facebook

Babka z mango i żurawiną

0 Posted by - 5 grudnia 2017 - babki / bundt cakes, ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy

Dziś w menu żółciutka babka z mango i żurawiną. Czułam, że to połączenie smaków wyjdzie bardzo świątecznie i nie mogłam się oprzeć, żeby jej nie upiec… Piękny żółty kolor ciasta uzyskałam tylko dzięki dodatkowi mango! Babka jest wilgotna miękka, smak mango jest wyczuwalny, ale delikatnie.

Pamiętajcie by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej oraz by nie przemieszać masy po dodaniu mąki, przy tego typu ciastach lubi wychodzić zakalec…

Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.

Ciasto

170 g miękkiego masła

170 g cukru pudru

3 duże jajka

375 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

375 g pure z mango

skórka i sok z połowy cytryny (ok. 1 łyżka)

oraz

150 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem, odkładamy. Do mango dodajemy sok i skórkę z cytryny.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 7-9 minut), dodajemy po jednym jajku po każdym dodaniu miksując do połączenia składników (ok. 1-2 minuty).

Do ciasta wlewamy pure, przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy trzepaczką – tyko do połączenia składników. Przemieszane ciasto może mieć zakalec.

Dodajemy żurawinę (mrożonej nie rozmrażamy wcześnie, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy na babkę z kominem dokładnie wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (nadmiar mąki strzepujemy).

Babkę z mango pieczemy ok. 55-70 minut w temperaturze 170 C, do suchego patyczka.

Studzimy. Babka z mango najlepiej smakuje z lukrem i dekoracją ze świeżej żurawiny.

Lukier

1 białko

ok. 300 g cukru pudru

sok z cytryny

Białko ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na dość gęsty lukier.

Smacznego!

Cranberry mango pound cake recipe. Food photography by Candy CompanyCranberry mango pound cake recipe. Food photography by Candy CompanyCranberry mango pound cake recipe. Food photography by Candy CompanyCranberry mango pound cake recipe. Food photography by Candy CompanyCranberry mango pound cake recipe. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

2 Comments

  • Marcin 10 grudnia 2017 - 11:32 Reply

    Jakiej wielkości foremka :)?

    • Candy Company 11 grudnia 2017 - 17:02 Reply

      Standardowa foremka do babki z kominem średnica ok. 22 cm, pojemność ok. 2,7 l :)

    Leave a reply

    Translate »