Gruszki do dekoracji tortów podpatrzyłam w rosyjskiej Tortik Annushka, pewnie większość z Was zna ich cudowne torty. Technikę opracowałam sama, efekt końcowy jest podobny – może kiedyś uda mi się wybrać do nich na warsztaty i wtedy sprawdzę jak to się ma do ich gruszek 🙂
Plastry są dość proste w wykonaniu, jednak kluczową rolę gra porządna ostra mandolina – dzięki niej Wasze plastry będą idealne, i zmarnujecie mniej materiału. Używałam pożyczonej od mamy tarki i okropnie się namęczyłam przy krojeniu, ale jak widać da się 🙂 Łatwiej kroi się mniejsze gruszki (to uwaga kierowana dla posiadaczy tępych tarek lub mandolin). Minusem tej metody jest to, że z jednej gruszki uzyskacie z 4/6 naprawdę ładnych plastrów, więc trzeba zakupić więcej owoców, zwłaszcza jeśli dekorujecie duży tort. Na malutki tort o średnicy ok. 15 cm zużyłam ok. 30 plastrów.
Z resztek gruszek ugotujcie rozgrzewający kompot z cynamonem i goździkami.
Gruszki do dekoracji tortów
Potrzebne będą
Syrop :
2 części wody
1 część cukru
oraz barwnik spożywczy w żelu lub naturalne barwniki (np. buraki, maliny, niebieski groszek chiński – groszkiem zabarwiłam niebieskie i fioletowe plastry)
i gruszki/jabłka
Krok 1 Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości.
Krok 2 Gruszki kroimy na cienkie plasterki 1-1,5 mm. Używamy odmian jędrnych, wybieramy owoce mniej dojrzałe o proporcjonalnym kształcie. Najlepiej użyć dobrej jakości mandoliny, ale poradzicie sobie też z ostrym nożem. Im grubsze plastry bym bardziej będą się zwijać przy suszeniu
Krok 3 Plastry gruszek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy moc palnika na średnią i gotujemy ok. 10-15 minut, aż plasterki zrobią się lekko przezroczyste. Następnie wyłączmy kuchenkę i zostawiamy gruszki w syropie na 1-2 h (można nawet na całą noc).
Krok 4 Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożona teflonową lub silikonową matą. Papier do pieczenia też jest OK, zauważyłam jednak, że gruszki bardziej do niego przywierają.
Krok 5 Gruszki do dekoracji tortów suszymy ok. 2 godziny w piekarniku w temperaturze 75 C, lub w suszarce do owoców (w suszarce trochę dłużej). Gruszki powinny być dalej giętkie, nie przesadźcie z suszeniem, nie chodzi nam o uzyskanie chipsów. Gruszki stwardnieją dodatkowo po wyjęciu z piekarnika. Długość suszenia zależy m.in. od grubości plastrów, więc sprawdzajcie co 30 min. czy gruszki są już ok.
Gotowe!
Jeśli chcecie możecie już po wysuszeniu dodatkowo podkreślić kolor plastrów barwnikami w proszku, złotym proszkiem itp. Plastry przyklejamy do toru obłożonego kremem lub ganache. Gruszki do dekoracji tortów przechowujemy w szczelnym pojemniku, pomiędzy warstwy plasterków włóżcie papier do pieczenia.
84 komentarze
O kurczę,ale cudne! Gruszki wyglądają jak witraże. Rewelacja 🙂
Dzięki 🙂
O mamusiu , jakie to jest piękne, taki tort to mistrzostwo świata
Dziękuję! 🙂
Jak je mocujemy do tortu?
Tort obkładamy dowolnym kremem (ale najlepiej maślanym lub ganache) i od razy dekorujemy gruszkami, przykleją się bez problemu. Można je też przymocować do masy cukrowej przy pomocy kleju spożywczego
Fantastyczne kolory i faktycznie efekt witrażu 😉
Ależ pięknie wyglądają te gruszeczki. I te kolory… Gdzie można dostać ten niebieski groszek?
Na jasnym torcie wyglądają pięknie. Pytanie – jak będzie na ciemnym? Chciałabym je zastosować w Twoim torcie czekoladowym z rozmarynem. Czy również będą efektownie wyglądać? Przyklejać je od razu zanim krem zastygnie zupełnie?
Na ciemnym torcie też będą ładnie wyglądać, można je dodatkowo oprószyć barwnikiem w proszku (np. złoty/srebrnym). Plastry przyklejmy od razu, a jeśli nie będą chciały się przyczepić (ganache jest mniej lepki niż krem maślany) część ganachu można lekko podgrzać i użyć jako kleju. Pozdrawiam!
Piękne te gruszki! Co prawda moje były trochę zbyt ciemne (a dałam tylko ciutkę barwnika!) ale na Twoim czekoladowym torcie z rozmarynem i praliną wyglądały świetnie. Ten matowy ganasz + gruszki oprószone złotym barwnikiem to był strzał w 10! Niestety nie mam lepszych zdjęć 🙂
Jedyne co bym zrobiła inaczej to gruszki nakleiłabym tuż przed podaniem. Przykleiłam je poprzedniego dnia – zmiękły i zaczęły się przechylać.
