Dziś na tapecie wilgotne ciasto drożdżowe z owocami lata i pomarańczową kruszonką i kilka słów o tym jak ciężko być modelką 🙂
Wyobraźcie sobie, że trzymacie w rękach ciężką tackę, na niej ciężkie ciasto – a ktoś krzyczy na Was, żebyście nie wypinali brzucha, schowali nogę na której się opieracie (bo widać ją w kadrze) i w ogóle wyglądali naturalnie, nienaturalnie wyginając dłonie i resztę ciała. A, i pamiętali o nie przechylaniu tacy… Tak, takie mają życie moje siostry jak już zgodzą się mi pozować z ciastem 🙂 Przynajmniej jest się czym posilić po. Jeśli kiedykolwiek, któraś z nas marzyła o karierze modelki to tego typu doświadczenia sprowadzają na ziemię.
Pewne w duchu cieszą się, że nie zostałam malarką…
Myślę, jednak, że moje wilgotne ciasto drożdżowe z owocami lata – wiśniami, czereśniami, borówkami, białą czekoladą i pyszną, aromatyczną kruszonką było absolutnie warte tej ciężkiej próby 😀
Ciasto piekłam w domu babci w Pińczowie, owoce kupiłyśmy na tamtejszym targu (łącznie z wiejskim masłem i jajkami!). Pomimo braku podstawowych sprzętów kuchennych i innych niedogodności lubię się tam panoszyć w kuchni, piec ciasta (zwłaszcza drożdżowe!) i robisz szybkie sesje…
Zmodyfikowałam nieco przepis na wieniec drożdżowy z mascarpone i dereniem. Wychodziło Wam zbyt rzadkie ciasto, więc tym razem dodałam nieco więcej mąki, a zamiast cukru miód prosto z uli mojego taty. Mmmmmh – ciasto jest warte grzechu!
Z porcji upieczecie 2 ciasta w foremce ok. 21 cm (tak zrobiłam) lub jeden duży placek 26 cm.
Ciasto
125 g mleka 3,2 %
125 g mascarpone
100 g miodu
2 jajka
ziarenka z 1 laski wanilii
500 g mąki
szczypta soli
7 g instant lub 25 g świeżych drożdży
100 g roztopionego masła
Trzepaczką mieszamy mleko z mascarpone, dodajemy miód, jajka oraz wanilię i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Mąkę przesiewamy z solą i drożdżami instant i mieszamy z masą jajeczną, chwilę zarabiamy. Następnie wlewamy ciepłe masło (nie gorące!) i zarabiamy ok. 15 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Ciasto odkładamy przykryte czystą ściereczką na 1-1,5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt ok. 35 x 45 cm, tniemy wzdłuż krótszego boku na 4 paski. Na środek każdego paska nakładamy czereśnie, wiśnie, posiekaną białą czekoladę i trochę borówek i zwijamy w rulon. Zużywamy połowę owoców! Uwaga – Jeśli pieczecie jedno większe ciasto, rozwałkowany prostokąt kroimy wzdłuż dłuższego boku i tylko na 3 paski.
2 rulony zwijamy w ślimaka na papierze do pieczenia i przekładamy na blaszkę, analogicznie postępujemy z pozostałymi 2 rulonami. Tak jak przy torcie z ciasta francuskiego z wiśniami – obejrzyjcie filmik.
We wgłębienia między rulonami wciskamy pozostałe czereśnie (te przekrojone na pół i całe) i wiśnie, posypujemy resztą borówek i kruszonką. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 C i pieczemy ok. 40-45 minut, do suchego patyczka.
Nadzienie
100 g białej czekolady
ok. 500-600 g mieszanki czereśni i wiśni
ok. 100 g borówek
Czekoladę siekamy, owoce drylujemy. Część czereśni kroimy na pół.
Kruszonka
100 g mąki
55 g zimnego masła
55 g cukru
skórka z 1 średniej pomarańczy
Wszystkie składniki na kruszonkę ugniatamy palcami do uzyskania luźnych okruchów.
Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
9 komentarzy
Przy tak zacnej nagrodzie za pozowanie nie odmówiłabym! 🙂
Jak siostry odmówi posłuszeństwa to będę wiedziała do kogo się zwrócić! 🙂
No No No!
Czy mrożone owoce sie nadadzą?
Najlepsze świeże bo z mrożonymi jest ryzyko zakalca. Jak już to najlepiej użyć samych wiśni, wcześniej owoce rozmrozić i odsączyć. Można też użyć dżemu.
Wspaniała receptura- po pierwsze miód, świetny pomysł na wzbogacenie smaku miodową nutą zamiast białego cukru, który tylko nadaje słodyczy 😉 No i mascarpone- widać, że nadało wilgoci! 🙂 Zapisuję ten przepis!
Czy zamiast wiśni można dać śliwki?
Jasne! Wszystkie owoce są ok.
Czy można z tych produktów, oprócz kruszonki, zrobić babkę?