facebook

Zapiekane deserki czekoladowe. Pots de crème

1 Posted by - 15 listopada 2016 - desery / desserts, Przepisy

Zapiekane deserki czekoladowe znane jako pots de crème to deser dla czekoladoholików. Intensywne w smaku, kremowe i jednocześnie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – poradzą sobie z nimi nawet najmłodsi. Po zapieczeniu w piekarniku powinno się je schłodzić by osiągnęły kremową konsystencję, ale nie jest to konieczne, można je od razu spałaszować, jeszcze na ciepło :) To jeden z deserów, do których składniki zawsze mam w domu. Polecam użyć czekolady o dużej zawartości kakao, ale jeśli chcecie możecie ja zastąpić także czekoladą mleczną lub zwykłą gorzka. Deserki można podrasować odrobiną alkoholu (w wersji dla dorosłych), aromatyzować mleko ze śmietanką skórką pomarańczową, ziołami lub innymi dodatkami smakowymi/przyprawami, dodać orzechy itp..

Przepis pochodzi z książki Mikołajek i słodkie przekąski, której recenzję znajdziecie tutaj.

Składniki na 5-6 porcji

Krem czekoladowy

150 ml mleka 3,2 %

200 g śmietany kremówki 36 % (można też użyć 30%)

4 żółtka

60 g cukru

110 g gorzkiej czekolady 70%

oraz śmietanka kremówka i maślane herbatniki do podania.

Piekarnik nagrzewamy do 150 C (w oryginalnym przepisie było 90 C).

Czekoladę łamiemy na kostki i wsypujemy do miski. Mleko i śmietankę doprowadzamy do wrzenia, następnie zalewamy czekoladę i odkładamy na kilka minut. Po tym czasie mieszamy, aż masa będzie jednolita (czasem czekolada nie rozpuszcza się ładnie, tylko w śmietance zostają „wiórki” – nie przejmujcie się pomoże zblendowanie). Dodajemy żółtka i cukier, mieszamy trzepaczką. Krem miksujemy blenderem i rozlewamy do małych kokilek lub kubeczków.

Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku, następnie studzimy do temperatury pokojowej i chłodzimy w lodówce min. 2 godziny.

Podajemy z maślanymi herbatnikami lub ubitą śmietanką kremówką.

Smacznego!

Chocolate pots de crème recipe easy and delicious. Food photography by Candy CompanyChocolate pots de crème recipe easy and delicious. Food photography by Candy CompanyChocolate pots de crème recipe easy and delicious. Food photography by Candy CompanyChocolate pots de crème recipe easy and delicious. Food photography by Candy CompanyChocolate pots de crème recipe easy and delicious. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

7 Comments

  • pocopotka 16 listopada 2016 - 16:16 Reply

    wygląda bardzo smacznie,ale mam też pytanie czy piec można w innym naczyniu niż będziemy podawać?chodzi mi zwłaszcza w kontekście konsystencji po pieczeniu

    • Candy Company 16 listopada 2016 - 21:15 Reply

      Pieczemy od razu w naczyniu docelowym. Zaraz po upieczeniu deserki nie są całkiem stężone, dopiero w lodówce nabierają właściwej konsystencji, ale przekładanie ich po upieczeniu nie jest dobrym pomysłem :)

  • Kinia 21 listopada 2016 - 20:29 Reply

    Deser prezentuje się bardzooo apetycznie od dłuższego czasu szukam przepisu na mocno czekoladowy smakołyk i chyba nareszcie znalazłam. Ogromnie dziękuję za inspiracje, a książkę mikołajka i jego przepisy na słodkie desery sprawię sobie na mikołaja :)

    • Candy Company 24 listopada 2016 - 12:48 Reply

      O tak, to coś mocno czekoladowego :) Haha taki prezent na Mikołaja to ja rozumiem!

  • Zuzia 19 grudnia 2016 - 01:27 Reply

    Czy da się zrobić ten deser w mikrofali?

  • Gabi 9 stycznia 2017 - 17:58 Reply

    Tak przeglądam Twojego bloga i sprawdzam, co jest w zakresie moich możliwości kulinarnych… Wygląda na to, że zapiekane deserki będą następne w kolejce do osobistego przetestowania. :)

    • Candy Company 14 stycznia 2017 - 06:32 Reply

      Super, mam nadzieję, że będą smakowały! Wbrew pozorom sporo jest prostych przepisów, wypróbuj blondie z ciecierzycy jeśli lubisz takie smaki też jest proste w przygotowaniu :)

    Leave a reply

    Translate »