Scroll down for English
Dziś mam dla Was coś specjalnego; tutorial z filmem! Kanał Candy Company na youtube już oficjalnie otwarty. Na pierwszy ognień poszedł bukiet z babeczek, świetny pomysł na prezent dla mamy. Ciężko uwierzyć, że jest jadalny prawda? (lepiej od razu wytłumaczcie obdarowanemu, które części można spałaszować 🙂 )! Wbrew pozorom nie jest trudny w zrobieniu, wydaje mi się, że przygotowanie tortu zajmie Wam więcej czasu – fakt potrzeba tutaj nieco zdolności manualnych (i kilku dodatkowych akcesoriów), ale warto spróbować! Dzieci na pewno będą miały frajdę przy ozdabianiu bukietu 🙂 Możecie poszaleć z posypkami i zrobić bukiet z babeczek po swojemu! Ten wpis miał pojawić się już w zeszłym tygodniu, ale jak się okazało kręcenie filmu to nie taka prosta sprawa… W każdym razie udało mi się i możecie oglądnąć mój pierwszy filmowy tutorial (będzie ich więcej) 🙂 Ten pomysł można wykorzystać na wiele okazji, dowolnie zmienić kolorystykę bukietu, użyć normalnej wielkości babeczek itp. – efekt zawsze będzie powalający!
Potrzebne będą:
osłonka na doniczkę o górnej średnicy 10,5 cm,
styropianowa kula o średnicy 12 cm (do kupienia w sklepach florystycznych lub dla plastyków),
wykałaczki,
papierowa serwetka (można zastąpić bibułką),
papier bibułowy/pergamin,
ok. 28 mini babeczek (używam formy i papilotek do mini muffinów firmy Wilton),
maślany krem do babeczek na bazie bezy szwajcarkiej z tego przepisu (bez dodatku karmelu) lub inny maślany, worek cukierniczy i końcówki do dekoracji (Wilton 1D, 103, 150)
wstążka.
Krok 1: Do osłonki wkładamy papierową serwetkę i dociskamy kulą ze styropianu by stabilnie się trzymała.
Krok 2: W styropian wbijamy po 2 wykałaczki, zaczynając od dołu kuli. Na wykałaczki nabijamy babeczkę. Postępując w ten sam sposób nabijamy kolejne babeczki, aż cała kula będzie nimi pokryta.
Krok 3: Krem przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy babeczki. Możecie wcześniej zrobić kwiaty i je zamrozić (będzie łatwiej przenieść je na babeczki) lub wyciskać krem bezpośrednio na babeczki, w zależności od Waszych umiejętności i posiadanych sprzętów. Bukiet chłodzimy w lodówce przez ok. 20 minut, żeby krem stwardniał.
Krok 4: Bibułkę tniemy na kwadraty ok. 3 x 3 cm. W miejsca między babeczkami, przez które widać kulę delikatnie wtykamy zmiętą bibułę (uwaga, żeby nie uszkodzić kremu). Osłonkę przewiązujemy wstążką.
Gotowe!
Cupcake bouquet DIY
Materials
flower pot (10,5 cm diameter)
foam ball (12 cm diameter)
small wooden skewers
tissue paper
28 mini cupcakes
Swiss meringue buttercream (or other buttercream frosting), piping bag and decorating tips (I used Wilton 1D, 103, 150)
ribbon
Step 1
Place sheet of tissue paper inside of the flower pot and put foam ball on top (press the ball slightly into the pot).
Step 2
Arrange the cupcakes. Attache each cupcake using 2 skewers – insert skewers into the foam ball starting from the bottom edge of the foam ball. Cover whole foam ball with cupcakes. It’s ok to have some gaps between the cupcakes, you’ll fill them later with small pieces of tissue paper.
Step 3
Put your buttercream into the piping bag and using different tips decorate the cupcakes (I find it easier to decorate once the cupcakes are attached to the ball). You can pipe swirls or flowers, the more designs you’ll make the more realistic the cupcake bouquet will look. If you’re piping buttercream flowers freeze them for a few minutes before arranging on the cupcakes.
Chill the bouquet in the fridge for 20 minutes or until buttercream hardens.
Step 4
Cut the tissue paper into small squares (1,5 inch) and tuck them between the cupcakes to fill in the gaps.
Wrap a ribbon around the pot. Ready!
18 komentarzy
Tak przydal by sie jseszcze film jak zrobic bezy szwajcarskie 🙂 piekny bukiet 🙂
Dzięki 🙂 Chyba muszę w takim razie pomyśleć o następnym filmiku…
mój Panie, to coś tak pięknego! aż dech zapiera.
Dziękuję! Czyli osiągnęłam zamierzony efekt 🙂
Rewelacyjny pomysł 🙂 Świetne wykonanie! Właśnie biorę się do roboty, mam tylko pytanie odnośnie średnicy papilotek do mini cupcakes – ile miały Twoje?
Dziękuję 😉 zawsze używam papilotek Wilton mini, mają chyba 3,2 mm i piekę też w formie Wilton. Powodzenia, chętnie zobaczę rezultat 🙂
Bardzo proszę 🙂 Mimo, że nie tak piękny jak u Ciebie, mamcia była wniebowzięta 😉 Dziękuję za inspirację!
Piękny! 🙂 jakiej końcówki używasz do róży?
Ślicznie dziękuję 🙂 Róże robiłam tylką Wiltona 101 i 103.
Błąd – Wilton 101 i 104 😉
Coś pięknego, nie mogę się napatrzyć!
Dziękuję 🙂
wow! jestem pod wrażeniem 🙂
Raczkuję w temacie dekorowania – i dlatego mam niedosyt – fajnie jakbys podawała przepis na ten konkretny krem – nawet jeśli jest w innym przepisie, to go przekleić. Bo teraz mam dylemat. 🙂 Bradzo mi się podoba, ale nie wiem, jaka konsystencja itp. kremu, żeby osiągnąć TAKI efekt. 😉 Niezmiennie podziwiam!
Dzięki 🙂 Prawie zawsze używam tego samego przepisu – już doklejam!
O wow, jestem pod ogromnym wrażeniem. Szkoda, że nie mam takich zdolności:-(
Zdolności swoje, ale praktyka też dużo daje 🙂 Bukiet z babeczek można też zrobić nie wyciskając kwiatków z kremu tylko posypując babeczki posypkami, albo dekorując świeżymi kwiatami, efekt tez będzie super!
[…] ‘Bouquet of Cupcakes’ […]