Scroll down for English
Domowy Solony karmel. Obiecuję, że nie próbowaliście lepszego! Jest też prostszy do zrobienia niż Wam się wydaje. W ciągu ostatniego miesiąca przygotowywałam go chyba z 5 razy, więc wiem co mówię… Osobną porcję robiłam do zdjęć „krok po kroku” i chociaż bałam się, że zepsuję karmel ciągłym zdejmowaniem rondla z ognia i robieniem zdjęć – nic się nie stało – co znaczy, że to naprawdę prosty przepis 🙂 Solony karmel można dodać do kawy, polać nim lody, desery i ciasta i co tylko jeszcze chcecie. Ja często wyjadam go prosto z pojemniczka 🙂 Nawet teraz mam resztkę po przygotowaniu ostatniego tortu w lodówce i już chodzą mi po głowie karmelowe babeczki.
W przygotowaniu sosu najtrudniejsze jest roztopienie cukru, a potem idzie już z górki. Przy robieniu karmelu zachowajcie uwagę i bądźcie skupieni – jest bardzo gorący i można się nieźle poparzyć… Bardzo łatwo go też spalić, kilka sekund za długo na kuchence i wasz sos stanie się gorzki, dlatego cały czas uważnie go obserwujcie!
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na ok. 1 szklankę sosu:
200 g drobnego cukru (1 szklanka)*,
85 g zimnego masła,
120 ml śmietanki kremówki 30% (1/2 szklanki),
pół łyżeczki soli.
Wszystkie składniki przygotujcie wcześniej i miejcie pod ręką.
Masło kroimy w kostki i odstawiamy.
Cukier wsypujemy do większego rondla o grubym dnie, najlepiej wybrać stalowy, będzie Wam łatwiej obserwować karmel niż w garnku z czarnym lub ciemnym dnem. Na średnim ogniu podgrzewamy cukier. Kiedy zacznie się rozpuszczać mieszajcie go często drewnianą łyżką lub silikonową łopatką**. Na początku cukier będzie zbrylony, ale z czasem wszystko się rozpuści. Uważajcie tylko, żeby nie rozsmarować cukru po ściankach garnka.
Kiedy całkowicie się rozpuści i nabierze ciemno bursztynowego koloru (Uwaga! Nie przypalcie cukru bo sos będzie miał gorzki posmak) dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem. Masło bedzie wyglądało jakby nie chciało się zmieszać z roztopionym cukrem, ale po ok. 2 minutach masa stanie się jednolita. Mieszajcie i nie bójcie, się że przypalicie sos, bo po dodaniu masła proces karmelizacji zostaje zatrzymany.
Następnie do gorącego sosu dodajemy śmietankę kremówkę, ostrożnie, bo sos będzie się pienił i syczał. Mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy ok. minuty. Zdejmujemy garnek z kuchenki, jeszcze tylko sól i gotowe!
Gorący sos jest bardzo płynny, ale po ostygnięciu zgęstnieje, a w lodówce zamieni się w bardzo gęste, ciągnące cudo…
*Koniecznie użyjcie drobnego cukru, który szybciej i bardziej równomiernie się rozpuszcza.
**Są dwie szkoły rozpuszczania karmelu, jedni mieszają, według innych nie powinno się tego robić tylko od czasu do czasu wstrząsać rondlem, ja mieszam łyżką i sos zawsze wychodzi.
Today I’m giving you one of the classics – homemade salted caramel sauce. I promise it’s the best one you ever tried and a easy recipe too. I made it at least 5 times since September so I know what I’m saying. I even made special batch for ‚step by step’ photos. I thought that constant removing the saucepan of the heat and taking photos will ruin the batch but it didn’t 🙂
The trickiest part is melting the sugar, it gets much easier after that. Caramel is very hot, so be very careful. It also burs easily. You don’t want a bitter taste in your sauce, so watch it closely!
Salted caramel is perfect for everything; topping cakes. desserts, ice creams or coffee. World would be a very sad place if someone hadn’t invented salted caramel… Don’t you think?
Adapted from this recipe.
Makes about 1 cup.
Ingredients
1 cup granulated sugar (200 g),
6 tbsp cold butter,
1/2 cup heavy cream,
1/2 tsp salt.
Ina medium saucepan (over medium heat), heat the sugar, stirring from time to time. Sugar will form clumps but don’t worry they will dissolve in time. Some say you shouldn’t stir sugar while melting and just swirl the pan, but I always stir my sugar with wooden spoon or rubber spatula and never had a problem.
When your sugar is dissolved and turns deep amber color add cold butter cut into cubes and stir for a 2 minutes until butter is completely melted. Be careful, the mixture will bubble rapidly. At the beginning butter will look like it won’t combine with the caramel but don’t worry, after approximately 2 minutes of stirring you’ll get a sooth sauce.
Next slowly add heavy cream, stirring constantly until sauce is smooth. Again caramel will bubble so be careful. Boil for one more minute and remove from heat. Add salt and stir well.
Store in refrigerator and bring to room temperature before use.
