facebook

Tort czekoladowy z dyniowym kremem

0 Posted by - 29 października 2013 - Przepisy

Zapraszamy na nasz tort czekoladowy przełożony dyniowym kremem i udekorowany śmietankową masą z nutką kokosową i polewą czekoladową. Brzmi jak rozpusta? Możliwe, ale czy można się mu oprzeć? Wbrew pozorom nie jest zbyt słodki, choć dość zapychający… Czekoladowe ciasto trochę jak murzynek, wilgotne i mięsiste. Dyniowe przełożenie dobrze komponuje się z kokosowym kremem i czekoladą. Udekorowany obowiązkowo à la Halloween czyli w grobowym klimacie. Warto się trochę napracować!

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

200 g roztopionego masła,

3 jajka,

3 duże łyżki powideł (najlepiej z kakao),

100 g białego cukru,

60 g brązowego cukru,

1 łyżka ekstraktu waniliowego,

210 g kwaśnej śmietany,

200 g mąki,

60 g kakao,

1/4 łyżeczki soli,

1/4 łyżeczki sody,

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Mokre składniki roztrzepujemy w misce. Osobno mieszamy mąkę z solą, proszkiem, sodą i kakao. Następnie dodajemy do mokrych i miksujemy do połączenia. Pieczemy w  piekarniku nagrzanym do 175ºC, w tortownicy o średnicy 20 cm przez ok. 35 minut do suchego patyczka  lub w mniejszej tortownicy 15 cm ok. 50 minut. Ciasto może popękać  z wierzchu – nie przejmujcie się tym, przed przełożeniem wyrównajcie ciasto nożem.

Krem dyniowy:

szklanka mleka skondensowanego (niesłodzonego) lub mleka 3,2%,

170 g pure dyniowego,

1/4 szklanki cukru,

sok z połowy cytryny,

4 żółtka,

2 łyżki mąki pszennej,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

łyżeczka cynamonu,

1 łyżka ekstraktu waniliowego,

80 g mascarpone.

Przyrządzamy budyń dyniowy. Mleko zagotowujemy, w międzyczasie miksujemy pozostałe składniki – poza mascarpone. Kiedy mleko zacznie wrzeć, odlewamy ok. 1/4 szklanki i łączymy z do masą dyniową, dokładnie mieszamy i dodajemy do pozostałego mleka. Gotujemy kilka minut na średnim ogniu, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z kuchenki i przecieramy przez sito by pozbyć się ewentualnych grudek. Odkładamy do wystygnięcia przykrywając budyń folią spożywczą – dzięki temu na powierzchni nie utworzy się kożuch. Przed przełożeniem tortu mieszamy z serkiem mascarpone. Masę dobrze jest przygotować dzień wcześniej by dobrze stężała w lodówce.

tort czekoladowo dyniowy

Dekoracja

Masa śmietankowa:

300 g mascarpone,

3 łyżki likieru kokosowego,

cukier puder do smaku.

Polewa:

80 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70% zawartości kakao),

80 ml kremówki,

gorąca woda.

oraz

kilka ciasteczek oreo,

lukier lub biała czekolada do wykonania napisów.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z kremówką, mieszamy. Polewę rozwadniamy kilkoma łyżkami ciepłej wody.

Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i likierem. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek mleka lub kremówki, jeśli masa będzie zbyt gęsta.

Wykonanie

Tort wyrównujemy, odkładamy okruchy na później, kroimy na 2 lub 3 blaty. Przekładamy masą dyniową – można po tym schować go jeszcze na godzinę do lodówki. Smarujemy masą kokosową, a następnie wierzch oblewamy polewą czekoladową. Zanim polewa zastygnie posypujemy ją wcześniej odłożonymi okruchami ciasta. Ciastka przycinamy by nadać im kształt grobu i wykałaczką robimy na nich napisy. Można przygotować szybki lukier z kilku łyżek cukru pudru i odrobiny wody. Groby wbijamy w ciasto. Tort chowamy na chwilę do lodówki by wszystkie warstwy zastygły.

Smacznego!

tort czekoladowo dyniowytort czekoladowo dyniowy

 

 

 

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

2 Comments

  • Salvador Dali 29 października 2013 - 08:25 Reply

    baardzo efektowne ciasto!
    Na Halloween idealne 😀

  • world on a fork 30 października 2013 - 18:33 Reply

    chętnie bym spróbowała ! :)

  • Leave a reply

    Translate »