facebook

Karmelove czyli najlepszy solony karmel

2 Posted by - 6 października 2015 - desery / desserts, Przepisy

Scroll down for English

Domowy Solony karmel. Obiecuję, że nie próbowaliście lepszego! Jest też prostszy do zrobienia niż Wam się wydaje. W ciągu ostatniego miesiąca przygotowywałam go chyba z 5 razy, więc wiem co mówię… Osobną porcję robiłam do zdjęć „krok po kroku” i chociaż bałam się, że zepsuję karmel ciągłym zdejmowaniem rondla z ognia i robieniem zdjęć – nic się nie stało – co znaczy, że to naprawdę prosty przepis :) Solony karmel można dodać do kawy, polać nim lody, desery i ciasta i co tylko jeszcze chcecie. Ja często wyjadam go prosto z pojemniczka :) Nawet teraz mam resztkę po przygotowaniu ostatniego tortu w lodówce i już chodzą mi po głowie karmelowe babeczki.

W przygotowaniu sosu najtrudniejsze jest roztopienie cukru, a potem idzie już z górki. Przy robieniu karmelu zachowajcie uwagę i bądźcie skupieni – jest bardzo gorący i można się nieźle poparzyć… Bardzo łatwo go też spalić, kilka sekund za długo na kuchence i wasz sos stanie się gorzki, dlatego cały czas uważnie go obserwujcie!

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na ok. 1 szklankę sosu:

200 g drobnego cukru (1 szklanka)*,

85 g zimnego masła,

120 ml śmietanki kremówki 30% (1/2 szklanki),

pół łyżeczki soli.

Wszystkie składniki przygotujcie wcześniej i miejcie pod ręką.

Masło kroimy w kostki i odstawiamy.

Cukier wsypujemy do większego rondla o grubym dnie, najlepiej wybrać stalowy, będzie Wam łatwiej obserwować karmel niż w garnku z czarnym lub ciemnym dnem. Na średnim ogniu podgrzewamy cukier. Kiedy zacznie się rozpuszczać mieszajcie go często drewnianą łyżką lub silikonową łopatką**. Na początku cukier będzie zbrylony, ale z czasem wszystko się rozpuści.  Uważajcie tylko, żeby nie rozsmarować cukru po ściankach garnka.

Kiedy całkowicie się rozpuści i nabierze ciemno bursztynowego koloru (Uwaga! Nie przypalcie cukru bo sos będzie miał gorzki posmak) dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem. Masło bedzie wyglądało jakby nie chciało się zmieszać z roztopionym cukrem, ale po ok. 2 minutach masa stanie się jednolita. Mieszajcie i nie bójcie, się że przypalicie sos, bo po dodaniu masła proces karmelizacji zostaje zatrzymany.

Następnie do gorącego sosu dodajemy śmietankę kremówkę, ostrożnie, bo sos będzie się pienił i syczał. Mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy ok. minuty. Zdejmujemy garnek z kuchenki, jeszcze tylko sól i gotowe!

Gorący sos jest bardzo płynny, ale po ostygnięciu zgęstnieje, a w lodówce zamieni się w bardzo gęste, ciągnące cudo…

*Koniecznie użyjcie drobnego cukru, który szybciej i bardziej równomiernie się rozpuszcza.

**Są dwie szkoły rozpuszczania karmelu, jedni mieszają, według innych nie powinno się tego robić tylko od czasu do czasu wstrząsać rondlem, ja mieszam łyżką i sos zawsze wychodzi.

The best salted caramel sauce recipe. Step by step pictures

salted caramel sauce preparation step by step

The best salted caramel sauce recipe. Step by step pictures

Today I’m giving you one of the classics – homemade salted caramel sauce. I promise it’s the best one you ever tried and a easy recipe too. I made it at least 5 times since September so I know what I’m saying. I even made special batch for ‚step by step’ photos. I thought that constant removing the saucepan of the heat and taking photos will ruin the batch but it didn’t :)

The trickiest part is melting the sugar, it gets much easier after that. Caramel is very hot, so be very careful. It also burs easily. You don’t want a bitter taste in your sauce, so  watch it closely!

Salted caramel is perfect for everything; topping cakes. desserts, ice creams or coffee. World would be a very sad place if someone hadn’t invented salted caramel… Don’t you think?

Adapted from this recipe.

Makes about 1 cup.

Ingredients

1 cup granulated sugar (200 g),

6 tbsp cold butter,

1/2 cup heavy cream,

1/2 tsp salt.

Ina medium saucepan (over medium heat), heat the sugar, stirring from time to time. Sugar will form clumps but don’t worry they will dissolve in time. Some say you shouldn’t stir sugar while melting and just swirl the pan, but I always stir my sugar with wooden spoon or rubber spatula and never had a problem.

When your sugar is dissolved and turns deep amber color add cold butter cut into cubes and stir for a 2 minutes until butter is completely melted. Be careful, the mixture will bubble rapidly. At the beginning butter will look like it won’t combine with the caramel but don’t worry, after approximately 2 minutes of stirring you’ll get a sooth sauce.

Next slowly add heavy cream, stirring constantly until sauce is smooth. Again caramel will bubble so be careful. Boil for one more minute and remove from heat. Add salt and stir well.

Store in refrigerator and bring to room temperature before use.

