Dziś w menu żółciutka babka z mango i żurawiną. Czułam, że to połączenie smaków wyjdzie bardzo świątecznie i nie mogłam się oprzeć, żeby jej nie upiec… Piękny żółty kolor ciasta uzyskałam tylko dzięki dodatkowi mango! Babka jest wilgotna miękka, smak mango jest wyczuwalny, ale delikatnie.
Pamiętajcie by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej oraz by nie przemieszać masy po dodaniu mąki, przy tego typu ciastach lubi wychodzić zakalec…
Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.
Ciasto
170 g miękkiego masła
170 g cukru pudru
3 duże jajka
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
375 g pure z mango
skórka i sok z połowy cytryny (ok. 1 łyżka)
oraz
150 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem, odkładamy. Do mango dodajemy sok i skórkę z cytryny.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 7-9 minut), dodajemy po jednym jajku po każdym dodaniu miksując do połączenia składników (ok. 1-2 minuty).
Do ciasta wlewamy pure, przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy trzepaczką – tyko do połączenia składników. Przemieszane ciasto może mieć zakalec.
Dodajemy żurawinę (mrożonej nie rozmrażamy wcześnie, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy na babkę z kominem dokładnie wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (nadmiar mąki strzepujemy).
Babkę z mango pieczemy ok. 55-70 minut w temperaturze 170 C, do suchego patyczka.
Studzimy. Babka z mango najlepiej smakuje z lukrem i dekoracją ze świeżej żurawiny.
Lukier
1 białko
ok. 300 g cukru pudru
sok z cytryny
Białko ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na dość gęsty lukier.
Smacznego!
8 komentarzy
Jakiej wielkości foremka :)?
Standardowa foremka do babki z kominem średnica ok. 22 cm, pojemność ok. 2,7 l 🙂
Dzień dobry 🙂
Czy pure z mango to po prostu zblendowane mango czytrzeba je trochę pogotować i odparować? 🙂
Pozdrawiam!
Pure jest z puszki, w procesie produkcyjnym jest już trochę odparowane. Dodatkowo jest to zupełnie inna odmiana mango, niż ta którą kupujemy w sklepie, dlatego jeśli chcemy użyć świeżego mango to trzeba koniecznie trochę pogotować i zagęścić mus, inaczej jest duże ryzyko powstania zakalca.
pure i pulpa to to samo, prawda? 🙂
Tak 🙂
„Do ciasta wlewamy pure, przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy trzepaczką – tyko do połączenia składników. Przemieszane ciasto może mieć zakalec.” Czy można ten etap podzielić na 2 części i najpierw dodać mango i wymieszać ciasto dość dokładnie, a następnie wsypać mąkę i delikatnie połączyć z resztą składników? Boję się tego zakalca 🙂 Z góry dziękuję za odpowiedź!
Tak – myślę, że można spróbować w ten sposób, ale tak czy siak mieszamy tylko do połączenia składników 🙂