)
Mleko z wanilią doprowadzamy do wrzenia. W między czasie trzepaczką ubijamy jajka, żółtka, mąkę oraz cukier. Masę jajeczną zalewamy wrzącym mlekiem, dokładnie mieszamy i umieszczamy ponownie w rondlu, doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze 3 minuty (cały czas mieszając), następnie zdejmujemy z kuchenki, przekładamy do płaskiego naczynia i przykrywamy folią spożywczą wierzch. Odkładamy do wystygnięcia na kilka godzin lub na noc.
Przed przełożeniem tortu, żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody i odkładamy do napęcznienia na kilka minut. Po tym czasie podgrzewamy w mikrofalówce lub na kąpieli wodnej i studzimy mieszając z niewielką ilością zimnej śmietanki – 1-2 łyżki.
Miks żelatynowy dodajemy do reszty śmietany i ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy z kremem budyniowym. Przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskamy pierwszą warstwę kremu na ciasto. Na środek nakładamy niewielką ilość dżemu. Przykrywamy drugim sercem i nakładamy kolejną warstwę kremu. Dekorujemy.
Do dekoracji
makaroniki,
pokruszone bezy
owoce (borówki, ziarna granatu)
jadalne kwiaty
Smacznego!
8 komentarzy
Piękny efekt końcowy 🙂
Dzięki 😀
Jak zwykle efekt Wow, niesamowity tylko pytanie zjeść czy podać i pozwolić tylko patrzeć do zobaczenia w Krakowie już nie możemy się doczekać
No wiadomo 🙂 Zjeść! Do zobaczenia.
dzień dobry:) jakiej wielkości jest ciasto?
[…] Link do przepisu: http://candycompany.pl/torcik-kruche-serce-kremem/ […]
Czy to ma być na pewno mąka kukurydziana ? A nie ziemniaczana? Właśnie zrobiłam ten budyń z kukurydzianej ale konsystencja nie zachwyca.
Katarzyna, również zastanawiam się czy dodać mąkę kukurydzianą czy skrobie kukurydzianą