facebook

Oreo fudge

0 Posted by - 17 stycznia 2014 - Przepisy

Ten wpis dedykujemy wszystkim ciasteczkowym potworom i oczywiście fanow oreo! Oreo fudge nie jest tradycyjnym fudge – nie będziecie potrzebowali termometru cukierniczego ani doświadczenia przy przygotowaniu tego smakołyku. Przepis polecamy szczególnie dla początkujących, jest prosty, szybki i nie może się nie udać! Fudge, jak inne jest dość słodka, śmietankowa masa idealnie pasuje do czekoladowych ciasteczek, ale zjedzenie zbyt wielu kostek na raz godzi poważnym zasłodzeniem :)

Składniki na ok. 30 kawałków:

250 g mleka skondensowanego słodzonego,

350 g białej czekolady,

45 g masła,

łyżka ekstraktu waniliowego,

szczypta soli,

170 g grubo pokruszonych oreo + kilka do dekoracji.

Przygotowujemy małą blachę (lub plastikowy pojemnik) ok. 18 x 18 cm. Mleko skondensowane razem z  czekoladą i masłem umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, często mieszając. Dodajemy ekstrakt i sól. Kiedy czekolada i masło całkiem się rozpuszczą a masa będzie gładka zdejmujemy rozndel z kuchenki i dodajemy pokruszone ciastka (2-3 herbatniki kilka kruszymy na proszek ). Całość mieszamy i przekładamy do przygotowanej foremki, wyrównujemy powierzchnię. Kilkoma dodatkowymi oreo, pokruszonych lub nie, dekorujemy wierzch.

Kiedy oreo fudge lekko przestygnie chowamy ją do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Kroimy w kostkę (2,5 x 2,5 cm) i zjadamy :) Jeśli coś Wam zostanie, przechowujecie w lodówce do 7 dni.

Smacznego!

oreo fudgeoreo fudgeoreo fudge

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

17 Comments

  • decorateacake 17 stycznia 2014 - 17:51 Reply

    jakie to musi być słodkie, ale pyszne!!!! 😀

    • Candy Company 17 stycznia 2014 - 22:20 Reply

      To fakt – fudge jest BARDZO słodkie, ale wciąga… :)

  • Domowe Wypieki 17 stycznia 2014 - 18:01 Reply

    Pychotka !!! :) Fantastyczne zdjęcia :)

  • Angie 17 stycznia 2014 - 18:57 Reply

    Ale to musi być dobre…!

  • cukrowawrozka 18 stycznia 2014 - 00:50 Reply

    Choć już dawno robiłam coś takiego, to pamietam, ze bylo prze-pysz-ne! 😀

  • Helena 7 lutego 2014 - 13:45 Reply

    A czy udałoby się z mlecznej czekolady? :)

    • Candy Company 7 lutego 2014 - 14:31 Reply

      Jak najbardziej, można zamienić białą czekoladę na tą samą ilość mlecznej lub gorzkiej. Pozdrawiam :)

  • muffinkowe niebo 20 lutego 2014 - 12:46 Reply

    Od dzisiaj jestem fanką Waszej strony, piękne zdjęcia, fantastyczne kolory i kompozycje, świetne przepisy … nie mogę się napatrzeć :-)

  • MimiTyniec 2 sierpnia 2014 - 20:12 Reply

    Zakochałam się w waszym blogu! Obserwuję waszego bloga, czekam na więcej takich rzeczy!
    Pozdrwiam serdecznie Miriam:)

    • Candy Company 3 sierpnia 2014 - 18:08 Reply

      Bardzo dziękujemy! i również pozdrawiamy:)

  • Meta 1 maja 2015 - 18:09 Reply

    Niestety nie udało się, masa w ogóle się nie stęgła :( A napewno wszystko wedlug przepisu

    • Candy Company 5 maja 2015 - 13:36 Reply

      Robiłam już kilka razy i nie miałam problemu z tężeniem, jakiej czekolady Pani użyła? Niektóre białe czekolady mają niską zawartość masła kakaowego i to mogło mieć wpływ na płynną konsystencję (generalnie lepiej używać białej czekolady najlepszej jakości do topienia/ganache itp.)

  • Ami-chan 27 kwietnia 2016 - 06:57 Reply

    A te 170 g Oreo to mniej więcej ile ciasteczek? :)

    • Candy Company 27 kwietnia 2016 - 07:50 Reply

      ok. 16 ciasteczek :)

      • Ami-chan 27 kwietnia 2016 - 20:55 Reply

        Dziękuję za informację ^^

    Leave a reply

    Translate »