facebook

Tort z winem i figami

0 Posted by - 8 listopada 2017 - ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy, tort/ layer cake

Często zastanawiam się czemu tak mało jest obrazów przedstawiających martwe natury ze słodyczami… Czy życie mistrzów malarstwa nie byłoby o wiele przyjemniejsze gdyby zamiast ryb malowali torty? Na przykład taki tort z winem? Ja tam uwielbiam martwe natury z tortem… Tym bardziej, że sesja zdjęciowa w najgorszym wypadku to kwestia kilku godzin, a potem coś trzeba z tym ciastem zrobić!
Tort z czerwonym winem znalazłam w książce Nowy York na talerzu, i choć kusił od dawna wiedziałam, że odpowiedni na niego czas przyjdzie jesienią kiedy będę mogła wykorzystać do sesji świeże winogrona z ogrodu. Więc cierpliwie czekałam… I warto było, bo to jedno z moich ulubionych zdjęć :)

Tort jest świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek czerwonego wina. Jest dość wilgotny, ma bardzo intensywny kakaowy smak (tak intensywny, że aż zmniejszyłam ilość kakao). Uwaga deser tylko dla dorosłych, alkoholu jest w cieście sporo i jest nadal wyczuwalny po pieczeniu. Od siebie dodałam dżem figowy, świeże figi i więcej mojego ulubionego cukru muscovado!

Zmodyfikowany przepis na ciasto pochodzi z książki Nowy York na talerzu.

Składniki na tort o średnicy 23 cm

Ciasto

225 g miękkiego masła

320 g ciemnego cukru muscovado

1/3 szklanki cukru pudru

4 duże jajka

475 ml czerwonego wina (2 szklanki)

2 łyżeczki pasty waniliowej (lub ekstraktu)

350 g mąki

90 g kakao

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki cynamonu

3/4 łyżeczki soli

Masło miksujemy na puch z ciemnym i białym cukrem. Następnie dodajemy po 1 jajku, po każdym dodaniu miksując kilka minut – jajka powinny być w temp. pokojowej. Na końcu dodajemy wino i wanilię, ciasto będzie wyglądało na zwarzone, ale to nic.

Suche składniki przesiewamy ze sobą,a następnie mieszamy z mokrymi. Ciasto rozdzielamy między 3 foremki wyłożone papierem do pieczenia (dno), natłuszczone i oprószone mąką (boki). Pieczemy ok. 25 minut  w piekarniku nagrzanym do 170 C, do suchego patyczka. Kolejne porcje ciasta mogą czekać na swoją kolej jeśli nie zmieszczą się na raz w piekarniku.

Krem

500 g sera mascarpone

2-3 łyżki ciemnego cukru muscovado

ziarenka z 1 laski wanilii

szczypta soli

oraz

4 figi

dżem figowy

winogrona (opcjonalnie)

Mascarpone miksujemy kilka minut z cukrem, solą i wanilią do uzyskania puszystego kremu.

Złożenie

Pierwszy blat smarujemy warstwą dżemu figowego, połową kremu. Na kremie układamy 2 figi pokrojone w cienkie plasterki, można dodać też kilka świeżych winogron. Całość przykrywamy drugim blatem i powtarzamy proces, nakładamy ostatni blat. Tort dekorujemy winogronami, figami

Leftover red wine layer cake recipe with fig and grapes. Food photography still life by Candy CompanyLeftover red wine layer cake recipe with fig and grapes. Food photography still life by Candy CompanyLeftover red wine layer cake recipe with fig and grapes. Food photography still life by Candy CompanyLeftover red wine layer cake recipe with fig and grapes. Food photography still life by Candy CompanyLeftover red wine layer cake recipe with fig and grapes. Food photography still life by Candy CompanyLeftover red wine layer cake recipe with fig and grapes. Food photography still life by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

2 Comments

  • mała mi 9 listopada 2017 - 15:48 Reply

    No może martwych natur z ciastami nie ma zbyt wiele, ale moją ulubioną jest “Martwa natura z ciastem rodzynkowym“ (“Deser“) Willema Claeszoona Hedy. A tort wpisuję na listę must bake, dopóki są świeże owoce.

    • Candy Company 11 listopada 2017 - 15:07 Reply

      Też lubię ten obraz, zawsze mnie ciekawiło jak smakuje to ciasto :)

    Leave a reply

    Translate »