facebook

Walentynkowy sernik na zimno z granatem i oreo

0 Posted by - 2 lutego 2015 - Przepisy

Dziś zapraszamy na sernik na zimno w wydaniu walentynkowym. Może zainspiruje Was do udziału w naszym konkursie walentynkowym? Sernik przygotowaliśmy na spodzie z ciasteczek oreo, z pyszną, delikatną i kremową masą waniliową (trochę nietypową, bo zamiast tradycyjnego sera użyliśmy serka kremowego) i musem z granatu. Jest przepyszny! Gwarantujemy, że zniknie w mgnieniu oka… Sernik na zimno z granatem będzie w sam raz na romantyczną kolację, w końcu granat to symbol miłości… :) Skuście się, sernik jest wart grzechu!

Składniki na sernik o średnicy 20 cm.

Spód:

240 g ciasteczek oreo,

65 g roztopionego masła.

Oreo rozdrabniamy w blenderze, mieszamy z masłem. Tortownicę 20 cm smarujemy masłem, dno i brzegi wykładamy papierem do pieczenia – najlepiej wyciąć paski z papieru i przykleić do ścianek tortownicy, a dno wyłożyć osobnym kawałkiem i przytrzasnąć obręczą. Ciasteczkami wykładamy dno i brzegi i ugniatamy. Spód chłodzimy w lodówce na czas przygotowania nadzienia.

Mus z granatu:

sok z dużego granatu (ok.150 ml),

płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,

Wyłuskujemy pestki i umieszamy je w blenderze, miksujemy kilka sekund i odcedzamy przez sitko. Powinniście uzyskać ok. 150 ml soku, jeśli będzie go mniej urzyjcie mniejszej ilości mąki ziemniaczanej. Odkładamy ok. 30 ml soku, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Pozostały sok wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy zacznie wrzeć dodajemy sok zmieszany z mąką, cały czas mieszając trzepaczka by nie powstały grudki. Gotujemy ok. minuty aż sok zgęstnieje. Powinien być zauważalnie gęstszy, ale nie kisielowaty (jeśli zbyt zgęstnieje będzie Wam trudniej zrobić dekorację). W razie potrzeby zagęście mus niewielką ilością mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie lub dodajcie trochę płynu (np. soku porzeczkowego/malinowego) by rozrzedzić mus. Odstwawiamy do wystygnięcia.

Masa:

290 g śmietany 36%,

łyżeczka pasty z wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii),

8 g żelatyny (2 łyżeczki),

300 g serka kremowego typu Philadelphia np. takiego (w temperaturze pokojowej),

80 g cukru pudru,

łyżeczka ekstraktu z wanilii

oraz 3 łyżki musu z granatu.

Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody.

Śmietanę i pastę z wanili doprowadzamy do wrzenia, zdjemujemy z kuchenki, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Śmietanę odstawiamy na ok. 10 minut żeby przestygła.

W między czasie mikserem ubijamy serek, z cukrem pudrem i ekstraktem, dodajemy lekko przestudzoną śmietanę (ciepłą, ale nie gorącą) i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy mus z granatu i ponownie dokładnie miksujemy.

Masę wylewamy na spód. Mus z granatu przekładamy do pojemniczka do dekoracji np. takiego lub strzykawki. Spiralnym ruchem, zaczynając od środka sernika wyciskamy kropki musu, stopniowo zwiększając ich rozmiar. Zaczynając od środkowego kółka i przeciągamy wykałaczkę przez każde kółko tworząc serduszka.

Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 h by stężał.

Sernik na zimno przechowujemy w lodówce, zjadamy w ciągu 3 dni.

Smacznego!

 oreo cheesecake1oreo cheesecake2oreo cheesecake3oreo cheesecake4

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

6 Comments

  • Kraina Miodem Płynąca 2 lutego 2015 - 10:41 Reply

    Jakiś czas temu zachwyciłam się właśnie tym zdobieniem ciasta na Zszywce :) Przepięknie się prezentuje!!! :)

    • Candy Company 2 lutego 2015 - 11:29 Reply

      Dziekuję :) A to naprawdę prostsze niż się wydaje!

  • na gazie 7 lutego 2015 - 22:11 Reply

    fantastycznie wyglada :) boski

    • Candy Company 7 lutego 2015 - 22:24 Reply

      Dzięki :) muszę przyznać, że z tego przepisu jestem bardzo zadowolona… Sernik był pyszny!

  • kocie-smaki 9 lutego 2015 - 08:46 Reply

    są takie słodkości, które zachwycają już samym wyglądem. ten sernik zdecydowanie do nich należy :)

    • Candy Company 9 lutego 2015 - 08:48 Reply

      Dziękuję, o taki efekt mi chodziło! (ale smak też jest niczego sobie :) ) 😀

    Leave a reply

    Translate »