facebook

Piernikowy popcorn

0 Posted by - 29 listopada 2013 - Przepisy

Popcorn w świątecznym klimacie. Połączenie popcornu i pierników brzmi dziwnie? Możliwe, ale smakuje bosko! Koniecznie spróbujcie, przepis jest prosty, nie wymaga zdolności kulinarnych ani dużego nakładu pracy. W czasie pieczenia po domu rozchodzi się cudowny aromat… Po prostu czuć, że Święta już blisko :) A sam popcorn jest pyszny, aromatyczny i słodko-słony. Koniecznie spróbujcie przed Świętami!

Składniki na dużą blachę:

Sos piernikowy:

domowy sos toffi z waszego ulubionego przepisu lub taki:

75 g masła

pół szklanki cukru brązowego

6 łyżek golden syrup,

szczypta soli

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

oraz

3 łyżeczki przyprawy do piernika

i ok. 100 – 120 g gotowego popcornu (jedna paczka)*.

Piekarnik nagrzewamy do 120ºC , dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowujemy sos: wszystkie składniki poza sodą umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, i gotujemy na niewielkim ogniu kilka minut. Kiedy będzie już gotowy dosypcie do niego przyprawę do piernika i sodę dokładnie wymieszajcie. Do dużej miski przesypujemy popcorn (naczynie powinno być naprawdę duże by można było swobodnie wymieszać popcorn z sosem). Popcorn polewamy sosem i delikatnie mieszamy, tak by kukurydza  w miarę jednolicie pokryła się polewą. Wysypujemy całość na blachę i wyrównujemy.

Pieczemy 1 godzinę, co 15 minut wyjmijcie popcorn z piekarnika i przemieszajcie. Po wystudzeniu, jeśli coś Wam zostanie schowajcie go do szczelnie zamkniętego pojemnika, inaczej szubko wchłonie wilgoć i przestanie być chrupki.

Smacznego!

* możecie zrobić własny w mikrofalówce, ale zdecydowanie polecamy gotowy popcorn.

popcorn1popcorn3popcorn2

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

9 Comments

  • Natalie 29 listopada 2013 - 13:25 Reply

    Żeby taki popcorn dawali w kinie hihi :)
    Brzmi pysznie :)

  • Kasia z W Krainie Smaku 29 listopada 2013 - 22:38 Reply

    Ale super pomysł!

  • DarkANGELika 30 listopada 2013 - 00:15 Reply

    Mmm.. to musialo być pyszne !

  • Majka 9 grudnia 2013 - 15:56 Reply

    A po co soda skoro jej nie używamy? :)

  • karolina 21 grudnia 2014 - 19:10 Reply

    jak zrobić takie domowe toffi??

    • Candy Company 21 grudnia 2014 - 19:25 Reply

      Dodałam do wpisu przepis na sos, z którego korzystam przy robieniu popcornu, ale można poeksperymentować :) Pozdrawiam

  • karolina 21 grudnia 2014 - 22:06 Reply

    Mam jeszcze pytanko odnośnie przechowywania. Jak próbowałam Pani popcornu to dostałam go w takiej ślicznej przezroczystej torebeczce:)) Gdzie można kupić takie torebeczki? Chciałam zrobić taki popcorn i podarować rodzince do prezentów świątecznych:D Z góry bardzo dziękuję!!:)))

    • Candy Company 22 grudnia 2014 - 00:34 Reply

      Kupowałam na allegro, są dostępne różne rozmiary. Rodzina na pewno się ucieszy z takiego prezentu!
      Pozdrawiam :)

    Leave a reply

    Translate »