Sezon na bez lilak trwa bardzo krótko… Co roku żałuję, że to już, bzy przekwitły, a ja znowu nie wykorzystałam ich na tyle sposobów jak ile bym chciała 🙂 Na szczęście w tym roku zatrzymam ich aromat na dłużej, zrobiłam cukier aromatyzowany bzem i syrop z lilaka (przepis pojawi na blogu jeszcze w tym tygodniu).
Pamiętajcie, że bez, którego użyjecie do przetworów powinien rosnąć z dala od drogi. Zrywamy w pełni rozkwitnięte kwiatostany, na zbiory wybieramy się w suche dni wczesnym rankiem i przedpołudniem, wtedy bez najsilniej pachnie. Nie płuczemy kwiatów, by nie stracić aromatu, usuwamy wszystkie zielone części (są gorzkie).
Cukru możemy używać zamiennie ze zwykłym cukrem, słodzić nim herbatę, dekorować nim ciasta i cieszyć się wspaniałym aromatem bzu dłużej niż te kilka tygodni w maju 🙂
Składniki
2 szklanki kwiatów bzu lilaka
2,5 szklanki drobnego cukru
W słoiku, lub innym zamykanym naczyniu warstwami układamy cukier oraz kwiaty bzu, zostawiamy na 2-3 dni, potrząsając od czasu do czasu. Cukier zrobi się wilgotny i pozlepiany. Następnie wysypujemy cukier z kwiatami na blaszkę lub tacę i suszymy (można podsuszyć cukier w piekarniku ustawionym na ok. 40 C jeśli pogoda jest deszczowa i jest duża wilgotność powietrza.
Podsuszony cukier blendujemy (możecie zmiksować cukier z kwiatami lilaka lub je odłożyć do osobnego pojemnika).
W razie potrzeby powtarzamy suszenie i miksowanie.
Cukier aromatyzowany bzem nie popsuje się, możecie go długo przechowywać – oczywiście w szczelnym pojemniku. Z czasem aromat może trochę osłabnąć. Cukier może się też zbrylać dlatego przed użyciem dobrze jest go ponownie zblendować.
Smacznego!
6 komentarzy
Ciekawa rzecz! Nigdy nie słyszałam o czymś takim ani nie próbowałam zrobić, ale może teraz się skuszę. Musi przepięknie pachnieć 🙂 Idealne, kiedy przychodzą goście.
Pachnie naprawdę pięknie choć nie jest to zapach bardzo intensywny 🙂
Jakie piękne zdjęcia, wprost nie mogę się napatrzeć, super!!!
Pozdrawiam serdecznie z Samos (Grecja)
[…] z porad z przepisu Teresy Candy Company produkcja aromatyzowanego cukru na szczęście zakończyła się sukcesem. Cukier oczywiście nie […]
Super porady. Dziękuje bardzo za takie proste przepisy pozwalające zachować mój ukochany bez na dłużej.
Dziękuję ❤️! Zawsze ubolewam, że sezon na te najładniej pachnące kwiaty tak szybko mija… Najgorzej jak wszystko kwitnie razem i nie wiadomo za co się zabrać 🙂