The best salted caramel sauce recipe. Step by step pictures

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

25 Comments

  • Karolina 7 października 2015 - 11:25 Reply

    Cudowne zdjęcia! I przepis na karmel też wydaje się być życiowy. Na bank spróbuję :)

    • Candy Company 7 października 2015 - 11:27 Reply

      Dziękuję! Warto wypróbować, robię go od jakiegoś czasu i jest boski (to nie tylko moja opinia żeby nie było :)

  • shobha 15 października 2015 - 09:55 Reply

    Thanks for sharing.. The sauce can be used in many desserts.

  • Mayuri Patel 15 października 2015 - 17:03 Reply

    love the photos and the step by step explanation on how to make caramel.

  • Sundari 16 października 2015 - 06:18 Reply

    Homemade recipes are always the best.. Will try it soon..

  • Haemo 30 października 2015 - 11:04 Reply

    Właśnie skończyłam robić, mam nadzieję, że udało mi się nie przypalić (…za bardzo) 😉

  • […] na solony karmel zaczerpnęłam z tej strony – poniżej składniki i w skrócie […]

  • Matylda 24 sierpnia 2016 - 19:59 Reply

    Do tej pory zawsze robiłam karmel tą drugą metodą, czyli bez mieszania i za każdym razem coś było nie tak. Albo się w ogóle nie udawał, albo był niedoskonały. Z tego przepisu wyszedł idealny i to bez żadnych problemów. Dzięki!

    • Candy Company 25 sierpnia 2016 - 08:34 Reply

      Cieszę się i nie ma za co :) Z metodą bez mieszania też mam problem, trzeba wyczuć ile cukru nasypać do garnka, żeby warstwa nie była za gruba – wtedy się udaje, a metoda z mieszaniem jeszcze nigdy mnie nie zawiodła… Pozdrawiam

  • gość 17 października 2016 - 09:52 Reply

    Witam, robiłam już carmel z tego przepisu i jest super. Polewalam nim zazwyczaj torty lub ciasta, ale teraz chciałabym użyć go do kremu i stąd moje pytanie. Czy próbowała pani robić krem na bazie tego carmelu ze śmietaną np?

    • Candy Company 17 października 2016 - 20:54 Reply

      Tak, ten karmel świetnie się do tego nadaje. Ja zwykle łączę go z mascarpone i kremówką, krem wychodzi bajeczny :) Przy miksowaniu trzeba tylko pamiętać, żeby karmel był nieco cieplejszy niż reszta składników (będzie bardziej miękki), ale też nie w temp. pokojowej – żeby masa wyszła gładka i bez grudek karmelu. Z samą kremówką można go połączyć na ciepło i dopiero po porządnym schłodzeniu ubić. Pozdrawiam!

      • gość 17 października 2016 - 21:44 Reply

        Dziękuję bardzo za odpowiedź

  • gość 9 grudnia 2016 - 16:25 Reply

    Mam pytanie, czy drobny cukier można zastąpić zwykłym cukrem białym?

    • Candy Company 9 grudnia 2016 - 16:32 Reply

      Można, ale trzeba bardzo uważać bo zwykły cukier ma większe kryształki i nierównomiernie się karmelizuje – jest po prostu większe ryzyko, że coś pójdzie nie tak.

  • Aneczka 14 stycznia 2017 - 23:03 Reply

    Dziękuję za przepis, wskazówki bardzo mi pomogły :)
    W metodzie bez mieszania zawsze byl problem – tutaj nie było! Wyszedł idealny :)
    Pozdrawiam!

    • Candy Company 19 stycznia 2017 - 03:45 Reply

      Nie ma za co :) Ja też zawsze miałam problem z tą drugą metodą, a ta mnie jeszcze nie zawiodła…

  • Wylizany Rondel 30 stycznia 2017 - 16:35 Reply

    Piękne zdjęcia zrobiłaś swojemu karmelowi :) ja też jestem z tych, którzy zawsze mieszają jakoś nie przekonuję mnie to zostawienie go w tym garnku samego, bez opieki łyżki 😛

  • Wyse 10 marca 2017 - 16:35 Reply

    Super zdjęcia. Solony karmel, to brzmi dziwnie 😛 Coś jednak kusi, żeby spróbować, bo może być ciekawie. Zapraszam także do sprawdzenia naszych przepisów na zwykły domowy karmel – http://wyse.com.pl/kulinaria/przepis-na-domowy-karmel/
    Pozdrawiamy

    • Candy Company 10 marca 2017 - 18:56 Reply

      Dzięki! Solony karmel smakuje wspaniale, trochę jak cukierki Werther’s Original :)

  • Joasia 15 kwietnia 2017 - 21:09 Reply

    Witam, słony karmel to fantastyczne cudo. Udało się wyśmienicie. Dziękuję za przepis i przesyłam życzenia Wielkanocne.

    • Candy Company 18 kwietnia 2017 - 10:15 Reply

      Dziękuję! Ciesze się, że smakował! Choć w sumie trudno zaleźć kogoś kto mu się nie prze 😀

  • Salon kosmetyczny 1 lipca 2017 - 20:14 Reply

    A mi nie wyszlo rozdzielilo się cukier z maslem….mieszalam i mieszałam i nic ….

    • Candy Company 2 lipca 2017 - 11:28 Reply

      Najprawdopodobniej cukier się skrystalizował, tak się czasem zdarza jeśli za w wcześnie dodamy masło i w karmelu jest jeszcze trochę nierozpuszczonych kryształków cukru. Czy użyła Pani drobnego cukru czy zwykłego? Czasem warto mimo, że cukier i karmel się nie połączyły dodać śmietankę – karmel się udaje mimo niezachęcających początków. Pozdrawiam!

    Leave a reply

    Translate »