Faktycznie kolory wyszły dość intensywne 🙂 Ale tort prezentuje się super!
A czy na smietane mozna przykleic gruszki
Tak, ale przed samym podaniem, śmietana rozpuści cukier na gruszkach i szybko zrobią się miękkie.
Czy lepiej gruszki umieścić na torcie tego samego dnia, kiedy są podsuszone ale nadal elastyczne czy można to zrobic następnego dnia ? Nie zrobią sie za twarde ? Wolałabym zeby ładnie przylegały do tortu. Czy na torcie pokrytym ganachem czekoladowym dobrze by wyglądały zielone z delikatnym elementem złota ? Ganache czekoladowy nie bedzie za ciemny ? Z góry dziekuje za podpowiedz 🙂
Gruszki z czasem miękną pod wpływem wilgoci w lodówce i od ganache, będą ładnie przylegać, ale dla najlepszego efektu zrobiłabym wszystko na „świeżo”. Kolorystyka brzmi ok., nie powinno wyjść zbyt ciemno 🙂
Dziękuję za tak dokładne opisanie krok po kroku . Bez problemu wyszły mi te gruszki za pierwszym razem . Robiłam dwa razy raz pruba tort krem slony carmel gruszki z syropu i krem migdałowy baza śmietaną z maskarpone. Drugim razem krem z kremu kokosowego, curd z marakuji i maliny tynk z mleka skondensowanego i masla za pierwszym razem gruszki mi zmiękły za drugim musiałam kleić na krem ale wszystko super.
Gruszki wyszły pierwsza klasa, równiutkie i cienkie, brawo! A na samą myśl o tortach ślinka mi leci, lubię takie połączenia smakowe 🙂 Pozdrawiam!
Tort 1
Tort nr 2
Moje gruszki nie łapią koloru, dałam barwnik wiltona w żelu i chyba się nie spisał:). Za to chyba będzie efekt przezroczystości.
To pewnie wina barwnika, a jakiego użyłaś, nie był stary?
Děkuji! Dort všem chutnal a nejvíce hrušky podle Vašeho receptu!
Wow! Mega efekt! 😀
Witam. Mój tort będzie musiał przebyć kawałek drogi i zamierzałam go włożyć do zamrażarki przed drogą. Krem ma być na bazie śmietany i mascarpone. Wolałabym udekorować gruszkami od razu. Bardzo źle będzie jak tak zrobię? (;
These are stunning! Have you tried this with any other fruit with success?
Yes, firm apples will do as well 🙂
Zjawiskowe te gruszki, właśnie stygną wsyropie. Dziękuje za piękną inspirację 🙂
Nie ma za co 🙂
Gracias,lo voy a intentar
Happy to help! 🙂
Thank you so much for this wonderful recipe! I made a layer cake with poached pears and it was a huge hit! I have a mandoline and got about 8 pieces per pear, so it was not that little. I decided to leave them yellow and only added a little yellow to the syrup. So pretty and so easy to make, thank you!
OMG – your pears look amazing, I couldn’t made them more perfect! 🙂
These also look lovely. I would also like to make a ‚pear cake’ or layer-type cake with poached pears. Are you able to recommend a good recipe for the cake itself? Thanks in advance.
Te gruszki wyglądają obłędnie. napewno wypróbuję. Mam natomiast jedno pytanie. Czy tak przygotowane gruszki można przygotować wcześniej? Jak je przechowac i najwazniejsze- jak długo?
Tak, gruszki można przygotować wcześniej, przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku – moje wytrzymały bez szwanku kilka miesięcy 🙂
Zrobiłam wczoraj gruszki wyszedł ładny czerwony kolor utylko mam wrażenie jakby były zamiękkie bałam się żeby nie wyszły czipsy można je jeszcze raz do pieca.? Niestety nie mam zdjęcia
Jak najbardziej, gruszki można w każdym momencie dosuszyć – tylko trzeba co kilka-kilkanaście minut sprawdzać, żeby nie za bardzo nie stwardniały. Można je też dosuszyć na słońcu na parapecie, w suszarce do owoców lub na kaloryferze. Pozdrawiam!
Dziękuję bardzo
Chcialabym brzegi gruszek udekorować złotym kolorem, barwnik w proszku rozpuścić w alkoholu i pomalować? Będzie ok?
Tak, barwniki w proszku najlepiej rozpuszczać w wódce albo spirytusie 🙂
Widziałam na zagranicznym tutku : świeże pokrojone gruszki na blaszce i posypywane były zgniecionymi kolorowymi cukierkami. Niestety nie było informacji w jakiej temperaturze i jaki czas pieczenia ale gruszki wyszły bosko
Tą metodę też wypróbowałam, na blogu jest podobny przepis na chipsy z gruszek, tylko z użyciem zwykłego cukru, efekt jest w sumie ten sam 🙂
Wow! This is so cool! I definitely want to try this. Thank you from America!
