Scroll down for English
Próbowaliście kiedyś upiec tort z ciasta francuskiego? Mi do niedawna nie przyszłoby to do głowy, ale jednak można… W dodatku jest naprawdę pyszny! Moja siostra stwierdziła, że nie ma nic lepszego niż połączenie wiśni i kajmaku i nie mogę się z nią nie zgodzić. Wszyscy, których częstowałam byli zachwyceni, nawet bardziej niż zwykle moimi innymi wypiekami. A to chyba coś 🙂
Jak się pewnie można domyślić najbardziej spodobał mi się przekrój tortu, wygląda bardzo efektownie i niecodziennie! A prawda jest taka, że wcale nie trzeba się namęczyć żeby go zrobić… To zdecydowanie jeden z tych tortów, przy podaniu, których usłyszycie „wow”, a potem „mhhh” w trakcie degustacji.
Do tego tortu przymierzałam się dwa razy, za pierwszym razem użyłam ciasta pseudo francuskiego z tłuszczami roślinnymi i mrożonych wiśni. Wiśnie były źle odsączone i puściły tak dużo soku, że miałam problem z dopieczeniem spodów. Ciasto nie urosło spektakularnie
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki
ok. 650 g ciasta francuskiego
ok. 450 g drylowanych wiśni, użyłam takich (mogą być mrożone)
żółtko do smarowania
Jeśli planujecie użyć ciasta ze sklepu poszukajcie tego z prawdziwym masłem (takiego, można je kupić w Almie) – naprawdę robi różnicę! Piekłam wersję z prawdziwym ciastem i takim z Lidla. Ciasto na bazie tłuszczów roślinnych znacznie gorzej wyrosło i miałam trochę problemów, żeby je dopiec. Nie wyglądało też tak ładnie w przekroju…
Piekarnik nagrzewamy do 210 C.
Wiśnie dokładnie odsączamy i dodatkowo osuszamy na papierowym ręczniku (to bardzo ważne, bo jeśli owoce puszczą za dużo soku, spód ciasta będzie niedopieczony).
Ciasto lekko wałkujemy i tniemy na 6 pasków grubości ok. 6 cm, układamy na nich wiśnie. Krawędzie smarujemy żółtkiem i zwijamy ciasto w rulon. Z każdych dwóch rulonów formujemy ślimak (czyli 3 ślimaki z 6 rulonów na tort o średnicy 20 cm) lub z 6 rulonów formujemy tylko 2 ślimaki na większy tort (ok. 23-24 cm) – zobaczcie na filmiku.
Ślimaki chłodzimy w lodówce/zamrażarce (a przy ujemnej temperaturze nawet lepiej na zewnątrz) pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż mocno się zarumienią z wierzchu i upieką od spodu. Całkowicie studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce lub zamrażarce (to pomaga zwłaszcza jeśli Wasz krem zrobi się rzadszy).
Masa
300 g miękkiego masła
650 g masy kajmakowej
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło miksujemy, aż będzie jasne i puszyste, a następnie w 2-3 turach dodajemy masę kajmakową i delikatnie mieszamy krem szpatułką (nie miksujcie mikserem bo krem zrobi się rzadki). Kremem przekładamy blaty z ciasta francuskiego i smarujemy boki i wierzch tortu, starając się wyrównać ewentualnie niedoskonałości.
Polewa
75 g gorzkiej czekolady
125 g śmietany kremówki
wiśnie do dekoracji
Czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeśli polewa jest zbyt rzadka chłodzimy ją chwilę w lodówce. Polewamy wierzch tortu, dekorujemy wiśniami.
Tort wytrzyma w lodówce do 7 dni.
Smacznego!
Have you ever tried baking puff pastry layer cake? I’d never thought of it until recently… Then I baked honeycomb cake and I have to it’s not only possible but it’s a must bake cake 🙂 My sister said there’s nothing like cherries and dulche de leche combo and I had to agree on that. Everyone who was lucky enough to have a piece absolutely loved it, and they usually like what I’m giving them so that’s something right?
I guess it’s obvious but what I love most about this cake is the looks, its like a surprise inside cake. Looks cute on the outside but when you cut it… boom! It’s one of those double „wow” factor cakes. First „wow” you’ll get when cutting it and a second one when your guests start to eat. And so easy to make. Although the chocolate glaze looks amazing I though it was a bit too much, but it’s up to you (cake does look cute with chocolate drizzle).
