facebook

Tort marchewkowy z brzoskwiniami i rozmarynem

0 Posted by - 19 września 2017 - ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy, tort/ layer cake

W powietrzu czuć już jesień! Więc i przepis i zdjęcia będą bardziej jesienne. Wilgotny tort marchewkowy z brzoskwiniami i rozmarynem upiekłam jeszcze w sierpniu, ale musiał cierpliwie czekać, aż znajdę czas na obróbkę zdjęć i przygotowanie wpisu. No i proszę :)

Ciasto marchewkowe jest wilgotne, aromatyczne. Inne niż wszystkie, które piekłam do tej pory – poza marchewkami do ciasta dodajemy też pure z brzoskwiń. Tort przełożyłam moim ulubionym kremem serowym, a dla przełamania smaku dodałam jeszcze dżem ze świeżych brzoskwiń i rozmarynu. Jest boski – warto przygotować go nieco więcej i zapasteryzować na zimę!

Upieczcie koniecznie!

Od dawna czekałam, aż mój tata będzie robił miodobranie i da mi kawałek prawdziwego plastra miodu. Jedliście kiedyś taki? Nie ma nic lepszego. I jest naprawdę fotogeniczny :)

Zmodyfikowany przepis na ciasto pochodzi z tej strony

Składniki na formę 16 cm (ciasto można też upiec w tortownicy 20-22 cm, będzie miało 2 warstwy)

Ciasto

150 g masła

3 duże jajka

100 g drobnego cukru

80 g brązowego cukru

ziarenka z 1 wanilii

180 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczka imbiru, po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i goździków

250 g startej na drobnych oczkach marchewki (ok. 2 duże marchewki)

2/3 szkl pure brzoskwiniowego (odłożone z musu)

skórka starta z 1 pomarańczy

Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Dwie foremki o średnicy 16 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

Masło roztapiamy i podgrzewamy, aż lekko zbrązowieje i  zacznie pachnieć orzechowo. Odkładamy i studzimy.

Jajka ubijamy z cukrami na jasną i puszystą masę, dodajemy ostudzone masło i miksujemy do połączenia składników.

Mąkę przesiewamy z przyprawami, solą, proszkiem i sodą. Dodajemy do masy jajecznej.

Starte marchewki, pure z brzoskwiń i skórkę pomarańczową mieszamy ze sobą i łączymy z ciastem. Mieszamy, aż masa będzie gładka. Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek i pieczemy ok 40 minut, lub do suchego patyczka.

Krem

450 g tłustego sera białego (takiego)

350 g śmietany kremówki 36%

3/4 szklanki cukru pudru

skórka z połowy pomarańczy

Ser ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy ubitą na sztywno śmietankę oraz skórkę pomarańczową i ubijamy jeszcze chwilę do połączenia składników.

Mus brzoskwiniowy z rozmarynem

7 brzoskwiń

2 gałązki rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego)

1 łyżeczka brązowego cukru

2 łyżeczki soku z cytryny

Brzoskwinie parzymy, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i blendujemy. Odkładamy 2/3 szklanki pure do ciasta.

Resztę pure przekładamy do rondelka, dodajemy rozmaryn i cukier i gotujemy, aż mus porządnie zgęstnieje. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Mus brzoskwiniowy studzimy i chłodzimy w lodówce.

Złożenie

Krążki ciasta kroimy na pół, odkładamy niewielką ilość kremu do obłożenia tortu z zewnątrz. Pierwszy blat smarujemy kremem i częścią musu brzoskwiniowego. Analogicznie postępujemy z resztą blatów. Tort chłodzimy smarujemy z zewnątrz odłożonym kremem (można tort lekko schodzić przed obłożeniem, będzie bardziej stabilny).

Podajemy udekorowany świeżym rozmarynem, brzoskwiniami i polany miodem.

Smacznego!

Moist carrot cake recipe with cream cheese frosting and rosemary peach jam. Food photography by Candy CompanyMoist carrot cake recipe with cream cheese frosting and rosemary peach jam. Food photography by Candy CompanyMoist carrot cake recipe with cream cheese frosting and rosemary peach jam. Food photography by Candy CompanyMoist carrot cake recipe with cream cheese frosting and rosemary peach jam. Food photography by Candy CompanyMoist carrot cake recipe with cream cheese frosting and rosemary peach jam. Food photography by Candy CompanyMoist carrot cake recipe with cream cheese frosting and rosemary peach jam. Food photography by Candy CompanyMoist carrot cake recipe with cream cheese frosting and rosemary peach jam. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

8 Comments

  • Wypieki Beaty 19 września 2017 - 12:35 Reply

    Jeszcze nie jadłam ciasta marchewkowego z brzoskwiniami – koniecznie muszę spróbować :)

  • Lucynka 24 września 2017 - 21:58 Reply

    Ciasto upieczone bardzo dobre szczególnie na drugi dzień.Wydawało mi się że bez oleju będzie zabite ale było super .

  • Lucynka 24 września 2017 - 22:04 Reply

    Jeszcze dopiszę że dałam 2 łyżeczki rozmarynu ale był słabo wyczuwalny może świeży byłby lepszy ale ciasto i tak było cudownie pyszne .

    • Candy Company 2 października 2017 - 08:53 Reply

      Świeży jest bardziej aromatyczny, suszonego można faktycznie dać więcej :) Cieszę się, że smakowało!

  • Agata 1 października 2017 - 14:47 Reply

    A mi niestety ciasto wyszło zakalcowate.. co prawda nie piekłam go w dwóch małych foremkach ale na raz w dużej, piekło się ponad godzinę. Już w trakcie wylewanie do formy ciasto wydawało mi się takie dziwne jakby zwarzone (zrobiło sie takie dopiero po dodaniu marchwi z musem). Może gdzieś błąd popełniłam. Ale trzeba przyznać – jest pyszne.

    • Candy Company 2 października 2017 - 08:58 Reply

      Pieczenie na raz było błędem – ciasto jest wilgotne i ciężkie i powinno być pieczone na dwa razy, dlatego wyszedł zakalec :) Marchew mogła być bardzo wilgotna i nadmiar soku się dołożył od zakalca, a zważony wygląd mogła spowodować różnica temperatur ciasta i marchwi z brzoskwiniami – ale to nie przez to ciasto się nie dopiekło. W każdym razie cieszę się że smakowało! Pozdrawiam :)

      • Agata 2 października 2017 - 15:34 Reply

        Temperatury obu mas były na 100% takie same, ale faktycznie – mogłam upiec na dwa razy, miałabym pewność że wyjdzie idealnie. Następnym razem tak zrobię, dziękuję! ☺
        A swoją drogą – bardzo sie cieszę że w końcu znalazłam w sieci takie miejsce jak ten blog, który jest pełen niebanalnych smaków! (A nie jak w większości kopiowanych przepisów z innych stron..)

    Leave a reply

    Translate »