Naturalne ekstrakty można bardzo łatwo zrobić samemu, wymagają minimum wysiłku i czasu, są też stosunkowo niedrogie – natomiast jedno jest pewne, podkręcą smak waszych deserów i wypieków! Nie używam aromatyzowanych olejków ze sklepu, wolę sama przygotować naturalne aromaty w domu, spróbujcie sami.
Ekstrakt waniliowy pewnie znacie, a czy robiliście kiedyś ekstrakt kawowy, czekoladowy albo cytrusowy?
Naturalne ekstrakty można dodawać do ciast, mas, drinków i napojów, właściwie do wszystkiego 🙂
Ekstrakt waniliowy
250 ml rumu Stroh
4-5 lasek wanilii
Użyjcie koniecznie rumu tej marki, ma niesamowity aromat, ekstrakt zrobiony na wódce lub innych rumach nie umywa się do zrobionego na rumie Stroh!
Ziarenka nie będą nam potrzebne, można je odłożyć do wykorzystania na później. Wanilię zalewamy rumem, odkładamy na ok. 4 tygodnie, po tym czasie ekstrakt jest gotowy do użycia, choć im dłużej stroi tym lepszy ma aromat.
Z czasem dokładam kolejne laski wanilii i dolewam rumu, ten sam ekstrakt mam już od 5 lat 🙂
Ekstrakt kawowy
250 ml wódki
25 g ziaren kawy
Im lepszej jakości kawa tym lepszy ekstrakt!
Ziarna kawy rozdrabniamy w moździerzu (nie mielimy, mają być tylko pokruszone), umieszczamy w słoiku lub butelce i zalewamy wódką. Odkładamy na 4-6 tygodni w ciemne miejsce, od czasu do czasu wstrząsamy następnie odcedzamy i używamy.
Ekstrakt czekoladowy
250 ml wódki
25 g ziaren kakaowca
Ziarna kakaowca obieramy i rozdrabniamy w moździerzu (mają być tylko pokruszone), umieszczamy w słoiku lub butelce i zalewamy wódką. Odkładamy na 4-6 tygodni w ciemne miejsce, od czasu do czasu wstrząsamy następnie odcedzamy i używamy.
Do ekstraktów cytrusowych najlepiej użyć organicznych owoców, przed użyciem dokładnie je myjemy!
Ekstrakt pomarańczowy
250 ml wódki
skórka z 2 dużych pomarańczy
Skórkę (tylko kolorową cześć) obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wódką i odkładamy na 4-6 tygodni w ciemne miejsce, od czasu do czasu wstrząsamy następnie odcedzamy i używamy.
Ekstrakt cytrynowy
250 ml wódki
skórka z 4 cytryn
Podobnie jak przy pomarańczowym ekstrakcie używamy tylko tylko kolorową cześć skórki. Kroimy ją w kostkę, zalewamy wódką i odkładamy na 4-6 tygodni w ciemne miejsce, od czasu do czasu wstrząsamy następnie odcedzamy i używamy.
10 komentarzy
Uwielbiam tego typu rzeczy w mojej spiżarni 🙂
Ja też jak widać 🙂
Niechcący kupiłam rum chcąc zrobić ekstrakt pomarańczowy. Wyjdzie, czy lepiej wrócić się do sklepu po wódkę?
Ekstrakt wyjdzie, z tym, że będzie rumowo-pomarańczowy – to może być bardzo fajne połączenie 🙂
Zacheciłaś mnie, dziękuję
Super 🙂
Witam,
Jaką wódkę polecasz? Jakąkolwiek czystą wódkę?
Polecam wybrać raczej lepszą niż gorszą wódkę, nie mam żadnej konkretnej ulubionej – ost. używałam białej Żubrówki, kiepski alkohol zepsuje smak ekstraktu – będzie przebijał przez aromat, a tego nie chcemy 🙂
Czy można zamienić wódkę na spirytus 98%
[…] 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego […]