Zdrowe desery i wypieki Henrietty Inman to najlepsza książka kucharska jaka ostatnio wpadła mi w ręce, chcę wypróbować właściwie każdy przepis! W dodatku zdjęcia są tak apetyczne… We wstępie autorka pisze „Jedzenie powinno być źródłem przyjemności – i z takiego przekonania powstała ta książka” dla mnie źródłem przyjemności było już samo jej przeglądanie 🙂 Dla mnie to must have jeśli lubicie piec i chcecie to robić świadomie i bez wyrzutów sumienia… Autorka jest z zawodu cukiernikiem i prowadzi własną firmę cateringową.
W książce znajdziecie dużo informacji dotyczących zdrowych zamienników cukru, masła, mąki i innych produktów, które na co dzień używamy w pieczeniu, wskazówki i rady, przepisy podstawowe na domowe orzechowe masła, mleko roślinne i inne bazy do wypieków i deserów – nie tylko dla początkujących.
Jest tu mnóstwo przepisów inspirowanych klasycznymi ciastami, zdrowe przekąski i kilka słonych propozycji.
Książka jest przejrzysta, podzielona na rozdziały Ciasta, torty, babeczki; Muffiny, keksy, chleby; Ciastka, brownie i batoniki; Pyszne tarty i wyborne placki; Surowe desery; Czekoladki, petit four i drobne przysmaki. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Bardzo polecam!
Zdrowe desery i wypieki, Henrietta Inman,
Informacje o książce na stronie sklepu znajdziecie tu.
Wpis został przygotowany we współpracy ze sklepem Fundacja Źródła Życia.