facebook

Choinki dekoracja babeczek

0 Posted by - 20 grudnia 2013 - DIY, Przepisy

Choinki na babeczkach wyglądają naprawdę bajkowo. Choć jadalne, są tak urocze, że jakoś żal jest psuć tę mini dekorację świąteczną. Wbrew pozorom są proste w wykonaniu, wystarczy wafelek, rękaw cukierniczy i krem. Dekoracja babeczek z wafla do lodów, pokrytego kremem na bazie bezy szwarcarskiej jest trwała i długo wytrzymuje w temperaturze pokojowej. Zaczarujcie swoje Święta!

Potrzebne będą:

6 babeczek,

6 wafli do lodów,

wiórki kokosowe,

perełki do dekoracji,

krem maślany (przepis poniżej).

Krok 1: Wafle przycinamy i wyrównujemy, by stabilnie stały. Babeczki smarujemy niewielką ilością kremu i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Krok 2: Na każdej babeczce umieszczamy wafelek. Rękaw cukierniczy napełniamy kremem i nakładamy końcówkę z gwiazdką.

Krok 3: Krem wyciskamy bezpośrednio na wafelek, gwiazdka przy gwiazdce, tak by nie było prześwitów. Zaczynamy od kilku gwiazdek na dole i przechodzimy do góry, i ponownie w dół, aż cały wafel zostanie pokryty kremem. Na koniec ozdabiamy choinkę perełkami, chowamy do lodówki.

Krem stwardnieje w lodówce, przed podaniem warto choinki wyjąć na ok. 20 minut by odtajały.

Krem maślany:

4 białka,

200 g cukru,

250 g masła (w temperaturze pokojowej!),

Białka i cukier umieszczamy w misce nad kapielą wodną i mieszamy trzepaczką, aż osiągną temperaturę 65ºC.Jeśli nie macie termometru cukierniczego, sprawdźcie  białka palcami, będą w sam raz kiedy nie wyczujecie ziarenek cukru. Zdejmujemy miskę i ubijamy bezę mikserem przez ok. 10 minut. Miska powinna być chłodna, a piana podwoić objętość oraz być sztywna i lekko lśniąca (i formować sztywne czubki) .

Następnie nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy masło. Bardzo ważne jest by masło było bardzo  miękkie i w temperaturze pokojowej. Krem miksujemy dokładnie po każdym dodaniu. Może (ale nie musi!) nastąpić moment, kiedy masa wyda Wam się zważona, nie przejmujcie się i dalej miksujcie. Powinna po chwili stać się gładka. Gotowe.

Krem przechowujcie w lodówce do 4 dni. Można go również mrozić. Przed użyciem doprowadżcie masę do temperatury pokojowej.

choinkachoinkichoinkichoinkichoniki

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

1 Comment

  • babeczka 9 stycznia 2014 - 14:40 Reply

    Nie wierzę, ale cuda! 😀

  • Leave a reply

    Translate »