facebook

Gelatin bubbles – balonowe kuleczki z żelatyny tutorial i film. Dekoracja na tort i babeczki

1 Posted by - 8 września 2016 - DIY

Gelatin bubbles tutorial great for cake and cupcakes decorating

Scroll down for English

Gelatin bubbles! Torty z dekoracją z tajemniczych baloników z Facebooka wzbudziły Wasze wielkie zainteresowania wrzucam więc obiecamy tutorial! Baloniki są zaskakująco proste i tanie w przygotowaniu, dobrze zamknięte, będą się nadawały do użycia wręcz latami – warto więc zrobić od razu mały zapas! Ostrzegam jednak, że jest to „brudna robota”, będziecie mieli ręce całe w klejącej żelatynie, ale warto :)

Kuleczki z żelatyny dobrze zachowują się na każdym kremie, nie rozpuszczą się w lodówce i wbrew pozorom są bardzo twarde i trwałe.

Potrzebne będą

balony wodne*

pompka do balonów

wykałaczki

żelatyna (proponuję zacząć od 4 łyżek przy jednym kolorze baloników)

barwnik spożywczy

kawałek styropianu

*balony wodne idealnie nadają się rozmiarem, pompka jest konieczna – nie napompujecie ich bez niej. Można spróbować ze zwykłymi balonikami, ale kształt kuleczek będzie brzydszy.

Krok 1 Baloniki nadmuchujemy, zawiązujemy i w końcówkę wbijamy wykałaczkę.

Krok 2 Żelatynę mieszamy z wodą w proporcji 1:2, czyli na 2 łyżki żelatyny potrzeba 4 łyżki wody, dodajemy barwnik w proszku lub w żelu (z barwnikami w proszku baloniki szybciej schną). Żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce (15-20 s) lub w kąpieli wodnej, odkładamy na chwilę i zbieramy pianę, która się utworzyła.

Krok 3 Baloniki zamaczamy w żelatynie (zostawiając ok. 0,5 cm do ogonka), pozwalamy nadmiarowi płynu ocieknąć, pod koniec obracając balon ogonkiem w dół (nie przejmujecie jeśli od tej strony żelatyna nierówno zastygnie, nie będzie tego widać). Ocieknięte baloniki wbijamy je w styropianowy klocek tak by nie dotykał. Każdy Balonik maczamy w żelatynie 3-4 razy w odstępie 10-15 minut, w razie potrzeby podgrzewamy żelatynę w mikrofalówce. Po nałożeniu ostatniej warstwy odkładamy do wyschnięcia na kilka kilkanaście godzin.

Krok 4  Kiedy żelatynę całkowicie zaschnie, nacinamy balon nożyczkami od strony ogonka, delikatnie ciągniemy za końcówkę balona i odklejamy resztę od żelatynowej powłoki. Jeśli balon się urwie poszerzamy otwór i zdrapujemy resztki balona palcem.

Balon wbrew pozorom bardzo łatwo odchodzi od twardej żelatyny – nie zniszczyłam ani jednej kuleczki, nawet jeśli było mniej warstw żelatyny… Jeśli nie wierzycie możecie powierzchnię nadmuchanego balona lekko natłuścić, ale uważam, że to strata czasu.

Gotowe!

Gelatin bubbles

Materials

water balloons

ballon pump

skewers

4 tbsp gelatin

8 tbsp water

food coloring (you can use either gel or powder food coloring, bubbles will dry faster with powder though)

piece of styrofoam

Watch tutorial for instructions!

Gelatin bubbles tutorial great for cake and cupcakes decorating

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

28 Comments

  • J. 23 września 2016 - 13:13 Reply

    Super, fajnie, że się podzieliłaś :)

  • natalia 30 września 2016 - 15:36 Reply

    Coś fantastycznego !! Nie wierzę, ze jestem drugą osobą komentującą… Wypróbuję na 1000%. Brawo Autorko – blog jest taki świeży, nowatorski, bardzo kreatywny. Na dodatek piękne zdjęcia. Mam pytanie, pewnie dość głupie, ale zaryzykuję 😉 Gdzie kupię balony wodne? W markecie, papierniczym? Pozdrawiam, natalia

    • Candy Company 1 października 2016 - 11:40 Reply

      Bardzo dziękuję! :) A balony wodne można kupić choćby w Auchan (w innych hipermarketach nie sprawdzałam, ale myślę, że są duże szanse, że też będą), w dobrze zaopatrzonych sklepach papierniczych również je dostaniesz, no i oczywiście na Allegro :) Pozdrawiam!

      • natalia 19 lutego 2017 - 14:09 Reply

        Dzięki za podpowiedzi, baloniki faktycznie kupiłam w Auchan za ok 10 zł. Trochę przeleżały, aż wczoraj w końcu odważyłam się zrobić żelatynowe kule i muszę powiedzieć, że efekt jest niesamowity!!! Jako barwnik wykorzystałam sok z buraka. Nakładając kolejne warstwy można stopniować kolor. Już się nie mogę doczekać, aż będę mogła wykorzystać je do dekoracji tortu dla mamy. Niemniej jednak muszę przyznać, ze o ile pierwszą warstwę kładzie się całkiem przyjemnie to kolejne to już niezła udręka 😉 Wszystko się klei, baloniki robią się coraz cięższe i trudno było jakoś sensownie je ułożyć, żeby wyschły. Miałam też problem z zaciekami, co przyznam mocno mnie zniechęciło, ale po ściągnięciu baloników są prawie niewidoczne. Mimo przeszkód, efekt jest wart trudu włożonego w przygotowanie tych cudeniek :-) Pozdrawiam!

