Kolejne ciasto z oliwą z oliwek, tym razem z dodatkiem czekolady. Wilgotne, aromatyczne i mocno czekoladowe jest jak najlepsze brownie! Z gałką lodów i owocami lata to mój ideał letniego deseru (OK, jeden z wielu ideałów 🙂 )
W cieście nie ma mąki, składniki można policzyć na palcu jednej ręki, a najtrudniejsze w jego przygotowaniu jest ubicie piany – każdy powinien sobie z nim poradzić.
Zjedzcie kawałek (lub dwa) bez wyrzutów sumienia – no bo przecież oliwa jest zdrowa, gorzka czekolada też, nie wspominając już o owocach 🙂
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na formę 20 cm.
Ciasto:
200 g gorzkiej czekolady
125 ml oliwy z oliwek
200 g drobnego cukru
szczypta soli
2 łyżki mielonych migdałów (lub innych orzechów)
5 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
oraz owoce sezonowe (maliny, truskawki, borówki, czereśnie itp.)
Dno formy natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Do gorącej czekolady dodajemy oliwę i 2/3 cukru i mieszamy (ciągle na kąpieli). Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy miskę z kąpieli, dodajemy sól, mielone migdały i żółtka, mieszamy.
Białka łączymy z częścią pozostałego cukru (ok. 1/3) ubijamy, aż utworzy się luźna piana, dodajemy kolejną część (ok. 1/3) i chwilę ubijamy. Kiedy piana powiększy objętość dodajemy resztę cukru i ubijamy na prawie sztywno (miękkie wierzchołki).
Do masy czekoladowej dodajemy łyżkę piany, mieszamy i delikatnie łączymy z pozostałą pianą. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy w 170 C przez ok. 40 minut, lub do suchego patyczka.
Ciasto urośnie w trakcie pieczenia i opadnie przy studzeniu tworząc zagłębienie na owoce.
Podajemy posypane cukrem pudrem i wypełnione świeżymi owocami (w wersji rozpustnej z lodami i kawą!).
Smacznego!
5 komentarzy
Wygląda przepysznie 🙂
Dzięki 🙂 Takie jest!
Świetne ciasto .
I zdrowe! Przynajmniej tak sobie mówię sięgając po kolejny kawałek… 🙂
Najgorsze co może być to suche ciasto 🙂 Wygląda smakowicie 🙂