Odrobinę ulepszona wersja babeczek z naszego jesiennego słodkiego bufetu. S’more cupcakes to babeczkowa wersja słynnego biwakowego przysmaku, o którym wspominaliśmy pisząc o marshmallows. W skrócie: czekoladowe babeczki, czekoladowa polewa, zapieczona beza szwajcarska i pokruszone ciasteczka. Zdecydowanie warto wypróbować! Nazwa s’more wzięła się od tego, że po zjedzeniu jednej porcji każdy prosił o następną (some more). Więcej nie powiemy, sami się przekonajcie jakie są pyszne!
Składniki na 12 babeczek.
Spód:
130 g ciasteczek z orzeszkami ziemnymi i czekoladą (np. takich) lub 80g ciastek digestive, 30 g orzechów i 20 g czekolady,
łyżka roztopionego masła.
Babeczki:
100 g masła,
60 g gorzkiej czekolady,
45 g kakao,
3/4 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki sody,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli,
2 jajka,
3/4 szklanki cukru,
120 g śmietany 18%.
Suche składniki na spód miksujemy, dodajemy masło i mieszamy (konsystencja powinna przypominać mokry piasek). Odkładamy 3 łyżki i resztę rozdzielamy między 12 papilotek, lekko ugniatamy.
Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, w osobnej misce mieszamy suche składniki. Jajka ucieramy z cukrem dodajemy ciepłą (nie gorącą!) czekoladę i mieszamy. Następnie dosypujemy suche składniki, mieszamy do połączenia i dodajemy śmietanę. Miksujemy. Rozdzielamy między papilotki, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 175ºC ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Studzimy.
Polewa czekoladowa:
90 g gorzkiej czekolady,
40 g gęstej śmietany 30% lub 36% (nie kremówki),
kilka łyżeczek gorącej wody.
Czekoladę i śmietanę umieszczamy w kąpieli wodnej, pozwalamy czekoladzie się rozpuścić przez ok. 5 minut nie mieszając. Kiedy czekolada będzie miękka masę mieszamy, dodając 2-3 łyżeczki gorącej wody. Odłożone wcześniej pokruszone ciasteczka wysypujemy na talerz. Wierzch wystudzonych babeczek maczamy w polewie, krawędzie obtaczamy ciasteczkami, odkładamy do zastygnięcia.
Masa marshmallow:
4 białka,
360 g cukru.
Przygotowujemy kapiel wodną, biała i cukier umieszczamy w misce, mieszamy trzepaczką (upewnijcie się by przyrządy nie były zatłuszczone). Bezę umieszczamy w kąpieli wodnej i ciągle mieszamy. Kiedy beza osiągnie temperaturę 70ºC zdejmujemy miskę i ubijamy masę mikserem ok. 10-12 minut. Beza powinna być sztywna i lśniąca. Jeśli chcecie by ładnie trzymała kształt odstawcie ją jeszcze na 30 minut zanim przejdziecie do dekorowania babeczek, my tego nie zrobiliśmy i beza nieco się rozpłynęła.
Babeczki dekorujemy bezą i opiekamy kilka minut w piekarniku nagrzanym do ok. 230ºC i ustawionym na opiekacz/grill (obserwujcie bezę by zbyt mocno się nie przypiekła). Jeśli macie opalarkę kuchenną to tym lepiej 🙂
Smacznego!
5 komentarzy
Obłędnie wyglądają 🙂
Dziękuję! podobnie smakują:)
Ale pyszności 🙂
Ja też wszystko, co s’moresowe pokochałam od pierwszego zrobienia <3
🙂 to jest nas więcej!