Truskawki ze śmietaną i cukrem jadłam zawsze na wakacjach u babci w Rzeszowie. Ta druga babcia nie była mistrzem pieczenia, pamiętam właściwie tylko piszingera w jej wykonaniu, ale to może i dobrze bo dzięki temu mogliśmy się rozkoszować prostymi deserami – smak truskawek z kwaśną śmietaną zapamiętałam na długo. Kto jadł ten wie, że w sezonie truskawkowym nie ma nic lepszego 🙂
Zastanawiałam się co upiec z truskawkami, czasu mam ostatnio mało, a pomysłów jak zwykle za dużo. Wcale nie planowałam takiego tortu, ale pomyślałam o truskawkach, kwaśnej śmietanie i już… Biszkopt upiekłam z przepisu z książki Ilustrowany kucharz Krakowski – zaintrygował mnie tam pyszny tort biszkoptowy na biszkopcie parzonym. Ciasto jest gęstsze i bardziej zwarte niż w tradycyjnej wersji, aromatyczne (od siebie dodałam sporo wanilii), ale bardzo dobre.
Zamiast samej śmietany kremówki, do kremu dodałam sporo kwaśnej śmietany – krem jest obłędny, sami zobaczycie 🙂
Składniki na blachę 20 cm.
Biszkopt
3 jajka
3 żółtka
105 g drobnego cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
90 g mąki
Jajka, żółtka i cukier oraz wanilię mieszamy w większej misce, wstawiamy na kąpiel wodną i ubijamy mikserem, aż masa zgęstnieje i zwiększy objętość ok. 10-15 minut. Następnie zdejmujemy miskę z kąpieli i miksujemy na wysokich obrotach, aż masa całkiem ostygnie. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej masłem (boki). Pieczemy w 170/165 C przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Studzimy.
Krem
400 g śmietany 36 % (takiej)
400 g dobrej, gęstej kwaśnej śmietany 18 lub 22 %
2-3 łyżki cukru pudru
oraz ok. 750 g truskawek
do nasączenia niewielka ilość mleka zagotowanego z laską wanilii pozostałą z biszkoptu, z łyżką ekstraktu waniliowego i cukrem – lub inny poncz np. kompot truskawkowy itp.
Śmietanę 36 % ubijamy z cukrem pudrem, kiedy będzie sztywna dodajemy kwaśną śmietanę i jeszcze chwilę miksujemy.
Biszkopt kroimy na dwa blaty nasączamy waniliowym mlekiem, nakładamy połowę kremu i część truskawek, przykrywamy drugim blatem i dekorujemy resztą kremu oraz truskawkami.
Smacznego!
4 komentarze
Tort wygląda obłędnie! Mimo, że dzisiaj zjadłam całą miskę truskawek i to do tego całkiem sporą, to obejrzeniu Twoich zdjęć mam ochotę na jeszcze. A najlepiej na kawałek takiego tortu 😉
Czy tort warto przełożyć dzień wcześniej, czy tuż przed podaniem?
Można dzień wcześniej, choć najlepszy będzie przygotowany przed podaniem – nieobłożony biszkopt może zrobić się suchy.
Ideał