facebook

Jak zrobić kolorowe plastry gruszki do dekoracji tortów DIY

0 Posted by - 1 grudnia 2017 - DIY, Inspiracje, Przepisy, Wszystko o słodyczach

Pear slices for cake decoration, DIY by Candy CompanyPear slices for cake decoration, DIY by Candy CompanyPear slices for cake decoration, DIY by Candy Company

Gruszki do dekoracji tortów podpatrzyłam w rosyjskiej Tortik Annushka, pewnie większość z Was zna ich cudowne torty. Technikę opracowałam sama, efekt końcowy jest podobny – może kiedyś uda mi się wybrać do nich na warsztaty i wtedy sprawdzę jak to się ma do ich gruszek :)

Plastry są dość proste w wykonaniu, jednak kluczową rolę gra porządna ostra mandolina – dzięki niej Wasze plastry będą idealne, i zmarnujecie mniej materiału. Używałam pożyczonej od mamy tarki i okropnie się namęczyłam przy krojeniu, ale jak widać da się :) Łatwiej kroi się mniejsze gruszki (to uwaga kierowana dla posiadaczy tępych tarek lub mandolin). Minusem tej metody jest to, że z jednej gruszki uzyskacie z 4/6 naprawdę ładnych plastrów, więc trzeba zakupić więcej owoców, zwłaszcza jeśli dekorujecie duży tort. Na malutki tort o średnicy ok. 15 cm zużyłam ok. 30 plastrów.

Z resztek gruszek ugotujcie rozgrzewający kompot z cynamonem i goździkami.

Gruszki do dekoracji tortów

Potrzebne będą

Syrop :

2 części wody

1 część cukru

oraz barwnik spożywczy w żelu lub naturalne barwniki (np. buraki, maliny, niebieski groszek chiński – groszkiem zabarwiłam niebieskie i fioletowe plastry)

i gruszki/jabłka

Krok 1 Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy barwnik. Im więcej barwnika tym bardziej intensywny kolor i mniejszy efekt przezroczystości.

Krok 2 Gruszki kroimy na cienkie plasterki 1-1,5 mm. Używamy odmian jędrnych, wybieramy owoce mniej dojrzałe o proporcjonalnym kształcie. Najlepiej użyć dobrej jakości mandoliny, ale poradzicie sobie też z ostrym nożem. Im grubsze plastry bym bardziej będą się zwijać przy suszeniu

Krok 3 Plastry gruszek wrzucamy do gotującego się syropu, zmniejszamy moc palnika na średnią i gotujemy ok. 10-15 minut, aż plasterki zrobią się lekko przezroczyste. Następnie wyłączmy kuchenkę i zostawiamy gruszki w syropie na 1-2 h (można nawet na całą noc).

Krok 4 Gruszki osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy na blachę wyłożona teflonową lub silikonową matą. Papier do pieczenia też jest OK, zauważyłam jednak, że gruszki bardziej do niego przywierają.

Krok 5 Gruszki do dekoracji tortów suszymy ok. 2 godziny w piekarniku w temperaturze 75 C, lub w suszarce do owoców (w suszarce trochę dłużej). Gruszki powinny być dalej giętkie, nie przesadźcie z suszeniem, nie chodzi nam o uzyskanie chipsów. Gruszki stwardnieją dodatkowo po wyjęciu z piekarnika. Długość suszenia zależy m.in. od grubości plastrów, więc sprawdzajcie co 30 min. czy gruszki są już ok.

Gotowe!

Jeśli chcecie możecie już po wysuszeniu dodatkowo podkreślić kolor plastrów barwnikami w proszku, złotym proszkiem itp. Plastry przyklejamy do toru obłożonego kremem lub ganache. Gruszki do dekoracji tortów przechowujemy w szczelnym pojemniku, pomiędzy warstwy plasterków włóżcie papier do pieczenia.

Pear slices for cake decoration, DIY by Candy CompanyPear slices for cake decoration, DIY by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

7 Comments

  • Kamila 1 grudnia 2017 - 23:30 Reply

    O kurczę,ale cudne! Gruszki wyglądają jak witraże. Rewelacja :)

  • Margot 2 grudnia 2017 - 20:41 Reply

    O mamusiu , jakie to jest piękne, taki tort to mistrzostwo świata

  • Kasia 4 grudnia 2017 - 12:25 Reply

    Jak je mocujemy do tortu?

    • Candy Company 5 grudnia 2017 - 09:59 Reply

      Tort obkładamy dowolnym kremem (ale najlepiej maślanym lub ganache) i od razy dekorujemy gruszkami, przykleją się bez problemu. Można je też przymocować do masy cukrowej przy pomocy kleju spożywczego

  • Joanna - zwidokiemnaobelisk 6 grudnia 2017 - 18:06 Reply

    Fantastyczne kolory i faktycznie efekt witrażu 😉

  • Leave a reply

    Translate »