Zapraszamy na nasz tort czekoladowy przełożony dyniowym kremem i udekorowany śmietankową masą z nutką kokosową i polewą czekoladową. Brzmi jak rozpusta? Możliwe, ale czy można się mu oprzeć? Wbrew pozorom nie jest zbyt słodki, choć dość zapychający… Czekoladowe ciasto trochę jak murzynek, wilgotne i mięsiste. Dyniowe przełożenie dobrze komponuje się z kokosowym kremem i czekoladą. Udekorowany obowiązkowo à la Halloween czyli w grobowym klimacie. Warto się trochę napracować!
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
200 g roztopionego masła,
3 jajka,
3 duże łyżki powideł (najlepiej z kakao),
100 g białego cukru,
60 g brązowego cukru,
1 łyżka ekstraktu waniliowego,
210 g kwaśnej śmietany,
200 g mąki,
60 g kakao,
1/4 łyżeczki soli,
1/4 łyżeczki sody,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Mokre składniki roztrzepujemy w misce. Osobno mieszamy mąkę z solą, proszkiem, sodą i kakao. Następnie dodajemy do mokrych i miksujemy do połączenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC, w tortownicy o średnicy 20 cm przez ok. 35 minut do suchego patyczka lub w mniejszej tortownicy 15 cm ok. 50 minut. Ciasto może popękać z wierzchu – nie przejmujcie się tym, przed przełożeniem wyrównajcie ciasto nożem.
Krem dyniowy:
szklanka mleka skondensowanego (niesłodzonego) lub mleka 3,2%,
170 g pure dyniowego,
1/4 szklanki cukru,
sok z połowy cytryny,
4 żółtka,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka cynamonu,
1 łyżka ekstraktu waniliowego,
80 g mascarpone.
Przyrządzamy budyń dyniowy. Mleko zagotowujemy, w międzyczasie miksujemy pozostałe składniki – poza mascarpone. Kiedy mleko zacznie wrzeć, odlewamy ok. 1/4 szklanki i łączymy z do masą dyniową, dokładnie mieszamy i dodajemy do pozostałego mleka. Gotujemy kilka minut na średnim ogniu, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z kuchenki i przecieramy przez sito by pozbyć się ewentualnych grudek. Odkładamy do wystygnięcia przykrywając budyń folią spożywczą – dzięki temu na powierzchni nie utworzy się kożuch. Przed przełożeniem tortu mieszamy z serkiem mascarpone. Masę dobrze jest przygotować dzień wcześniej by dobrze stężała w lodówce.
Dekoracja
Masa śmietankowa:
300 g mascarpone,
3 łyżki likieru kokosowego,
cukier puder do smaku.
Polewa:
80 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70% zawartości kakao),
80 ml kremówki,
gorąca woda.
oraz
kilka ciasteczek oreo,
lukier lub biała czekolada do wykonania napisów.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z kremówką, mieszamy. Polewę rozwadniamy kilkoma łyżkami ciepłej wody.
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i likierem. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek mleka lub kremówki, jeśli masa będzie zbyt gęsta.
Wykonanie
Tort wyrównujemy, odkładamy okruchy na później, kroimy na 2 lub 3 blaty. Przekładamy masą dyniową – można po tym schować go jeszcze na godzinę do lodówki. Smarujemy masą kokosową, a następnie wierzch oblewamy polewą czekoladową. Zanim polewa zastygnie posypujemy ją wcześniej odłożonymi okruchami ciasta. Ciastka przycinamy by nadać im kształt grobu i wykałaczką robimy na nich napisy. Można przygotować szybki lukier z kilku łyżek cukru pudru i odrobiny wody. Groby wbijamy w ciasto. Tort chowamy na chwilę do lodówki by wszystkie warstwy zastygły.
Smacznego!
2 komentarze
baardzo efektowne ciasto!
Na Halloween idealne 😀
chętnie bym spróbowała ! 🙂