facebook

Ajerkoniakowo jeżynowy tort z sernikiem. Candy Company ma 2 lata!

1 Posted by - 20 kwietnia 2015 - Przepisy

Tort inny niż wszystkie, przygotowany specjalnie na nasze 2 urodziny. A czemu inny? … bo z warstwą sernika w środku! W zamrażarce znalaleźliśmysię jeżyny z zeszłorocznych zbiorów, w barku spory zapas ajerkoniaku domowej roboty (od mamy!). Do tortu z sernikiem w środku przymierzaliśmy się już od pewnego czasu, więc urodziny bloga były świetnym pretekstem. A efekt jest… hmm… wystarczy jeden rzut oka by ślinka pociekła do ust :) A na poważnie, tort jest delikatny, nie za słodki, z kremową, aksamitną warstwą sernika i kwaskowatą frużeliną, do tego mocny aromat ajerkoniaku… Mniam! Tort jest nieco czasochłonny, ale wcale nie trudny (wystarczy zmiksować składniki i już!). Sernik można upiec w wolnej chwili i zamrozić, ciasto też możecie przygotować kilka wcześniej, a zamiast frużeliny sprawdzi się np. dżem lub świeże owoce.

Cieżko nam uwierzyć, że to już dwa lata :) Dziękujemy, że jesteście z nami!

Składniki na tort o średnicy 20 cm.

Zmodyfikowany przepis na blaty pochodzi z tej strony.

Ciasto:

320 g mąki,

240 g drobnego cukru,

3,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

3/4 łyżeczki soli

60 ml (1/4 szklanki) mleka,

180 ml (3/4 szklanki) ajerkoniaku,

6 białek (ok. 180 g),

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

180 g miękkiego masła.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Suche składniki mieszamy w jednej misce i przesiewamy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i dodajemy ajerkoniak i ekstrakt waniliowy, odstawiamy.

Mąkę miksujemy z masłem przez kilka minut, nast w dwów partiach wlewamy jajka z mlekiem i ajerkoniakiem, po każdym dodaniu dokładnie miksując. Ciasto przekładamy do dwóch foremek o średnicy 20 cm. Pieczemy w 175ºC przez ok. 35 minut, do suchego patyczka.

Sernik:

450 g serka kremowego,

120 g cukru,

2 jajka,

2 żółtka,

80 g śmietany 18%,

100 ml ajerkoniaku.

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Sernik przekładamy do foremki i pieczemy w kąpieli parowej (na dnie piekarnika umieszczamy drugą formę z gorącą wodą), w temperaturze 150ºC przez ok. 45 minut. Wierzch sernika powinien być ścięty, ciasto może urosnąć w czasie pieczenia, następnie opadnie i jego powierzchnia się wyrówna. Sernik studzimy do temperatury pokojowej, a następnie zamrażamy (to ułatwi złożenie tortu).

Masa:

200 g miękkiego masła,

180 g cukru pudru,

400 g serka kremowego (w temp. pokojowej),

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

żółty barwnik spożywczy (niekoniecznie).

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę, w 3 partiach dodajemy serek, po każdym dodaniu miksujemy. Wlewamy ekstrakt i barwnik spożywczy, dokładnie mieszamy.

Frużelina jeżynowa:

200 g jeżyn,

45 g cukru (ok. 3 łyżki),

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

1 łyżeczka żelatyny.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i pozostawiamy na kilka minut by napęczniała.

Jeżyny podgrzewamy w niewielkim rondlu z cukrem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 2 łyżeczkami zimnej wody. Kiedy jeżyny puszczą sok i zaczną wrzeć dodajemy mąkę z wodą i dokładnie mieszamy by nie powstały grudki, kiedy całość zgęstnieje zdejmujemy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy. Jeśli frużelina będzie za słodka można dodać sok z cytryny.

Złożenie tortu:

Blaty torty przekrajamy na pół. Sernik wyjmujemy z zamrażalnika i przymierzamy do blatów (może się zdarzyć, że trzeba będzie przyciąć  brzeg sernika). Jeśli zamiast frużeliny używacie dżemu dodajcie do niego sok z cytryny, żeby nie był zbyt słodki.

Pierwszy blat smarujemy kremem i frużeliną jeżynową, przykrywamy drugim blatem. Nakładamy cienką warstwę kremu (by sernik lepiej się trzymał), następnie kładziemy sernik potem znowu niewielka ilość kremu i blat. Nakładamy kolejną warstwę kremu i frużeliny i przykrywamy ostatnim blatem. Tort z sernikiem obkładamy kremem i ozdabiamy.

Smacznego!

tortzsernikiem2tortzsernikiem3tortzsernikiem4tortzsernikiem5tortzsernikiem6

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

4 Comments

  • Monia 12 lipca 2016 - 16:34 Reply

    Witam,
    Czy na tortownicę 24 cm przepis na ciasto bedzie ok jesli chciałabym otrzymać 3 blaty o grubości 2cm? 😉

    • Candy Company 18 lipca 2016 - 20:37 Reply

      Na tortownicę 24 cm ciasto upiekłabym z 1,5 porcji. Pozdrawiam :)

  • Jo. 18 stycznia 2017 - 22:06 Reply

    Witaj,
    czy możesz napisać mi coś więcej na temat ciasta – blatów z tego przepisu? Jaka jest ich struktura, czy są to ciężkie blaty? Chętnie bym z nich skorzystała, ale trochę jestem zniechęcona innymi amerykańskimi blatami – wilgotnymi, ale ciężkimi.

    • Candy Company 19 stycznia 2017 - 03:53 Reply

      To ciasto jest wilgotne, nie tak ciężkie jak ciasta amerykańskie, ale bardziej je przypomina niż nasz tradycyjny biszkopt. Jeśli nie lubisz tego typu ciast to proponuję upiec biszkopt i nasączyć go ajerkoniakiem, dla podobnego efektu :)

    Leave a reply

    Translate »