facebook

Zdrowe batoniki owsiane z bakaliami

3 Posted by - 14 marca 2015 - bez cukru / sugar free, Przepisy

Te batoniki przygotowałam specjalnie na pewną daleką wyprawę… Szukałam przepisu, na pyszne, zdrowe i dodające energii przekąski (nie musimy chyba dodawać, że również słodkie? :) ), dodatkowo musiały być trwałe i odporne na upały. I takie właśnie są zdrowe batoniki owsiane z bakaliami i masłem orzechowym. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju wycieczkach, piknikach albo po prostu jako zdrowe drugie śniadanie. Możecie je długo przechowywać (do 14 dni!), a najlepsze jest to, że są naprawdę proste w przygotowaniu…

Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na ok. 12-14 batoników:

2 szklanki płatków owsianych (mogą być byskawiczne),

100 g  posiekanych orzechów laskowych,

3 łyżki wiórków kokosowych,

1/3 szklanki ziaren słonecznika,

150 g miodu (1/2 szklanki),

75 g  masła orzechowego (ok. 1/3 szklanki),

30 g masła lub oleju kokosowego,

łyżka ekstraktu waniliowego,

60 g żurawin,

2 łyżki siemienia lnianego,

70 g rodzynek sułtanek (użyłam tych dużych, żółtych).

Kroimy rodzynki (i żurawiny jeśli są duże) na mniejsze kawałki, odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 175ºC.

Płatki owsiane, orzechy i słonecznik równomiernie rozprowadzamy na blasze i prażymy przez 9 minut, następnie dosypujemy wiórki kokosowe i prażymy przez 1-2 minuty (lepiej zostańcie przy piekarniku i obserwujcie, żeby wiórki się nie spaliły). Kiedy wiórki lekko zbrązowieją wyjmujemy blachę z piekarnika, zawartość przesypujemy do dużej miski. Temperaturę obniżamy do  150ºC.

W małym rondelku podgrzewamy miód, masło orzechowe i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy, nie powinna być bardzo gorąca – i nie należy doprowadzić jej do wrzenia! Kiedy wszystkie składniki się połączą, zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy.

Do miski z płatkami dodajemy żurawinę, rodzynki i siemię lniane, a następnie wlewamy masę miodowo-orzechową, dokładnie mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (dno i boki) i wyrównujemy. Batoniki przykrywamy papierem i mocno dociskamy rękami. Masa powinna być dobrze ubita, inaczej batoniki będą się kruszyć przy krojeniu. Zdejmujemy papier i pieczemy w 150º C, przez ok 20-30 minut, aż wierzch masy lekko zbrązowieje.

Batoniki wyjmujemy z piekarnika, obciążamy (jeśli macie drugą tej samej wielkości blachę, połóżcie ją na batonikach i obciążcie np. opakowaniem cukru/mąki). Dobre ubicie batoników przed pieczeniem i obciążenie, kiedy będą stygnąć jest bardzo ważne! Dzięki temu będą zwarte, trwałe i unikniecie kruszenia przy krojeniu.

Uwaga – kroimy dopiero, gdy całkowicie wystygną! Im strasze tym lepsze :)

Zdrowe batoniki owsiane przechowujemy w zamkniętym pojemniku do 14 dni, można je również mrozić.

Smacznego!

batoniki2batoniki3

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

22 Comments

  • healthy maniacs 14 marca 2015 - 16:02 Reply

    na wiosenne wędrówki jak znalazł :)

  • kocie-smaki 18 marca 2015 - 07:41 Reply

    najlepsze! żadne sklepowe słodkości nie mogą się równać z domowymi batonikami :)

    • Candy Company 18 marca 2015 - 09:21 Reply

      Zgadzam się! W dodatku nie mają absolutnie żadnych sztucznych dodatków, same pyszne, zdrowe rzeczy – a jak się poczyta skład tych sklepowych to włosy stają dęba…

  • […] do rzeczy:) Inspiracją do tego przepisu, z małymi modyfikacjami, stał się przepis z bloga Candy Company – tak naprawdę do ich wykonania możecie użyć ulubionych bakalii, lub tych które zalegają na […]

    • Candy Company 28 marca 2015 - 14:34 Reply

      Bardzo mi miło :) mam nadzięję, że smakowały! Pozdrawiam

  • Ola 11 maja 2015 - 07:16 Reply

    jakiego masła orzechowego użyć? Chodzi o nutellę lub tego typu podobne specyfiki?

    • Candy Company 11 maja 2015 - 07:47 Reply

      Chodzi o masło z orzechów ziemnych (dopisałam to przed chwilą w przepisie), ale myślę, że nutella lub inne masło np. z migdałów albo tahini też by się sprawdziło. Pozdrawiam :)

  • marysia 29 września 2015 - 14:12 Reply

    Cześć! Jakie wymiary powinna mieć blacha? :)

    • Candy Company 29 września 2015 - 14:31 Reply

      Moja miała 22×18 cm, 20×20 cm też będzie ok.

      • marysia 29 września 2015 - 15:17 Reply

        Kurka, nie mam żadnej o podobnych wymiarach – lepiej wykorzystać większą o wymiarach 20×30, czy dwie małe 20×10? Chyba znam odpowiedź :)

        • Candy Company 29 września 2015 - 15:36 Reply

          Zrobiłabym w dwóch mniejszych i zmniejszyła czas pieczenia o kilka minut :)

  • Anielka 9 maja 2016 - 13:26 Reply

    A co z siemieniem lnianym? W którym momencie powinno się je dodać?

    • Candy Company 9 maja 2016 - 13:47 Reply

      Siemię lniane dodaje się razem z żurawiną i rodzynkami, dopisałam w przepisie.

  • Ania 8 listopada 2016 - 09:03 Reply

    Proszę powiedzieć czy Pani batoniki wyszły twarde? Moje wyszły i dzieciaki nie dały rady gryżć ;( W smaku są jednak pyszne.

    • Candy Company 8 listopada 2016 - 11:21 Reply

      Batoniki są dość zbite i twarde, ale nie, aż tak by nie dało się ich zjeść :) Może były zbyt długo pieczone i zbytnio się skarmelizowały?

  • ANIA 8 listopada 2016 - 14:54 Reply

    Następnym razem spróbuję krócej piec. Dziękuję za odpowiedź.

  • Kinga 27 kwietnia 2017 - 19:09 Reply

    Witam. Czym by można było zastąpić masło orzechowe? Dziękuję :)

    • Candy Company 27 kwietnia 2017 - 19:50 Reply

      Zamiast masła można dać tahini, masło z nerkowców, migdałów i właściwie każde inne orzechowe :)

      • Kinga 28 kwietnia 2017 - 00:42 Reply

        A da się zastąpić czymkolwiek innym oby nie żadnym masłem z orzechów? 😀

        • Candy Company 28 kwietnia 2017 - 12:41 Reply

          Można dać masło kokosowe (nie olej), ewentualnie pominąć i dać trochę więcej masła – ale nie jestem pewna czy wtedy batoniki będą zwarte…

  • Kremówka 8 października 2017 - 22:07 Reply

    Wszystko spoko, ale zdecydowanie za słodkie… Następnym razem dam o połowę mniej miodu :(

    • Candy Company 10 października 2017 - 21:44 Reply

      Dla mnie słodkość jest ok :) Ale to kwestia gustu, z mniejszą ilością tez wyjdzie. Pozdrawiam!

    Leave a reply

    Translate »