I baked honeycomb cake twice. I bought „fake” puff pastry (made with vegetable fats) and didn’t drain my cherries properly. It was kinda disaster combined with the runny frosting. But the cake was so good that I decided to give it another go. So I beg you buy real puff pastry, made with real butter, drain the cherries really well (preferable using not only a strainer but a kitchen towel too) and you won’r regret it, promise!
Adapted from this recipe.
Makes 8 inch cake.
Ingredients
600 g puff pastry (2 sheets)
450 g / 1 lbs tart cherries (or frozen)
egg yolk
If you’re going to use store bought puff pastry it’s much better to buy the one made with real butter (cake is much better!).
Preheat oven to 410 F / 210 C.
Another important thing is to drain the cherries and dry them on a kitchen towel. Too much moisture and you pastry will be under cooked on the bottom.
Roll puff pastry and cut each sheet into 3 strips (each about 6 cm wide). Place cherries in the middle of each strip, brush the edges with egg yolk and roll, pressing slightly to seal. Coil two rolled strips into a spiral circle, leaving about ½ inch between each coil – see movie tutorial. You should end up with three coils made out of 6 rolls.
Chill the coils for 20 minutes in a fridge or a freezer, then brush coils with egg yolk and bake for 30 -35 minutes until puffed and golden brown. Cool completely before proceeding.
Frosting
300 g soft butter
650 g dulche de leche
Mix butter for a few minutes until soft and fluffy, in 2-3 additions gently fold in dulche de leche and mix using a spatula, try not to over mix. Do not use hand or stand mixer or the frosting might get runny – if it does refrigerate until firm.
Chocolate glaze
75 g chocolate
125 g heavy cream
cherries for decoration
Melt chocolate and heavy cream (in a microwave or double boiler) together, if the glaze is to runny cool for 15 minutes in the fridge. Drizzle the glaze over frosted cake, decorated with cherries and cool until chocolate sets.
Keep refrigerated and eat within 7 days.
18 komentarzy
oh I love it! Looks like everything worked out perfect! Thanks for the linkback!
My pleasure, I felt in love with this recipe (so was everyone who was lucky enough to try it… 🙂 )
Jej, rzeczywiście wygląda zjawiskowo! Bałabym się tylko, że z tak dużą ilością kajmaku będzie już dla mnie za słodki, ale zastanowię się czy nie pokombinować z innymi kremami 😉
Dzięki! Faktycznie jest bardzo słodki, jeden kawałek i miałam dość, ale od czasu do czasu można się trochę przesłodzić 🙂 Jak będziesz robiła inny krem to warto spróbować z takim, który nie zmiękczy zbytnio ciasta francuskiego… Pozdrawiam!
Piękny tort <3 jak sądzisz czy masa czekoladowa z kremówki byłaby ok do takiego ciasta?
Dziękuję! 🙂 Masa z kremówki i czekolady byłby jak najbardziej ok, tylko musi być na tyle gęsta żeby utrzymać ciężar warstw ciasta – mmhh takie mega czekoladowe wiśniowe połączenie bardzo mi się podoba!
Dziękuję za odpowiedź 🙂 bardzo lubię czeko-wiśniowe smaki 🙂 jeszcze do tego moje ulubione ciasto francuskie 🙂 na pewno wypróbuję 🙂
What a cool cake! The puff pastry sounds like it would lend a cool texture 🙂
It does! It’s completely different than a regular layer cake, and has the looks 🙂 Perfect combination!
Świetny pomysł!
Tort wygląda wspaniale 🙂 fajny pomysł 🙂
pozdrawiam,
M
Dzięki i pozdrawiam!
Świetne ciacho i rewelacyjnie wygląda i z wierzchu i po przekrojeniu. Pycha!
Właśnie takie lubię, nie mogłam się powstrzymać żeby go nie upiec! Pozdrawiam 🙂
Witam skusiłam się na wykonanie tego tortu i wyszedł .Bardzo słodki i bardzo dobry .Dodam że ciasto francuskie zrobione w domu bo u mnie w mieście jest tylko z tłuszczem palmowym . Pozdrawiam
Bardzo się cieszę 🙂 u mnie też ciężko o dobrej jakości ciasto francuskie, a na domowym tort jest najlepszy!
Are those three layers of the puff pastry/cherry layers stacked on top of each other?
Yes, with dulche deleche frosting in between 🙂