facebook

Jak zrobić domek z piernika. Przepis + szablon

0 Posted by - 22 grudnia 2016 - ciastka / cookies, DIY, piernik / gingerbread, Przepisy

Domek z piernika to była kolejna pozycja na mojej świątecznej „to do” liście. Zrobiłam właściwe dom, a nie domek, bo wyszedł naprawdę spory i ciężki od lukru i ozdób… Ciekawa jestem ile wytrzyma w domu pełnym łakomczuchów? :) Wpis miał się ukazać wcześniej, ale nie zdążyłam – inspiracje zapiszcie sobie na przyszły rok :)

Ponieważ domek robiłam po raz pierwszy w trakcie wyszło kilka rzeczy… Poniżej znajdziecie kilka użytecznych rad jeśli nie wiecie jak się za takie cudo zabrać.

Szukając pomysłu na dekorację znalazłam ten domek i tak się w nim zakochałam, że postawiłam na podobną dekorację :)

Przygotowanie domku trzeba rozłożyć na kilka dni, pierwszego dnia pieczemy drugiego dekorujemy i kolejne 1-2 dni sklejamy domek.

Mój domek bierze udział w konkursie, będzie mi bardzo miło jeśli oddacie na mnie swój głos! Głosowanie odbywa się pod tym linkiem:

http://www.tortownia.pl/konkursy/#domeknr201632

Gingerbread house step by step. Recipe and template, food photography by Candy CompanyGingerbread house step by step. Recipe and template, food photography by Candy Company

Do wydrukowania     szablon 1     szablon 2     szablon 3

Składniki

1,5 porcji ciasta piernikowego z tego przepisu, chociaż wygodniej zrobić 2 porcje i z reszty ciasta upiec pierniczki

Do dekoracji

cukierki landrynki (ja wybrałam bezbarwne), ok. 12 sztuk

cukierki kamyczki orzechowe (zużyłam 5 paczek wybierając tylko białe, ale wykorzystacie wszystkie kolory wystarczą 3 paczki)

płatki śniadaniowe Jaśki (1 paczka)

Lukier królewski:

4 białka

łyżeczka soku z cytryny

ok.  900-1000 g cukru pudru (lepiej mieć zapas cukru, przyda sie też potem do dekoracji)

barwniki spożywcze w żelu (czerwony i zielony)

Akcesoria

worek cukierniczy (lub grubszy woreczek do mrożonek)

końcówki/tylki do dekoracji (używałam nr 1 i 2 oraz małej końcówki do liści nr 65 / 349)

Pieczenie

Ciasto przygotujemy według przepisu i  chłodzimy w lodówce, najlepiej przez noc.

Szablon drukujemy na grubszym papierze lub tekturce i wycinamy.

Przygotujemy blachy wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy poszczególne części domku i chłodzimy w lodówce 15 minut, lub 10 minut w zamrażarce. Pokruszonymi landrynkami wysypujemy dziury na okna. Pieczemy ok. 17-20 minut (mniejsze elementy ok. 8-10 minut), studzimy.

Przygotowujemy lukier. Białko roztrzepujemy z sokiem, aż powstanie bardzo luźna piana. Stopniowo dodajemy cukier ucierając lukier na gładką masę. Najlepiej zrobić bardzo gęsty lukier i w miarę potrzeby rozwadniając wodą lub sokiem z cytryny.

Przed dekoracją przycinamy ostrym nożem z piłką wszystkie nierówności (ciasto jest grube i nie powinno się połamać, ale robimy to delikatnie delikatnie)

gingerbread house DIY

Dekoracja

Lukrujemy wszystkie elementy, ja najpierw tylką nr 2 zaznaczałam krawędzie gęstym lukrem, następnie wypełniałam resztę bardziej płynnym (z wyjątkiem dachu), nalewając lukier prosto z worka już nie przez końcówkę, bo zajęłoby to wieki. Dolne krawędzie domku i komin dekorujemy dodatkowo wciskając w mokry lukier kamyczki. Dach smarujemy cieńszą warstwą gęstego lukru i układamy dachówkę z Jaśków (pamiętajcie o zostawieniu miejsca na komin).

Domek zostawiamy do wyschnięcia na minimum kilka godzin, najlepiej na noc.

Kiedy ściany zastygną naklejamy dodatkowe elementy jak okiennice, wieniec. Bezpośrednio na oknami wyciskamy girlandy. Zostawiamy  na kilka godzin, aż lukier stwardnieje.

gingerbread house DIY

Złożenie

Domek składamy na docelowej podstawce lub na dużej paterze, tacce – choć po sklejeniu jest bardzo stabilny i nie powinien się połama lepiej nie ryzykować.

Przygotujemy ciężkie i stabilne podpórki (np. opakowani mąki, cukru) i bardzo gęsty lukier. Najpierw sklejamy wszystkie ściany, podpierając je cukrem, słoikami itp. Po kilku/kilkunastu godzinach można bezpiecznie nakleić dach. Lepiej użyć grubszej warstwy lukru, zwłaszcza jeśli nie macie wprawy :)

gingerbread house DIY

Kiedy konstrukcja będzie stabilna, maskujemy lukrem łączenia, dodajemy sople lodu i oprószamy cukrem pudrem.

Do środka proponuję włożyć LEDową lampkę, efekt jest niesamowity!

Wesołych Świąt!

gingerbread house gifGingerbread house step by step. Recipe and template, food photography by Candy CompanyGingerbread house step by step. Recipe and template, food photography by Candy CompanyGingerbread house step by step. Recipe and template, food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

8 Comments

  • Wypieki Beaty 22 grudnia 2016 - 12:44 Reply

    Przepiękny :)

  • Lucy 22 grudnia 2016 - 18:12 Reply

    Cale osiedle Mokotowskie :-)

    • Candy Company 22 grudnia 2016 - 19:01 Reply

      Wow, widzę tu fachową rękę! Pięknie się prezentują :)

  • Zuu 23 grudnia 2016 - 08:52 Reply

    CUDO!!!
    Wszystkiego najpyszniejszego! :)

  • upieczemisie 11 stycznia 2017 - 16:15 Reply

    Czemu nie napisałaś, że domek bierze udział w konkursie tortowni? Trzeba głosować … głosować … głosować :)

    • Candy Company 14 stycznia 2017 - 06:30 Reply

      Dzięki! Do finału trafiłam już jakiś czas po opublikowaniu wpisu, ale już naprawiam ten błąd i wrzucam info :)

    Leave a reply

    Translate »