Tradycyjny przepis na lokum, bez dodatku żelatyny, aromatów i sztucznych barwników. Spróbujcie sami zrobić oryginalny turecki przysmak, nie jest to może proste i szybkie, ale warto! My przygotowaliśmy nasze rachatłukum z dodatkiem soku z czarnej porzeczki – nadał lokum piękny kolor i delikatny aromat. Możecie poeksperymentować i wykorzystać inny, Wasz ulubiony sok… Konsystencja deseru jest inna, niż z przepisu z dodatkiem żelatyny – jest bardziej miękki, ale jest też trwalszy i można go dłużej przechowywać.
Składniki na ok. 30 kostek:
800 g cukru,
1 łyżka soku z limonki/cytryny,
375 ml wody,
120 g skrobi kukurydzianej,
3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego,
200 ml wody,
300 ml soku z czarnej pożeczki/granatów lub innego
oraz
160 g cukru pudru + nieco do podsypania,
30 g skrobi kukurydzianej.
Cukier i 375 ml wody umieszczamy w dużym garnku, dodajemy sok z limonki i podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając – tak by cukier był całkowicie rozpuszczony zanim całość zacznie się gotować. Kiedy syrop zacznie wrzeć obmywamy brzegi garnka by pozbyć się ewentualnych kryształków cukru i pozwalamy mu gotować się 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Po 30 minutach zdejmujemy garnek z ognia (syrop powinien osiągnąć ok. 130ºC).
W drugim garnku umieszczamy 200 ml wody, sok z czarnej porzeczki, kwasek cytrynowy i skrobię i cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką lub mikserem) podgrzewamy na niewielkim ogniu. Ważne jest by masę cały czas mieszać bo zacznie szybko gęstnieć. Doprowadzamy do wrzenia, po kilku minutach kiedy masa będzie bardzo gęsta (cały czas miksujemy) zdejmujemy garnek z ognia i partiami dodajemy syrop, po każdym dodaniu miksując. Kiedy syrop będzie już całkowicie wmieszamy i powstanie gładka masa, garnek ponownie kładziemy na kuchence i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Gotujemy ok. 1 godzinę i 20 minut często mieszając.
Gotowe turkish delight przekładamy do formy ok. 20 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Odstawiamy do zastygnięcia na kilkanaście godzin, a najlepiej na noc.
W większej misce z cukru i skrobi przygotowujemy mieszankę do obtoczenia lokum.
Na blat kuchenny wysypujemy nieco cukru pudru, opruszamy również powierzchnię lokum. Następnie wyjmujemy je z formy i kładniemy do góry nogami na blacie, na warstwie cukru. Delikatnie odrywamy papier, posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kwadraty – najwygodniej użyć okrągłego nożyka do pizzy. Przekładamy po kwałku turkish delight do miski i obtaczamy, dodajemy kolejne i mieszamy ręką by dokładnie pokryły się cukrem pudrem.
Przechowujemy zasypane cukrem pudrem ze skrobią w zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
6 komentarzy
[…] znalazłem na blogu Candy Company, we wpisie Tradycjne Turkish Delight. Do swojego rachatłukum użyłem soku z kwiatów czarnego […]
Gdzie można zakupić skrobię kukurydzianą?
Czy ewentualnie można byłoby ją zastąpić mąką kukurydzianą?
Skrobia kukurydziana to nie to samo co mąka kukurydziana. Powinna być w większości supermarketów, w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie uda się jej dostać to można spróbować zastąpić mąką ziemniaczaną.
Swobodnie skrobię kukurydzianą można zastąpić tapioką lub skrobią ziemniaczaną. Chodzi o to, by była to możliwie czysta skrobia. Autorce dziękuję za przepis. Bardzo dokładny i staranny. W Turcji robi się to w sposób mniej skomplikowany, z dodatkiem wody różanej, za która osobiście nie przepadam. Smak lokum autorki wydaje się ciekawszy. Pamiętać należy, by skrobi w miksie do obsypania było mniej niż cukru, bo surowa skrobia jest niestety trująca dla człowieka w większych ilościach.
Zastanawia mnie bardzo długi czas ostatniego gotowania. Czy skrócony, do powiedzmy 20/30 minut, znacząco wpłynie na konsystencję, smak ?
Nie wyszło, robiłam wszystko tak jak w przepisie i obecnie mam do zjedzenia najdłużej robiony w historii kisiel