facebook

Wilgotne czekoladowe ciasto z oliwą i owocami lata. Bez glutenu

0 Posted by - 5 lipca 2016 - brownie, ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy

Kolejne ciasto z oliwą z oliwek, tym razem z dodatkiem czekolady. Wilgotne, aromatyczne i mocno czekoladowe jest jak najlepsze brownie! Z gałką lodów  i owocami lata to mój ideał letniego deseru (OK, jeden z wielu ideałów :) )

W cieście nie ma mąki, składniki można policzyć na palcu jednej ręki, a najtrudniejsze w  jego przygotowaniu jest ubicie piany – każdy powinien sobie z nim poradzić.

Zjedzcie kawałek (lub dwa) bez wyrzutów sumienia – no bo przecież oliwa jest zdrowa, gorzka czekolada też, nie wspominając już o owocach :)

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na formę 20 cm.

Ciasto:

200 g gorzkiej czekolady

125 ml oliwy z oliwek

200 g drobnego cukru

szczypta soli

2 łyżki mielonych migdałów (lub innych orzechów)

5 dużych jajek (białka i żółtka osobno)

oraz owoce sezonowe  (maliny, truskawki, borówki, czereśnie itp.)

Dno formy natłuszczamy  i wykładamy papierem do pieczenia.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Do gorącej czekolady dodajemy oliwę i 2/3 cukru i mieszamy (ciągle na kąpieli). Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy  miskę z kąpieli, dodajemy sól, mielone migdały i żółtka, mieszamy.

Białka łączymy z częścią pozostałego cukru (ok. 1/3) ubijamy, aż utworzy się luźna piana, dodajemy kolejną część (ok. 1/3) i chwilę ubijamy. Kiedy piana powiększy objętość dodajemy resztę cukru i ubijamy na prawie sztywno (miękkie wierzchołki).

Do masy czekoladowej dodajemy łyżkę piany, mieszamy i delikatnie łączymy z pozostałą pianą. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy w 170 C przez ok. 40 minut, lub do suchego patyczka.

Ciasto urośnie w trakcie pieczenia i opadnie przy studzeniu tworząc zagłębienie na owoce.

Podajemy posypane cukrem pudrem i wypełnione świeżymi owocami (w wersji rozpustnej z lodami i kawą!).

Smacznego!

Moist chocolate olive oil cake, flourless & gluten free Moist chocolate olive oil cake, flourless & gluten free Moist chocolate olive oil cake, flourless & gluten free Moist chocolate olive oil cake, flourless & gluten free

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

5 Comments

  • Wypieki Beaty 5 lipca 2016 - 10:38 Reply

    Wygląda przepysznie :)

  • ladylaura 5 lipca 2016 - 17:58 Reply

    Świetne ciasto .

    • Candy Company 6 lipca 2016 - 13:13 Reply

      I zdrowe! Przynajmniej tak sobie mówię sięgając po kolejny kawałek… :)

  • opakowania na zamówienie 8 lipca 2016 - 09:45 Reply

    Najgorsze co może być to suche ciasto :) Wygląda smakowicie :)

  • Leave a reply

    Translate »