facebook

Tort pomarańczowy z marakują

0 Posted by - 6 kwietnia 2016 - ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy, tort/ layer cake

Lekki, orzeźwiający i bardzo wiosenny tort pomarańczowy z marakują i cytrusami, polany karmelem z marakują. Karmel z marakują bije na głowę wersję soloną, spróbujcie go koniecznie! Pachnie nieziemsko (zresztą jak cały tort), jest też mniej słodki niż tradycyjny i jeszcze te chrupiące ziarenka  – jestem z niego bardzo dumna :)

Nieczęsto zdarza mi się piec torty na biszkopcie, ale do lekkiego musu z marakują, nie mogłam dodać nic innego. Biszkopt z dodatkiem masła jest bardziej wilgotny, skórki i sok z cytrusów nadają pięknego aromatu, a poncz dodatkowego nawilżenia – nie żałujcie go!

Pogoda sprzyja i w końcu mogłam zrobić zdjęcia na świeżym powietrzu! Uwielbiam ciemne, mroczne klimaty, ale kiedy za oknem lato… No cóż, sami widzicie co wychodzi!

Zainspirował mnie ten przepis.

Składniki na formę 20 cm.

Biszkopt genueński

40 g masła

100 g mąki

20 g mąki kukurydzianej

5 jajek

130 g cukru

sok z połowy małej pomarańczy (ok. 50 g)

skórka z połowy pomarańczy

skórka z połowy cytryny

Masło rozpuszczamy na dużym ogniu i gotujemy, aż zacznie brązowieć, studzimy.

Mąki przesiewamy i odkładamy.

Jajka mieszamy z cukrem i ubijamy na kąpieli wodnej, kiedy masa zrobi się gorąca zdejmujemy misę z kąpieli (powinna też pojaśnieć i zrobić się puszysta). Pianę ubijamy jeszcze 4-5 minut, aż zrobi się prawie biała i podwoi objętość.

W 3-4 partiach do piany przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy. Następnie do masy dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników.

Na końcu wlewamy sok pomarańczowy i skórki z cytrusów i mieszamy. Uwaga, biszkopt należy mieszać delikatnie by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza w pianie!

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (dno, boków niczym nie smarujemy) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Studzimy.

Mus z marakui

4 płaskie łyżeczki żelatyny

6 owoców marakui

2 łyżki soku z cytryny

4 żółtka

90 g cukru

75 g mleka

330 g śmietany kremówki

Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody.

Marakuje kroimy na pół i wydrążamy, miąższ mieszamy z sokiem z cytryny.

Żółtka, cukier i mleko podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zauważalnie zgęstnieje (ok.5-10 minut). Jeśli macie termometr cukierniczy mus będzie gotowy kiedy osiągnie temperaturę 82 C. Ważne by nie odprowadzić do zagotowania masy, ani jej nie przegrzać – zwarzy się!

Budyń zdejmujemy z ognia, żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce (10-15 s) lub w kąpieli wodnej i rozpuszczoną łączymy z gorącym budyniem, dokładnie mieszamy.  Do kremu dodajmy marakuję i odkładamy na chwilę by lekko przestygł.

Śmietankę ubijamy na sztywno i w 2-3 partiach łączymy z kremem.

Poncz

sok z połowy dużej pomarańczy

sok z połowy dużej cytryny

2-3 łyżeczki cukru pudru

Mieszamy soki i cukier, powinno wyjść trochę więcej niż 1/2 szklanki ponczu.

Karmel z marakują

100 g drobnego cukru

40 g zimnego masła

60 g śmietany kremówki 36% (1/4 szklanki)

2 marakuje

Przeczytajcie wpis o przygotowaniu karmelu dla początkujących.

Cukier karmelizujemy w średnim rondlu o grubym dnie, na średniej mocy palnika kiedy nabierze jasno bursztynowej barwy dodajemy zimne masło i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu, następnie wlewamy zimną śmietankę i ponownie mieszamy, aż karmel będzie gładki (uwaga masa będzie syczeć i parować).

Gotowy sos zdejmujemy z kuchenki i dodajemy do niego marakuję, dokładnie mieszamy i odkładamy do wystudzenia.

Złożenie

Biszkopt kroimy na pół. Ponczem porządnie nasączamy blaty biszkoptu.

Do tortownicy/rantu cukierniczego wkładamy pierwszy blat, na niego wylewamy połowę musu z marakui, na mus nakładamy połowę karmelu i przykrywamy drugim blatem, delikatnie dociskamy. Na wierzch tortu wylewamy resztę musu i odkładamy do lodówki do zastygnięcia (na minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc).

Przed podaniem tort pomarańczowy z marakują ozdabiamy pozostałym karmelem i świeżymi owocami (najlepiej egzotycznymi) i kwiatami.

Smacznego!

Passion fruit cake with passion fruit caramel and orange sponge cake. Pithaja decoratedPassion fruit cake with passion fruit caramel and orange sponge cake. Pithaja decoratedPassion fruit cake with passion fruit caramel and orange sponge cake. Pithaja decorated

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

8 Comments

  • rabarbarowo 7 kwietnia 2016 - 13:37 Reply

    Po prostu wspaniały! Idealny na wiosnę i ciepłe dni. Musi smakować niesamowicie :)

    • Candy Company 7 kwietnia 2016 - 21:20 Reply

      Jest pyszny! Jak nie lubię tortów biszkoptowych, to ten baardzo mi smakował :)

  • dumnamama 7 kwietnia 2016 - 14:15 Reply

    Wszystkie Twoje przepisy są tak przepiękne :)

    • Candy Company 7 kwietnia 2016 - 21:21 Reply

      Dzięki! Mam też świadków, że są równie smaczne :)

  • Sosna 7 kwietnia 2016 - 16:33 Reply

    Taaaaki dobry 😀

  • ladylaura 11 kwietnia 2016 - 18:45 Reply

    Jesteś niesamowita,cudny po sto -kroć .

  • garymary 9 kwietnia 2017 - 17:22 Reply

    Czy w tym pięknym torcie mogę użyć gotowego puree z marakuji, które akurat mam w zapasie? I ile gram będę potrzebować?

    • Candy Company 10 kwietnia 2017 - 12:41 Reply

      Można, w średniej wielkości marakui jest ok. 2 łyżki miąższu czyli do musu będziesz potrzebować 12 łyżek (ok. 180 ml, 3/4 szklanki) pure, do karmelu 4 łyżki (ok. 60 ml, 1/4 szklanki) – niestety nie jestem pewna jak to wychodzi wagowo.

    Leave a reply

    Translate »