facebook

Wilgotne ciasto drożdżowe z owocami lata i pomarańczową kruszonką

0 Posted by - 27 lipca 2017 - ciasta drożdżowe, ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy

Dziś na tapecie wilgotne ciasto drożdżowe z owocami lata i pomarańczową kruszonką i kilka słów o tym jak ciężko być modelką :)

Wyobraźcie sobie, że trzymacie w rękach ciężką tackę, na niej ciężkie ciasto – a ktoś krzyczy na Was, żebyście nie wypinali brzucha, schowali nogę na której się opieracie (bo widać ją w kadrze) i w ogóle wyglądali naturalnie, nienaturalnie wyginając dłonie i resztę ciała. A, i pamiętali o nie przechylaniu tacy… Tak, takie mają życie moje siostry jak już zgodzą się mi pozować z ciastem :)  Przynajmniej jest się czym posilić po. Jeśli kiedykolwiek, któraś z nas marzyła o karierze modelki to tego typu doświadczenia sprowadzają na ziemię.

Pewne w duchu cieszą się, że nie zostałam malarką…

Myślę, jednak, że moje wilgotne ciasto drożdżowe z owocami lata – wiśniami, czereśniami, borówkami, białą czekoladą i pyszną, aromatyczną kruszonką było absolutnie warte tej ciężkiej próby 😀

Ciasto piekłam w domu babci w Pińczowie, owoce kupiłyśmy na tamtejszym targu (łącznie z wiejskim masłem i jajkami!). Pomimo braku podstawowych sprzętów kuchennych i innych niedogodności lubię się tam panoszyć w kuchni, piec ciasta (zwłaszcza drożdżowe!) i robisz szybkie sesje…

Zmodyfikowałam nieco przepis na wieniec drożdżowy z mascarpone i dereniem. Wychodziło Wam zbyt rzadkie ciasto, więc tym razem dodałam nieco więcej mąki, a zamiast cukru miód prosto z uli mojego taty. Mmmmmh – ciasto jest warte grzechu!

Z porcji upieczecie 2 ciasta w foremce ok. 21 cm (tak zrobiłam) lub jeden duży placek  26 cm.

Ciasto

125 g mleka 3,2 %

125 g mascarpone

100 g miodu

2 jajka

ziarenka z 1 laski wanilii

500 g mąki

szczypta soli

7 g instant lub 25 g świeżych drożdży

100 g roztopionego masła

Trzepaczką mieszamy mleko z mascarpone, dodajemy miód, jajka oraz wanilię i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Mąkę przesiewamy z solą i drożdżami instant i mieszamy z masą jajeczną, chwilę zarabiamy. Następnie wlewamy ciepłe masło (nie gorące!) i zarabiamy ok. 15 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.

Ciasto odkładamy przykryte czystą ściereczką na 1-1,5 h  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt ok. 35 x 45 cm, tniemy wzdłuż krótszego boku na 4 paski. Na środek każdego paska nakładamy czereśnie, wiśnie, posiekaną białą czekoladę i trochę borówek i zwijamy w rulon. Zużywamy połowę owoców! Uwaga – Jeśli pieczecie jedno większe ciasto, rozwałkowany prostokąt kroimy wzdłuż dłuższego boku i tylko na 3 paski.

2 rulony zwijamy w ślimaka na papierze do pieczenia i przekładamy na blaszkę, analogicznie postępujemy z pozostałymi 2 rulonami. Tak jak przy torcie z ciasta francuskiego z wiśniami – obejrzyjcie filmik.

We wgłębienia między rulonami wciskamy pozostałe czereśnie (te przekrojone na pół i całe) i wiśnie, posypujemy resztą borówek i kruszonką. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 C i pieczemy ok. 40-45 minut, do suchego patyczka.

Nadzienie

100 g białej czekolady

ok. 500-600 g mieszanki czereśni i wiśni

ok. 100 g borówek

Czekoladę siekamy, owoce drylujemy. Część czereśni kroimy na pół.

Kruszonka

100 g mąki

55 g zimnego masła

55 g cukru

skórka z 1 średniej pomarańczy

Wszystkie składniki na kruszonkę ugniatamy palcami do uzyskania luźnych okruchów.

Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Cherry brioche with streusel topping recipe. Photography by Candy CompanyCherry brioche with streusel topping recipe. Photography by Candy CompanyCherry brioche with streusel topping recipe. Photography by Candy CompanyCherry brioche with streusel topping recipe. Photography by Candy CompanyCherry brioche with streusel topping recipe. Photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

3 Comments

  • Evi 27 lipca 2017 - 12:01 Reply

    Przy tak zacnej nagrodzie za pozowanie nie odmówiłabym! :-)

    • Candy Company 28 lipca 2017 - 09:13 Reply

      Jak siostry odmówi posłuszeństwa to będę wiedziała do kogo się zwrócić! :)

      • Ola 3 sierpnia 2017 - 08:27 Reply

        No No No!

    Leave a reply

    Translate »