Jadalne kwiaty do dekoracji ciast i deserów – część z nich możecie posadzić lub wysiać w przydomowym ogródku (lub balkonie), część znajdziecie na łąkach. Już od marca możecie nimi dekorować swoje wypieki, wybór jest całkiem spory!
Te najbardziej popularne i łatwo dostępne to bratki (fiołek trójbarwny), stokrotki, pierwiosnki, forsycje, mniszek lekarski (EDIT: potocznie błędnie nazywany mleczem) i niezapominajki. Bratki i stokrotki świetnie rosną w doniczkach, możecie się nimi cieszyć (głównie bratkami) całe lato.
Z kwiatów bzu lilaka i fiołków wonnych możecie przyrządzić też aromatyzowany cukier lub syrop.
Nie wszyscy wiedzą, że jadalne są także kwiaty większości drzew i krzewów owocowych (jabłonie, śliwy, wiśnie, pigwowce, maliny, porzeczki itp.) oraz magnolii i szafirków. Jadalne są również płatki tulipanów – tu uwaga, mogą wywołać reakcje alergiczne.
Do dekoracji można też użyć kwiatów wiśni ozdobnej (sakury), choć nie wszystkie jej odmiany są uznawane jako jadalne. Niektóre części rośliny (wiśni jadalnej i czereśni również) zawierają cyjanogenne glikozydy – w kwiatach też są ich znikome ilości, zjedzenie kilku kwiatów jest nie jest bezpieczne.
Jadalne kwiaty do dekoracji ciast najlepiej zbierać wcześnie rano, lub wieczorem. Przechowywane w lodówce dłużej zachowają świeżość (władam je do wody lub na zwilżony ręcznik papierowy).
Ciasta i torty najlepiej dekorować w dzień podania, kwiaty będą się dobrze prezentowały przez kilka godzin (zwłaszcza jeśli zostały położone na wilgotnej powierzchni np. kremie na bazie śmietanki).
Część z nich ma również właściwości lecznicze (np. bratki i mniszki). Z mniszka lekarskiego można też przyrządzać syrop zdrowotny i wino 🙂
EDIT Poniżej wrzucam nowe, zaktualizowane zdjęcie.
Podsumowanie letnich jadalnych kwiatów znajdziecie tutaj
8 komentarzy
Nie chce cie pouczac ale blednie wpisalas w nawiasie nazwe mlecz obok mniszka. Tych nazw nie mozna uzywac zamiennie. Mlecz jest trujacy i przez taki blad komus moglaby stac sie krzywda!
Masz rację, chodziło mi o to, że większość ludzi mniszki nazywa potocznie mleczami – dopisałam we wpisie 🙂 Dziękuję za czujność i Pozdrawiam!
Czy popularna margaretka może być używana do dekoracji tortu??
Jeśli przez Margaretę rozumiesz rodzaj chryzantem to jak najbardziej 🙂 Grunt, żeby unikać kwiatów z kwiaciarni, a jeśli już chcemy takich użyć to należy je zabezpieczyć i nie wbijać bezpośrednio w tot.
Teresko, baardzo pomocny i użyteczny wpis!
A co to za kwiat pastelowo różowy powyżej magnolii?
Przypomina mi wiśnię piłkowaną ( a ta słyszałam nie jest jadalna ?) Pozdrawiam barwnie i kwiatowo
Dzięki! To jest kwiat wiśni ozdobnej czyli sakury (prunus serrulata) jadanej w Japonii. Nie wszystkie jej odmiany są uznawane za jadalne i w kuchni wykorzystywane. Niektóre części rośliny (wiśnin jadalnej i czereśni też) zawierają cyjanogenne glikozydy, w kwiatach też są ich znikome ilości. Generalnie zjedzenie kilku kwiatów nie jest niebezpieczne (jak zjedzenie pestki wiśni, która zawiera te same substancje). Inna sprawa, że nie są specjalnie smaczne – i głównie z tego względu u mnie są głównie dekoracją – dopisuję to do wpisu. Swoją drogą z wszystkimi jadalnymi kwiatami trzeba ostrożnie, tak jak niektóre „zwykłe” produkty, mogą wywołać niepożądane reakcje 🙂 Pozdrawiam!
Chciałabym udekorować tort niezapominajkami, widzę, że u Pani są na liście jadalnych kwiatów, ale szukając w internecie coś więcej znalazłam też takie strony gdzie jest napisane że należą do grupy trujących. Jest to tak piękny i delikatny kwiat a zarazem łatwo dostępny, że aż żal nie wykorzystać do dekoracji. Syn uwielbia niebieski kolor a tort na t być na komunię
Już nie mogę się doczekać wiosny 🙂