facebook

Tort z ciasta francuskiego z wiśniami i kajmakiem. Honeycomb cake

0 Posted by - 25 stycznia 2016 - ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy, tort/ layer cake

Scroll down for English

Próbowaliście kiedyś upiec tort z ciasta francuskiego? Mi do niedawna nie przyszłoby to do głowy, ale jednak można… W dodatku jest naprawdę pyszny! Moja siostra stwierdziła, że nie ma nic lepszego niż połączenie wiśni i kajmaku i nie mogę się z nią nie zgodzić. Wszyscy, których częstowałam byli zachwyceni, nawet bardziej niż zwykle moimi innymi wypiekami. A to chyba coś :)

Jak się pewnie można domyślić najbardziej spodobał mi się przekrój tortu, wygląda bardzo efektownie i niecodziennie! A prawda jest taka, że wcale nie trzeba się namęczyć żeby go zrobić… To zdecydowanie jeden z tych tortów, przy podaniu, których usłyszycie „wow”, a potem „mhhh” w trakcie degustacji.

Do tego tortu przymierzałam się dwa razy, za pierwszym razem użyłam ciasta pseudo francuskiego z tłuszczami roślinnymi i mrożonych wiśni. Wiśnie były źle odsączone i puściły tak dużo soku, że miałam problem z dopieczeniem spodów. Ciasto nie urosło spektakularnie

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki

ok. 650 g ciasta francuskiego

ok. 450 g drylowanych wiśni, użyłam takich (mogą być mrożone)

żółtko do smarowania

Jeśli planujecie użyć ciasta ze sklepu poszukajcie tego z prawdziwym masłem (takiego, można je kupić w Almie) – naprawdę robi różnicę! Piekłam wersję z prawdziwym ciastem i takim z Lidla. Ciasto na bazie tłuszczów roślinnych znacznie gorzej wyrosło i miałam trochę problemów, żeby je dopiec. Nie wyglądało też tak ładnie w przekroju…

Piekarnik nagrzewamy do 210 C.

Wiśnie dokładnie odsączamy i dodatkowo osuszamy na papierowym ręczniku (to bardzo ważne, bo jeśli owoce puszczą za dużo soku, spód ciasta będzie niedopieczony).

Ciasto lekko wałkujemy i tniemy na 6 pasków grubości ok. 6 cm, układamy na nich wiśnie. Krawędzie smarujemy żółtkiem i zwijamy ciasto w rulon. Z każdych dwóch rulonów formujemy ślimak (czyli  3 ślimaki z 6 rulonów na tort o średnicy 20 cm) lub z 6 rulonów formujemy tylko 2 ślimaki na większy tort (ok. 23-24 cm) – zobaczcie na filmiku.

Ślimaki chłodzimy w lodówce/zamrażarce (a przy ujemnej temperaturze nawet lepiej na zewnątrz) pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż mocno się zarumienią z wierzchu i upieką od spodu. Całkowicie studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce lub zamrażarce (to pomaga zwłaszcza jeśli Wasz krem zrobi się rzadszy).

Masa

300 g miękkiego masła

650 g masy kajmakowej

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło miksujemy, aż będzie jasne i puszyste, a następnie w 2-3 turach dodajemy masę kajmakową i delikatnie mieszamy krem szpatułką (nie miksujcie mikserem bo krem zrobi się rzadki). Kremem przekładamy blaty z ciasta francuskiego i smarujemy boki i wierzch tortu, starając się wyrównać ewentualnie niedoskonałości.

Polewa

75 g gorzkiej czekolady

125 g śmietany kremówki

wiśnie do dekoracji

Czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeśli polewa jest zbyt rzadka chłodzimy ją chwilę w lodówce. Polewamy wierzch tortu, dekorujemy wiśniami.

Tort wytrzyma w lodówce do 7 dni.

Smacznego!

Honeycomb cake made from puff pastry with cherries and dulche de leche frosting and chocolate glazeHoneycomb cake made from puff pastry with cherries and dulche de leche frosting and chocolate glaze

Have you ever tried baking puff pastry layer cake? I’d never thought of it until recently… Then I baked honeycomb cake and I have to it’s not only possible but it’s a must bake cake :) My sister said there’s nothing like cherries and dulche de leche combo and I had to agree on that. Everyone who was lucky enough to have a piece absolutely loved it, and they usually like what I’m giving them so that’s something right?

I guess it’s obvious but what I love most about this cake is the looks, its like a surprise inside cake. Looks cute on the outside but when you cut it… boom! It’s one of those double „wow” factor cakes. First „wow” you’ll get when cutting it and a second one when your guests start to eat. And so easy to make. Although the chocolate glaze looks amazing I though it was a bit too much, but it’s up to you (cake does look cute with chocolate drizzle).

I baked honeycomb cake twice. I bought „fake” puff pastry (made with vegetable fats) and didn’t drain my cherries properly. It was kinda disaster combined with the runny frosting. But the cake was so good that I decided to give it another go. So I beg you buy real puff pastry, made with real butter, drain the cherries really well (preferable using not only a strainer but a kitchen towel too) and you won’r regret it, promise!

Adapted from this recipe.

Makes 8 inch cake.

