facebook

Powidła z dyni z nutką pomarańczy

0 Posted by - 16 listopada 2015 - Przepisy, przetwory / preserves

Scroll down for English

Dyni ostatnio u mnie nie brakuje, przerabiam ją na obiady, zapasy pure na zimę, ciasta i jak co roku dyniowe powidła. Zwykle nie publikuję przepisów na przetwory chyba, że mają zastosowanie w pieczeniu. I jak się pewnie domyślacie powidła dyniowe mają :) I to duże zastosowanie… Z powidłami z dyni zrobicie boskie ciasta drożdżowe, ciasteczka nawet przełożycie nimi tort.

Wydaje mi się, że nazwa powidła o wiele lepiej pasuje im niż dżem, dlaczego? Bo mają konsystencję  powideł, podobnie się je przygotowuje – po prostu powidła!

Ja lubię je z pomarańczą, ale możecie użyć też cytryny, dodać cynamon, imbir, goździki  lub właściwie na bogato: wszystko naraz :)

Składniki na 4-5 słoiczków.

2 kg dyni (zdecydowanie polecam muscat de provence),

200-250 g cukru,

sok i skórka z 1 pomarańczy.

Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (wielkość kawałków nie ma tu większego znaczenia).

Kawałki przekładamy do dużego rondla i dodajemy pozostałe składniki. Cukier proponuję dodać w dwóch partiach, żeby powidła nie wyszły zbyt słodkie (im dynia jest dojrzalsza tym słodsza). Powidła smażymy najpierw na średnim ogniu, aż dynia się rozpadnie. Następnie zmniejszamy moc palnika i prażymy powidła dyniowe, aż  będą miały konsystencję powideł ze śliwek.

Powidła z dyni pasteryzujemy, lub zużywamy na bieżąco w ciągu 7 dni.

Pumpkin and orange jam is perfect for breakfast, brunch or for bakingPumpkin and orange jam is perfect for breakfast, brunch or for baking

 

There’s plenty of pumpkin in my kitchen lately, I’ve been cooking it for dinner, lunch, making pumpkin pure (there’s no canned pure here unfortunately…) cakes and pumpkin pies and of course pumpkin jam. I make it every year! You won’t find many preserve recipes on my blog, if I post some it’s for a reason… And the reason is that they are perfect for baking!  So you might want to make some pumpkin and orange jam for many cakes and cookies to come!

Instead of orange feel free to flavor your jam with some lemon, fresh ginger, cinnamon or cloves or even all of them…

Makes about 4-5 jars.

Ingredients:

4 1/2 lbs pumpkin (I recommend muscat de provence),

1 -1 1/4 cup sugar,

juice and zest from 1 orange.

Peel your pumpkin and cut into cubes, place into a large saucepan and mix with the rest of the ingredients. If your pumpkin was very ripe it will be sweeter, so you might want to add sugar in 2 batches to make sure the jam won’t be too sweet.

Cook the jam on medium heat until the pumpkin is soft and falls apart, reduce the heat to low and continue to cook for around 30 minutes, stirring often until you end up with thick jam.

You can eat the jam fresh (within 7 days) or sterilize it for later.

Pumpkin and orange jam is perfect for breakfast, brunch or for baking

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

7 Comments

  • Marsha | Marsha's Baking Addiction 23 listopada 2015 - 18:24 Reply

    I would put this jam on everything, it sounds and looks so good! I love that you added orange!

    • Candy Company 23 listopada 2015 - 18:46 Reply

      I would too! but I’ve eaten whole batch already so will be making another one soon :)

  • shobha 24 listopada 2015 - 17:21 Reply

    Lovely ! what a nice colour too and I like the presentation.

  • Kathrina 24 listopada 2015 - 20:05 Reply

    This looks so good! I love that the ingredients are so simple. I’d love this on some bread with a little butter!

  • Kathrina 24 listopada 2015 - 20:07 Reply

    This looks so good! I love that the ingredients are so simple. I’d love this on some bread with a little butter!

  • Cindy (Vegetarian Mamma) 24 listopada 2015 - 22:52 Reply

    This looks beautiful! I love the color and the simple ingredients!

  • Mark, CompassandFork 24 listopada 2015 - 23:37 Reply

    Love that rich color. Will have to try out the recipe.

  • Leave a reply

    Translate »