facebook

Truskawkowe tiramisu – bezglutenowe

0 Posted by - 14 czerwca 2016 - ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy

Truskawkowe tiramisu na otwarcie sezonu truskawkowego! A  raczej truskawkowe à la tiramisu, bo przecież tiramisu jest tylko jedno :) Choć przyznam, że oryginału jeszcze nie robiłam (!), to truskawkowa wersja chodziła mi po głowie od dłuższego czasu…

Delikatne migdałowe ciasto, krem i podwójna ilość truskawek – liofilizowanych w proszku, i świeżych – po prostu idealny truskawkowy deser, w dodatku jest bez glutenu.
À la tiramisu  składałam w naszym Pińczowskim sadzie i tam też robiłam zdjęcia, a potem przetrwało jeszcze drogę do Kielc na imieniny cioci – jednym słowem dało radę!

Ciasto jest pyszne, bardzo proste w przygotowaniu i bardzo efektowne :) Bardzo polecam!

Na zdjęciach są 4 piętra, ale w przepisie podaję trzy warstwy, bo zdecydowanie lepiej się kroi.

Ciasto

150 g miękkiego masła

150 g cukru pudru

200 g mielonych migdałów

1 łyżka mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)

2 jajka

Migdały mieszamy z mąką, odkładamy.

Mało miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy mielone migdały, jajka i miksujemy do połączenia składników.

Ciasto wykładamy na dużą prostokątną blachę 30 x 40 cm, wyłożoną papierem do pieczenia  i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20-25 minut, aż wierzch zbrązowieje.

Po przestudzeniu kroimy na 3 równe części.

Krem

500 g mascarpone

200 g śmietany kremówki 30%

2 łyżki cukru pudru

ziarenka z 1/2 laski wanilii

oraz

ok. 25 g liofilizowanych truskawek

ok. 500 g truskawek

Mascarpone ubijamy ze śmietanką, cukrem i wanilią na puszysty krem.

Złożenie

Truskawki kroimy w plasterki.

Krem nakładamy do worka cukierniczego (użyłam tylki Wilton 4B).

Na pierwszy blat ciasta wyciskamy warstwę kremu (lub rozsmarowujemy jeśli nie macie worka cukierniczego), posypujemy truskawkami w proszku (nie żałujcie) – jak cukrem pudrem, przez sitko. W krem delikatnie wciskamy część truskawek i przykrywamy kolejnym blatem. Powtarzamy czynności, aż do złożenia całego ciasta.

Truskawkowe tiramisu dobrze jest przełożyć na kilka godzin przed podaniem.

Podajemy ze świeżymi truskawkami oczywiście :)

Smacznego!

Akademii Whirlpool życzę samych zadowolonych warsztatowiczów, ciągłego rozwoju i niekończących się pomysłów na nowe warsztaty!

www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

www.marcoghia.pl

Świętujemy 3. urodziny Akademii Kulinarnej Whirlpool

Strawberry tiramisu cake with dried strawberry powderStrawberry tiramisu cake with dried strawberry powderStrawberry tiramisu cake with dried strawberry powderStrawberry tiramisu cake with dried strawberry powderStrawberry tiramisu cake with dried strawberry powder

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

13 Comments

  • Aga Milutka 14 czerwca 2016 - 12:12 Reply

    Ale cudo :) Przepiekne zdjęcia!
    No proszę ..moja krajanka …pochodzisz z Pińczowa ?

    • Candy Company 14 czerwca 2016 - 12:41 Reply

      Dzięki! Mój tata jest z Pińczowa, przyjeżdżam tam na wakacje i często na weekendy, świat jest mały :)

  • Milu 14 czerwca 2016 - 12:17 Reply

    Wygląda cudownie! Aż żal jeść :)

    • Candy Company 14 czerwca 2016 - 12:43 Reply

      Nie taki żal – zostało pożarte bardzo szybko :) dzięki!

  • opakowania na zamówienie 16 czerwca 2016 - 14:37 Reply

    Chętnie zjem kawałek, no może dwa lub kilka :) Wygląda smacznie i dobrze, czyżby obiektyw 50mm?

  • Pantofelwpodrozy 22 czerwca 2016 - 16:40 Reply

    Pięknie wygląda!!!

  • Anna 27 czerwca 2016 - 14:25 Reply

    Niesamowicie dobrze to wygląda, szkoda że sezon na truskawki mija !

    • Candy Company 29 czerwca 2016 - 19:19 Reply

      Jak co roku za szybko, jak zwykle nie zdążyłam się porządnie najeść… :/ Trzeba będzie spróbować za rok :)

  • portale do poznawania ludzi 30 czerwca 2016 - 16:29 Reply

    To tiramisu jest wręcz cudowne ! Uwielbiam takie smaki !

  • Leave a reply

    Translate »