Ingredients

600 g puff pastry (2 sheets)

450 g / 1 lbs tart cherries (or frozen)

egg yolk

If you’re going to use store bought puff pastry it’s much better to buy the one made with real butter (cake is much better!).

Preheat oven to 410 F / 210 C.

Another important thing is to drain the cherries and dry them on a kitchen towel. Too much moisture and you pastry will be under cooked on the bottom.

Roll puff pastry and cut each sheet into 3 strips (each about 6 cm wide). Place cherries in the middle of each strip, brush the edges with egg yolk and roll, pressing slightly to seal. Coil two rolled strips into a spiral circle, leaving about ½ inch between each coil – see movie tutorial. You should end up with three coils made out of 6 rolls.

Chill the coils for 20 minutes in a fridge or a freezer, then brush coils with egg yolk and bake for 30 -35 minutes until puffed and golden brown. Cool completely before proceeding.

Frosting

300 g soft butter

650 g dulche de leche

Mix butter for a few minutes until soft and fluffy, in 2-3 additions gently fold in dulche de leche and mix using a spatula, try not to over mix. Do not use hand or stand mixer or the frosting might get runny – if it does refrigerate until firm.

Chocolate glaze

75 g chocolate

125 g heavy cream

cherries for decoration

Melt chocolate and heavy cream (in a microwave or double boiler) together, if the glaze is to runny cool for 15 minutes in the fridge. Drizzle the glaze over frosted cake, decorated with cherries and cool until chocolate sets.

Keep refrigerated and eat within 7 days.

Honeycomb cake made from puff pastry with cherries and dulche de leche frosting and chocolate glazeHoneycomb cake made from puff pastry with cherries and dulche de leche frosting and chocolate glaze

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

18 Comments

  • Marina | Let the Baking Begin! 25 stycznia 2016 - 13:34 Reply

    oh I love it! Looks like everything worked out perfect! Thanks for the linkback!

    • Candy Company 25 stycznia 2016 - 13:42 Reply

      My pleasure, I felt in love with this recipe (so was everyone who was lucky enough to try it… :) )

  • Kinga Kornacka 25 stycznia 2016 - 13:53 Reply

    Jej, rzeczywiście wygląda zjawiskowo! Bałabym się tylko, że z tak dużą ilością kajmaku będzie już dla mnie za słodki, ale zastanowię się czy nie pokombinować z innymi kremami 😉

    • Candy Company 25 stycznia 2016 - 13:57 Reply

      Dzięki! Faktycznie jest bardzo słodki, jeden kawałek i miałam dość, ale od czasu do czasu można się trochę przesłodzić :) Jak będziesz robiła inny krem to warto spróbować z takim, który nie zmiękczy zbytnio ciasta francuskiego… Pozdrawiam!

      • Aga 24 lutego 2016 - 18:38 Reply

        Piękny tort <3 jak sądzisz czy masa czekoladowa z kremówki byłaby ok do takiego ciasta?

        • Candy Company 24 lutego 2016 - 19:20 Reply

          Dziękuję! :) Masa z kremówki i czekolady byłby jak najbardziej ok, tylko musi być na tyle gęsta żeby utrzymać ciężar warstw ciasta – mmhh takie mega czekoladowe wiśniowe połączenie bardzo mi się podoba!

          • Aga 25 lutego 2016 - 15:44

            Dziękuję za odpowiedź :-) bardzo lubię czeko-wiśniowe smaki :-) jeszcze do tego moje ulubione ciasto francuskie :-) na pewno wypróbuję :-)

  • June @ How to Philosophize with Cake 25 stycznia 2016 - 14:24 Reply

    What a cool cake! The puff pastry sounds like it would lend a cool texture :)

    • Candy Company 3 lutego 2016 - 23:21 Reply

      It does! It’s completely different than a regular layer cake, and has the looks :) Perfect combination!

  • Cukry Proste 25 stycznia 2016 - 14:39 Reply

    Świetny pomysł!

  • Magda 26 stycznia 2016 - 14:50 Reply

    Tort wygląda wspaniale :) fajny pomysł :)
    pozdrawiam,
    M

  • ami 29 stycznia 2016 - 20:42 Reply

    Świetne ciacho i rewelacyjnie wygląda i z wierzchu i po przekrojeniu. Pycha!

    • Candy Company 3 lutego 2016 - 23:20 Reply

      Właśnie takie lubię, nie mogłam się powstrzymać żeby go nie upiec! Pozdrawiam :)

  • Lucynka 26 lutego 2017 - 21:02 Reply

    Witam skusiłam się na wykonanie tego tortu i wyszedł .Bardzo słodki i bardzo dobry .Dodam że ciasto francuskie zrobione w domu bo u mnie w mieście jest tylko z tłuszczem palmowym . Pozdrawiam

    • Candy Company 27 lutego 2017 - 18:14 Reply

      Bardzo się cieszę :) u mnie też ciężko o dobrej jakości ciasto francuskie, a na domowym tort jest najlepszy!

  • Jennine 16 października 2017 - 16:16 Reply

    Are those three layers of the puff pastry/cherry layers stacked on top of each other?

    • Candy Company 16 października 2017 - 16:23 Reply

      Yes, with dulche deleche frosting in between :)

    Leave a reply

    Translate »