Ozdoba na wasze wypieki specjalnie na Halloween. Do wykonania tych cake toppers będziecie potrzebowali właściwie tylko papilotek do babeczek! Są bardzo proste w wykonaniu i każde nawet najzwyklejsze muffinki staną się odrobinę bardziej niezwykłe, a ich degustacji będzie towarzyszyć dużo „ochów” i „achów” 🙂 Jeśli nie obchodzicie Halloween, może wykorzystacie je na imprezę Andrzejkową? Polecamy!
Potrzebne będą:
papilotki o średnicy 3 cm i 5,5 cm (po jednej na każdą ozdobę),
wykałaczki,
taśma dwustronnie klejąca,
klej do papieru,
nożyczki.
Krok 1: Duże papilotki zginamy na pół i jeszcze raz na pół, tym razem sklejając brzegi taśmą dwustronną. Powtarzamy czynność składania i sklejania jeszcze raz.
Krok 2: Następnie od środka modelujemy palcem trzon kapelusza tak, by powstał stabilny stożek. W każdy stożek wkładamy wykałaczkę, dzięki temu cake toppers będą się lepiej trzymały babeczek a same kapelusze będą stabilniejsze. Możecie umocować wykałaczki przy pomocy taśmy dwustronnej, ale nie jest to konieczne.
Krok 3: W małych papilotkach wycinamy otwory. Najlepiej zgiąć je na pół i jeszcze raz na pół i odciąć końcówkę. Uważajcie by nie zrobić zbyt dużego otworu bo „rondo” kapelusza nie będzie się trzymało… Zbyt małe wycięcie zawsze można nieco powiększyć.
Krok 4: Małe papilotki nakładamy na stożki, możecie skleić oba elementy by lepiej się trzymały. Gotowe, można dekorować babeczki!