        • Candy Company 19 lutego 2017 - 18:58 Reply

          Super, dobrze wiedzieć, ze naturalne barwniki też działają, chętnie wypróbuję buraka nast. razem. Nie jest to „czysta” robota, ale efekt warty poświęcenia i lepiącej się kuchni :) Zacieków faktycznie nie widać – na moich balonikach też były, niestety ciężko ich uniknąć, ale na torcie łatwo je zamaskować, albo wręcz przyciąć część z zaciekami nożyczkami. Cieszę się, że wyszły!

  • Asia 14 listopada 2016 - 15:08 Reply

    Witam, czy można żelatynę zastąpić agar agar?

    • Candy Company 14 listopada 2016 - 15:45 Reply

      Nie próbowałam z agarem, wydaje mi się, że się nie sprawdzi jako zamiennik żelatyny w tym przypadku, ale warto spróbować. Daj znać jak wyszło jeśli będziesz próbować z agarem :) Pozdrawiam!

  • Kaja 15 listopada 2016 - 12:18 Reply

    Ale piękne! Wczoraj robiłam, moje takie nie wyszły, ale dziś poprawię błędy, które zrobiłam i będą ładniejsze 😉
    Czy mogę przymocować potem te balony na tort do masy cukrowej? Nie mam pomysłu, by się trzymały i ładnie wyglądały…
    Będę wdzięczna za podpowiedź :)
    Przepiękny blog, gratuluję!

    • Candy Company 15 listopada 2016 - 14:36 Reply

      Dzięki, robiłam je już kilka razy, przy następnych podejściach wychodzą ładniejsze :) Do przymocowania baloników do masy cukrowej najlepsza będzie rozpuszczona biała czekolada (albo zabarwiona pod kolor tortu/baloników). Pozdrawiam!

      • Kaja 15 listopada 2016 - 17:05 Reply

        Racja! Super myśl, będę próbować. Dziekuję i pozdrawiam :)

  • Domi 11 grudnia 2016 - 11:27 Reply

    Witam. Super że pojawiła się instrukcja wykonania takich cudnych baloników. Mam pytanie jak i do czego przymocować taki balonik żeby wyglądał na torcie tak jakby był na sznurku i się unosił?

    • Candy Company 12 grudnia 2016 - 09:15 Reply

      Balonik przyczepiła bym do drucika florystycznego, ale ponieważ baloniki mają dziurę od spodu nie jestem pewna czy to się uda… Dziurę trzeba by zakleić np. masa cukrową, tylko będzie się odcinała wizualnie od żelatyny – ewentualnie można spróbować zrobić bardzo małą dziurkę przez którą usuwamy balonik.

  • cynamoon 12 grudnia 2016 - 13:28 Reply

    Witam,

    Ile „wytrzymują” te baloniki? Chodzi mi o to czy mogę wykonać je kilka dni przed dekoracją tortu. Skoro to sama żelatyna to rozumiem ze się nie psują ale chodzi mi tez o efekt wizualny :-) Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam!

    • Candy Company 12 grudnia 2016 - 14:41 Reply

      Baloniki można spokojnie przygotować nawet kilka tygodni wcześniej, nic im się nie dzieje i cały czas wyglądają jak świeżo zrobione :)

  • cynamoon 14 grudnia 2016 - 11:23 Reply

    Ok, super! Dziękuję za odpowiedź. Mam nadzieję, że uda mi się je wykonać 😀

  • Ewa 13 stycznia 2017 - 21:21 Reply

    Jestem pod wrażeniem i będę próbować. Mam pytanie czy układając na torcie trzeba jakoś przymocować czy wystarczy położyć

    • Candy Company 14 stycznia 2017 - 06:28 Reply

      Jeśli tort jest pokryty kremem to wystarczy lekko wcisnąć w krem (śmietanka anni mascarpone nie roztopią baniek), jeśli jest pokryty masą cukrową można je umocować lukrem lub czekoladą :)

  • Ala 2 lutego 2017 - 12:38 Reply

    Zrobiłam, Twoje były tak piękne że aż niewiarygodne iż to takie proste!!!! Dziękuję za przepis

    • Candy Company 2 lutego 2017 - 12:49 Reply

      Dokładnie, proste a efekt super :) Nie ma za co!

  • Basia 18 kwietnia 2017 - 18:29 Reply

    U mnie takie

  • aneczkaja 6 września 2017 - 15:38 Reply

    Czy można je zrobić z galaretki? Dzieciaki pewnie będą chciały zjeść te kolorowe kulki, a z żelatyny pewnie nie mają smaku. Próbowałaś kiedyś z galaretką?

    • Candy Company 7 września 2017 - 20:54 Reply

      Nigdy nie próbowałam, w galaretkach jest sporo innych dodatków poza żelatyną i obawiam się, że baloniki nie wyjdą… Ale jeśli wypróbujesz galaretką to daj znać czy wyszło!

  • Karolina 29 września 2017 - 15:07 Reply

    Przepiękne! Podziwiam Pani gelatin bubbles od jakiegoś czasu już i planuje je zrobić na tort córki…mam pytanie jakiej firmy barwników Pani używała?

    • Candy Company 2 października 2017 - 08:50 Reply

      Dziękuję :) Użyłam barwników w proszku Rainbow Dust – Pink Candy, Rose i Strawberry do różowych odcieni i Sugarflair Pearl White do białych. Proszę się pochwali efektem :) Pozdrawiam!

  • Karolina 29 września 2017 - 15:10 Reply

    I jeszcze pytanie jakich kolorów użyła Pani do zrobienia tych na zdj?

  • Karolina 14 października 2017 - 13:46 Reply

    :) bardzo dziekuje

  • Leave a reply

    Translate »