Aromatyczny turecki przysmak z dodatkiem wody różanej i pistacji lub w wersji waniliowej z orzechami. Prosty przepis w sam raz dla początkujących w tej dziedzinie – dodatek żelatyny sprawia, że zrobienie turkish delight jest o wiele prostesze niż w tradycyjnym przepisie! Możecie je przygotować na dwa sposoby z wodą różaną lub ekstraktem waniliowym, w obu wersjach smakuje pysznie. Różowe kostki otoczone warstwą cukru pudru wyglądają tak apetycznie, że nie można im się oprzeć 🙂
Składniki na ok. 30 kostek:
340 g cukru,
sok z małej cytryny (lub z połowy dużej),
25 g żelatyny,
480 ml wody,
60 g skrobi kukurydzianej,
30 g grubo posiekanych pistacji/orzechów laskowych,
1-2 łyżeczki wody różanej/ekstraktu waniliowego (lub więcej/mniej do smaku),
barwnik spożywczy różowy/żółty
oraz mieszanka 90 g cukru pudru i 30 g skrobi kukurydzianej do obtoczenia.
Przygotowujemy formę 20 x 20 cm (lub dwie mniejsze ok. 10 x 10 cm) wysmarowaną olejem i wyłożona papierem do pieczenia – papier także lekko natłuszczamy.
Cukier, 300 ml wody i sok cytrynowy umieszczamy w rondelku, podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 8 minut. W międzyczasie mieszamy skrobię z 180 ml wody (nie powinno być grudek) , dodajemy żelatynę i wlewamy do gotującego się syropu. Masę mieszamy cały czas trzepaczką by zapobiec utowrzeniu się grudek.
Kiedy żelatyna się rozpuści całość gotujemy jeszcze 2o minut, od czasu do czasu mieszając. Turkish delight znacznie zgęstnieje i będzie miało konsystencję gęstego kisielu.
Rondelek zdjemujemy z ognia i dzielimy na dwie części – jeśli chcecie przygotować dwie wersje smakowe. Do jednej części dodajemy dodajemy wodę różaną, różowy barwnik i mieszamy. Nastepnie wsypujemy pistacje i wylewamy do przygotowanej formy. Drugą porcję mieszamy z ekstraktem waniliowym i żółtym barwnikiem, a po wymieszaniu dodajemy orzechy i przekładamy do formy.
Odkładamy nieprzykryte do zastygnięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Kiedy zastygnie, delikatnie wyjmujemy nasze lokum z formy i kroimy na kwadraty, które obtaczamy w mieszance cukru pudru i skrobi i od razu podajemy.
Uwaga: rachatłukum nie należy przechowywać w lodówce.
Ponieważ jest to przepis uproszczony i zawiera żelatynę, turkish delight zawierają więcej wody niż tradycyjne i mogą się „pocić” i robić śliskie. Możecie je przechowywać zasypane mieszanką cukru pudru i skrobi (i przed podaniem dodatkowo obtoczyć) lub przechowywać i podawać nieobtoczone.
Smacznego!