facebook

Tort z ciasteczek

1 Posted by - 24 lipca 2014 - Przepisy

Tort w nieco innym wydaniu, bo z ciasteczek. Jeśli znudziły Wam się tradycyjne ciasta spróbujcie przygotować tort ciasteczkowy – najlepszy będzie oczywiście z własnoręcznie upieczonych ciastek, ale można sobie trochę uprościć życie i użyć tych kupionych. My wykorzystaliśmy ciasteczka cytrynowe z tymiankiem i krem cytrynowy. Efekt przeszedł nasze oczekiwania, ciasto jest przepyszne, nie za słodkie i nie ciężkie, a sam tort wygląda naprawdę oszłamiająco! A może poeksperymentujecie z ciastkami czekoladowymi, kokosowymi i waszymi ulubionymi masami? Polecamy!

Składniki na tort z ciasteczek, o średnicy ok. 17 cm:

63 ciastka (nasze miały 5 cm średnicy),

ok. 400 g kremu (użyliśmy masy z serka kremowego i lemon curd).

Tort z ciasteczek najlepiej zrobić dzień wcześniej, ciastka zdążą zmięknąć i będzie się dobrze kroił. Krem nie może być zbyt rzadki, bo wypłynie pod ciężarem ciastek, użyjcie takiego na bazie mascarpone, kremówki lub serka kremowego – będzie mogli łatwo dostosować gęstość w trakcie nakładania.

Przygotowujemy paterę lub talerz, niewielką ilość kremu rozsmarujcie bezpośrednio na paterze – tort nie będzie się ślizgał. Następnie układamy „kwiatek” z 7 ciastek (1 w środku i 6 dookoła), nakładamy 1,5-2 łyżki kremu i delikatnie rozprowadzamy. Drugą wartswę ciastek układamy na przemian, tak by nowe „płatki” znajdowały się na łączeniach poprzedniej warstwy, nakładamy kolejną porcję kremu i rozsmarowujemy. Czynność powtarzamy, układając kolejne 7 warst ciastek. Ostatnią porcję kremu odstawcie i nałóżcie zaraz przed podaniem tortu (niektóre masy mają to do siebie, że wysychają i pękają). Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na min. 5 godzin, a najlepiej na noc.

Smacznego!

torttort2tort3tort5

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

4 Comments

  • Karolina 24 lipca 2014 - 11:49 Reply

    Cudowny pomysł, bardzo mi się podoba

  • Angie 24 lipca 2014 - 20:53 Reply

    Wygląda świetnie! Bardzo fajny pomysł: )

  • lusi 24 lipca 2015 - 11:56 Reply

    A mozna poprosic o dokladny przepis kremu?

    • Candy Company 24 lipca 2015 - 13:08 Reply

      Korzystałam z przepisu na lemon curd (połowa porcji) z tego wpisu: http://candycompany.pl/cytrynowe-cake-pops/ zmieszanego z opakowaniem serka kremowego typu Philadelphia (całkiem niezły jest też serek śmietankowy Linessa z Lidla lub Turek kremowy). Proporcje lemon curd i serka można zmienić do smaku. Pozdrawiam :)

    Leave a reply

    Translate »