Ale pięknie wygląda ten tort… Właśnie poszukuję inspiracji na tort na osiemnaste urodziny mojej córy. Chyba znalazłam idealny pomysł! Uwielbiam czytać Twoje posty i patrzeć na te cukiernicze cudeńka które produkujesz 🙂
Dziękuję za wspaniałą inspirację i podpowiedź! Gruszki wyszły fantastycznie, piękne kolory i to z naturalnych barwników (przypraw i buraka) 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Absolutnie cudne wyszły!!
hej! jak długo mozna takie gruszki przechowywać? są piękne, chciałabym ich użyć ale mam tak dziwny grafik do pracy, że musze je wsześniej je zrobić
Jeśli są dobrze wysuszone bardzo długo – wręcz miesiącami 🙂 Takie bardziej miękkie wytrzymają w lodówce do 10 dni – także spokojnie można zrobić je z wyprzedzeniem.
Przepiekne!
Witam mam dwa pytania.
1. w jaki sposob najlepiej przechowywac gruszki w lodowce, czy powinno sie je przelozyc papierem do pieczenia zeby sie nie zkleily?
2. czy ten krem sie nadaje do polaczenie z gruszkami, czy smietana spowoduje, ze gruszki beda miekkie?
Krem do obłożenia
250 g mascarpone
100 g śmietany kremówki 36 %
łyżka cukru pudru
Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem na puszysty krem.
pozdrawiam Kasia
W lodówce najlepiej trzymać je w szczelnym pojemniku i na wszelki wypadek przełożyłabym je papierem – ale gruszki można przechowywać w temp. pokojowej.
Krem z mascarpone/śmietanką je zmiękczy (oczywiście przez kilka godzin nic się na takim kremie nie powinno dziać, można udekorować tort zaraz przed podaniem).
Tylko kremy na bazie masła lub ganache nie wpłyną na twardość plasterków – i takie bym polecała bo są stabilniejsze.
A ja mam takie pyt. Czy gruszki sa jadalne? Wychodzi na to ze tak ale czy napewno? 🙂 Wogole to piekne sa.
Oczywiście! I są pyszne – jak grudniowe słodkie chipsy.
Mogę podpowiedzieć, ze gruszki… ale tez inne owoce i warzywa swietnie kroi zwykla maszynka do chleba. Ja mam taką, która kroi nawet milimetrowe grubości. Krojenie trwa 15 sec.
[…] Have you seen the beautiful cakes decorated with colorful dried slices of pears? A pin featuring a gorgeous cake with slices of pears on Pinterest caught my attention. Teresa Labza from Poland is the one who made this beautiful cake. She has developed a technique for dyeing and drying pear and apple slices. For her post, you can click here ►Candy Company. […]
Przepis zapisany od dawna, wreszcie się doczekał realizacji 🙂 dziękuję 🙂
I jeszcze zdjęcie gruszek już na torcie. Jeszcze raz dziękuję!
Nie dodało się 🙂
Cudowne! Jest efekt wow 😉
Przepiękny efekt! Zazdroszczę 🙂
[…] Source by candycompany.pl […]
Ciekawe, czy z ksylitolem też wyjdzie… Cudowny efekt
Jest duża szansa, że tak, ale nie próbowałam 🙂
[…] © Candy Company […]
[…] © Candy Company […]
[…] © Candy Company […]
[…] © Candy Company […]
Farbowane jagodami – wyszły fioletowe
[…] candycompany.pl […]
Czy można zastąpić gruszki innymi owocami? Np. Pomarańczą?
Tak, na blogu jest podobny przepis – http://candycompany.pl/karmelizowane-pomarancze-do-dekoracji-ciast/
[…] musnęłam sypkim,jadalnym,złotym brokatem. Inspirację na ozdoby z gruszki znalazłam u Candy Company. Następnie przeszłam do przygotowania biszkoptu,na drugi dzień wieczorem upiekłam biszkopt. […]
[…] pear flavour was pretty weak which was a shame. The insipiration was a stunning pinterest picture of multicoloured candied pear slices decorating various […]
I love this post on your blog. I love every picture and even in the comment section everyone’s looked so different but they were all absolutely beautiful. You really inspired me. My cake is pistachio and my frosting is lemon.
The cut.
I’m sorry my picture didn’t come through.
I’m going to try again.
Jaka ma być ilość wody i cukru bo nie do końca rozumiem co znaczy 2 części wody i cukru, pozdrawiam;-)
Rodzinka zachwycona, następnym razem dodam barwniki ☺️
Piękne! <3
Witam serdecznie! Dziękuję za przepis. Mam Pytanie do Pani, jak długo i w jakim pojrmniki można przetrzymywać wcześniej przygotowane gruszki? Chciałabym przygotować ,, na zapas”, żeby zaoszczędzić czas. Pozdrawiam serdecznie.
Po 3 latach pomysł na barwione gruszki doczekał się realizacji. Na urodziny męża. Tort czekoladowo- gruszkowy.
I jeszcze zdjęcie pięknej gruszki