Delikatna wegańska focaccia na mleku roślinnym i oleju kokosowym, minimalnie po słodszej stronie – w końcu Candy nie o wytrawnych wypiekach jest. Jeśli są tu jacyś Włosi – ja wiem, że focaccia na oleju kokosowym to grzech albo lekko naciągane nazewnictwo… 😉 Ale popełniam go/je!
Focaccię może jeść ze słonymi i słodkimi dodatkami, mi bardzo smakowała z miodem…
Moja ulubiona część to dekoracja – nie tylko przed pieczeniem cała ta zielona kompozycja wygląda uroczo!
W ogródku, który tej wiosny dostał sporo mojej uwagi, zaczyna się powoli szaleństwo, kwitną już pierwsze jadalne (i nie tylko) kwiaty – mogłam więc poszaleć, ale myślę, że nawet jeśli ograniczylibyście się do mniszków to ciasto też będzie wyglądało obłędnie. Oczywiście zrywamy rośliny rosnące z dala od dróg i miejsc zanieczyszczonych.
Więcej informacji o jadalnych wiosennych kwiatach znajdziecie tu.
Focaccie piekłam w foremce ceramicznej 20 x 30 cm.
Składniki
500 g mąki
400 g mleka roślinnego
75 g oleju kokosowego
7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych*)
1 łyżeczka soli
40 g cukru
oliwa z oliwek
oraz jadalne kwiaty
*jeśli używamy świeżych drożdży najpierw przygotowujemy z nich zaczyn, z dodatkiem niewielkiej ilości mleka, mąki oraz cukru.
Z podanych składników (poza oliwą) zarabiamy ciasto drożdżowe. Będzie dość klejące, ale nie dosypujcie za dużo mąki – takie ma być. Ciasto odkładamy na 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie przekładamy je do solidnie natłuszczonej oliwą formy i ponownie odkładamy do wyrośnięcia.
Przed samym pieczeniem, smarujemy z wierzchu oliwą i układamy jadalne kwiaty/zieleninę.
Pieczemy 30-35 minut w 180 C.
Smacznego!
1 comment
Ma pani talent artystyczny 🙂