W powietrzu czuć już jesień! Więc i przepis i zdjęcia będą bardziej jesienne. Wilgotny tort marchewkowy z brzoskwiniami i rozmarynem upiekłam jeszcze w sierpniu, ale musiał cierpliwie czekać, aż znajdę czas na obróbkę zdjęć i przygotowanie wpisu. No i proszę 🙂
Ciasto marchewkowe jest wilgotne, aromatyczne. Inne niż wszystkie, które piekłam do tej pory – poza marchewkami do ciasta dodajemy też pure z brzoskwiń. Tort przełożyłam moim ulubionym kremem serowym, a dla przełamania smaku dodałam jeszcze dżem ze świeżych brzoskwiń i rozmarynu. Jest boski – warto przygotować go nieco więcej i zapasteryzować na zimę!
Upieczcie koniecznie!
Od dawna czekałam, aż mój tata będzie robił miodobranie i da mi kawałek prawdziwego plastra miodu. Jedliście kiedyś taki? Nie ma nic lepszego. I jest naprawdę fotogeniczny 🙂
Zmodyfikowany przepis na ciasto pochodzi z tej strony
Składniki na formę 16 cm (ciasto można też upiec w tortownicy 20-22 cm, będzie miało 2 warstwy)
Ciasto
150 g masła
3 duże jajka
100 g drobnego cukru
80 g brązowego cukru
ziarenka z 1 wanilii
180 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczka imbiru, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i goździków
250 g startej na drobnych oczkach marchewki (ok. 2 duże marchewki)
2/3 szkl pure brzoskwiniowego (odłożone z musu)
skórka starta z 1 pomarańczy
Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Dwie foremki o średnicy 16 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Masło roztapiamy i podgrzewamy, aż lekko zbrązowieje i zacznie pachnieć orzechowo. Odkładamy i studzimy.
Jajka ubijamy z cukrami na jasną i puszystą masę, dodajemy ostudzone masło i miksujemy do połączenia składników.
Mąkę przesiewamy z przyprawami, solą, proszkiem i sodą. Dodajemy do masy jajecznej.
Starte marchewki, pure z brzoskwiń i skórkę pomarańczową mieszamy ze sobą i łączymy z ciastem. Mieszamy, aż masa będzie gładka. Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek i pieczemy ok 40 minut, lub do suchego patyczka.
Krem
450 g tłustego sera białego (takiego)
350 g śmietany kremówki 36%
3/4 szklanki cukru pudru
skórka z połowy pomarańczy
Ser ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy ubitą na sztywno śmietankę oraz skórkę pomarańczową i ubijamy jeszcze chwilę do połączenia składników.
Mus brzoskwiniowy z rozmarynem
7 brzoskwiń
2 gałązki rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego)
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
Brzoskwinie parzymy, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i blendujemy. Odkładamy 2/3 szklanki pure do ciasta.
Resztę pure przekładamy do rondelka, dodajemy rozmaryn i cukier i gotujemy, aż mus porządnie zgęstnieje. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Mus brzoskwiniowy studzimy i chłodzimy w lodówce.
Złożenie
Krążki ciasta kroimy na pół, odkładamy niewielką ilość kremu do obłożenia tortu z zewnątrz. Pierwszy blat smarujemy kremem i częścią musu brzoskwiniowego. Analogicznie postępujemy z resztą blatów. Tort chłodzimy smarujemy z zewnątrz odłożonym kremem (można tort lekko schodzić przed obłożeniem, będzie bardziej stabilny).
Podajemy udekorowany świeżym rozmarynem, brzoskwiniami i polany miodem.
Smacznego!
19 komentarzy
Jeszcze nie jadłam ciasta marchewkowego z brzoskwiniami – koniecznie muszę spróbować 🙂
Upiecz koniecznie, jest pyszny 🙂
Ciasto upieczone bardzo dobre szczególnie na drugi dzień.Wydawało mi się że bez oleju będzie zabite ale było super .
Jeszcze dopiszę że dałam 2 łyżeczki rozmarynu ale był słabo wyczuwalny może świeży byłby lepszy ale ciasto i tak było cudownie pyszne .
Świeży jest bardziej aromatyczny, suszonego można faktycznie dać więcej 🙂 Cieszę się, że smakowało!
A mi niestety ciasto wyszło zakalcowate.. co prawda nie piekłam go w dwóch małych foremkach ale na raz w dużej, piekło się ponad godzinę. Już w trakcie wylewanie do formy ciasto wydawało mi się takie dziwne jakby zwarzone (zrobiło sie takie dopiero po dodaniu marchwi z musem). Może gdzieś błąd popełniłam. Ale trzeba przyznać – jest pyszne.
Pieczenie na raz było błędem – ciasto jest wilgotne i ciężkie i powinno być pieczone na dwa razy, dlatego wyszedł zakalec 🙂 Marchew mogła być bardzo wilgotna i nadmiar soku się dołożył od zakalca, a zważony wygląd mogła spowodować różnica temperatur ciasta i marchwi z brzoskwiniami – ale to nie przez to ciasto się nie dopiekło. W każdym razie cieszę się że smakowało! Pozdrawiam 🙂
Temperatury obu mas były na 100% takie same, ale faktycznie – mogłam upiec na dwa razy, miałabym pewność że wyjdzie idealnie. Następnym razem tak zrobię, dziękuję! ☺
A swoją drogą – bardzo sie cieszę że w końcu znalazłam w sieci takie miejsce jak ten blog, który jest pełen niebanalnych smaków! (A nie jak w większości kopiowanych przepisów z innych stron..)
Witam serdecznie,
czy pure brzoskwiniowe może być zrobione z brzoskwiń z puszki? Niestety zimową porą bardzo cięzko o dobrej jakości świeże brzoskwinie, a bardzo marzy mi się to ciasto na święta.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź:)
Można użyć brzoskwiń z puszki, zmniejszyłabym w tym przypadku ilość cukru, żeby ciasto nie wyszło zbyt słodkie. Pozdrawiam!
Hej, czy jak piekę ciasto w tortownicy o średnicy 23cm na dwa razy to, czy druga część ciasta surowego może czekać aż upiecze się pierwsza część?
P.S świetna strona, cudowne przepisy i piękne zdjęcia!!! 🙂
Tak, przy formie 23 może poczekać – gdybyś piekła w mniejszej z zamiarem przekrojenia na pół to już bym nie ryzykowała 🙂
Czy tort jest stabilny? Można go przechowywać poza lodówką?
Czy tort jest stabilny. Ile czasu można go przechowywać poza lodówką?
Tort jest dość stabilny, wytrzyma kilka godzin – o ile wcześniej będzie dobrze schłodzony i nie wystawimy go w upale na słońcu 🙂
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć takiego serka z Wielunia, jaki inny Pani proponuje.
Każdy tłusty, trzykrotnie zmielony biały ser jest ok. Najlepiej oczywiście zmielić samemu, ale jeśli będziemy używać gotowego to trzeba sprawdzić skład (powinna być tam tylko śmietanka, żadnych zagęszczaczy itp.) oraz zawartość tłuszczu (ser ma być tłusty!).
Dziękuję. Ciasto niestety kompletnie mi się nie udało. Dużo piekę, a takiego zakalca jeszcze nie widziałam. Zrobiłam zwykłe marchewkowe i przełożenia z serka kanapkowego z masłem. Jutro test smaku.
Jeśli mam tortownicę o średnicy 23 cm, potrzebuję mieć większy tort, muszę wszystkie składniki dać razy 2?