Wegański mazurek caramel latte, a właściwie zwykła (niezwykła) tarta. W moim domu wszystkie ciasta, które nie są sernikiem czy babką nazywa się w okresie wielkanocnym mazurkami 😉 Wiadomo, te najprawdziwsze mają być cieniutkie i słodkie, ale tarta/mazurek jest naprawdę pyszna, czemu więc nie zrobić jej na święta?
Delikatnie karmelowa od cukru kokosowego (który jadłabym łyżkami), kawowa i przełamana kwaskowatym dżemem z derenia (można oczywiście użyć innego, wiśniowy będzie równie idealny). Krem ma bardzo przyjemną, gładką konsystencję i świetnie się trzyma także poza lodówką. No i kroi się jak marzenie 😉
Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na tortownicę 22 cm.
Spód
100 g płatków owsianych
70 g orzechów laskowych
łyżka wiórków kokosowych
10 świeżych daktyli (można namoczyć wcześniej w gorącej wodzie jeśli są twarde)
szczypta soli
szczypta cynamonu
1 łyżeczka kakao
ok. 1/4 szklanki syropu klonowego
ok. 1/4 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
Płatki, orzechy i wiórki prażymy w piekarniku w 170 C. Wiórki uprażą się w 2-3 minuty, lepiej zrobić je osobno żeby nie ryzykować przypalenia. Następnie wiórki, płatki i orzechy rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy sól, daktyle, kakao, część syropu i oleju i miksujemy. Jeśli masa jest mało lepiąca dodajemy więcej oleju i syropu.
Masą wykładamy dno i boku tortownicy, wkładamy na chwilę do lodówki. Dno smarujemy dżemem.
Masa
300 g mleczka kokosowego
120 ml mocnej kawy
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki cukru kokosowego
1 łyżka kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka + 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka agaru
oraz 2-3 łyżki dżemu z derenia, wiśniowego lub porzeczkowego.
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie odkładamy na chwilę do przestudzenia i wylewamy na posmarowany dżemem spód.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Dekoracja
Wiórki czekolady, prażone orzechy i jadalne kwiaty.
11 komentarzy
Cudny przepis! Mam pytanie, czy można orzechy laskowe zamienić na inne? Chciałabym zrobić to ciasto, ale moja mama jest uczulona na laskowe 🙁
Dziękuję! 🙂 Tam, orzechy laskowe można zastąpić każdymi innymi, także pestkami.
Czy można spytać jaki rozmiar foremki był wykorzystany do tego mazurka ?
Już uzupełniłam we wpisie – użyłam tortownicy 22 cm.
Ile czasu trzeba gotować masę. Mi w ogóle nie gestnieje.
Gotujemy kilka minut, masa nie zgęstnieje bardzo, ale powinno być widać zmianę konsystencji na lekko budyniowatą. Można dodać jeszcze 1 łyżeczkę mąki, ale nie trzeba się przejmować bardzo konsystencją, bo masa zgęstnieje jeszcze w lodówce pod wpływem agaru i samego mleczka kokosowego.
Dzień dobry,
mleczko kokosowe 300ml- chodzi o puszkę całego mleczka (część gęsta i woda) czy tylko 300ml gęstej części? z góry dziękuje za odpowiedź
Chodzi o gęste i wodę – mleczko podgrzewamy, żeby obie warstwy się połączyły i wtedy odważamy 300 g.
Dziękuję!! Będzie na święta
Czy można agar zamienić na żelatynę? (nie zależy mi na wegańskiej wersji a mam tylko żelatynę)
Czy w tym przypadku, żelatynę dodać po zagotowaniu i odczekać aż zgęstnieje?
Można, żelatyny lepiej dać trochę mniej – 1/2-3/4 łyżeczki powinno wystarczyć. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości chłodnego naparu z kawy lub w wodzie i dodajmy do zgęstniałej i zdjętej z kuchenki, ale wciąż gorącej masy. Mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na spód.