45 komentarzy
Cudowne zdjęcia! I przepis na karmel też wydaje się być życiowy. Na bank spróbuję 🙂
Dziękuję! Warto wypróbować, robię go od jakiegoś czasu i jest boski (to nie tylko moja opinia żeby nie było 🙂
Thanks for sharing.. The sauce can be used in many desserts.
love the photos and the step by step explanation on how to make caramel.
Homemade recipes are always the best.. Will try it soon..
Właśnie skończyłam robić, mam nadzieję, że udało mi się nie przypalić (…za bardzo) 😉
Super 🙂 Życzę smacznego!
[…] na solony karmel zaczerpnęłam z tej strony – poniżej składniki i w skrócie […]
Do tej pory zawsze robiłam karmel tą drugą metodą, czyli bez mieszania i za każdym razem coś było nie tak. Albo się w ogóle nie udawał, albo był niedoskonały. Z tego przepisu wyszedł idealny i to bez żadnych problemów. Dzięki!
Cieszę się i nie ma za co 🙂 Z metodą bez mieszania też mam problem, trzeba wyczuć ile cukru nasypać do garnka, żeby warstwa nie była za gruba – wtedy się udaje, a metoda z mieszaniem jeszcze nigdy mnie nie zawiodła… Pozdrawiam
Witam, robiłam już carmel z tego przepisu i jest super. Polewalam nim zazwyczaj torty lub ciasta, ale teraz chciałabym użyć go do kremu i stąd moje pytanie. Czy próbowała pani robić krem na bazie tego carmelu ze śmietaną np?
Tak, ten karmel świetnie się do tego nadaje. Ja zwykle łączę go z mascarpone i kremówką, krem wychodzi bajeczny 🙂 Przy miksowaniu trzeba tylko pamiętać, żeby karmel był nieco cieplejszy niż reszta składników (będzie bardziej miękki), ale też nie w temp. pokojowej – żeby masa wyszła gładka i bez grudek karmelu. Z samą kremówką można go połączyć na ciepło i dopiero po porządnym schłodzeniu ubić. Pozdrawiam!
Dziękuję bardzo za odpowiedź
Mam pytanie, czy drobny cukier można zastąpić zwykłym cukrem białym?
Można, ale trzeba bardzo uważać bo zwykły cukier ma większe kryształki i nierównomiernie się karmelizuje – jest po prostu większe ryzyko, że coś pójdzie nie tak.
Dziękuję za przepis, wskazówki bardzo mi pomogły 🙂
W metodzie bez mieszania zawsze byl problem – tutaj nie było! Wyszedł idealny 🙂
Pozdrawiam!
Nie ma za co 🙂 Ja też zawsze miałam problem z tą drugą metodą, a ta mnie jeszcze nie zawiodła…
Piękne zdjęcia zrobiłaś swojemu karmelowi 🙂 ja też jestem z tych, którzy zawsze mieszają jakoś nie przekonuję mnie to zostawienie go w tym garnku samego, bez opieki łyżki 😛
Dzięki!
Super zdjęcia. Solony karmel, to brzmi dziwnie 😛 Coś jednak kusi, żeby spróbować, bo może być ciekawie. Zapraszam także do sprawdzenia naszych przepisów na zwykły domowy karmel – http://wyse.com.pl/kulinaria/przepis-na-domowy-karmel/
Pozdrawiamy
Dzięki! Solony karmel smakuje wspaniale, trochę jak cukierki Werther’s Original 🙂
Witam, słony karmel to fantastyczne cudo. Udało się wyśmienicie. Dziękuję za przepis i przesyłam życzenia Wielkanocne.
Dziękuję! Ciesze się, że smakował! Choć w sumie trudno zaleźć kogoś kto mu się nie prze 😀
A mi nie wyszlo rozdzielilo się cukier z maslem….mieszalam i mieszałam i nic ….
Najprawdopodobniej cukier się skrystalizował, tak się czasem zdarza jeśli za w wcześnie dodamy masło i w karmelu jest jeszcze trochę nierozpuszczonych kryształków cukru. Czy użyła Pani drobnego cukru czy zwykłego? Czasem warto mimo, że cukier i karmel się nie połączyły dodać śmietankę – karmel się udaje mimo niezachęcających początków. Pozdrawiam!
na dnie powstały fajne twarde grudki, dzieciństwo mi się przypomniało gdy próbowałam robić krówki bez przepisu – ten sam smak 😀
Sosik idealny 😀
A w jakich proporcjach zrobić krem – wersji z rozpuszczeniem karmelu w śmietanie i ubiciu z mascarpone po schłodzeniu ?
Na porcję karmelu z przepisu ok. 250-300 ml śmietany kremówki 36% i potem jeszcze 250 g mascarpone. Można też zrobić karmel, pominąć etap rozpuszczania w śmietanie i po prostu gotowy sos w temperaturze pokojowej ubić z śmietanką i mascarpone – proporcje te same czyli ok. 250 g śmietany i 250 g mascarpone na porcję karmelu.
Robię karmel z tego przepisu dość często,ale zazwyczaj zaraz go wykorzystuję. Gdybym chciała jednak zrobić go wcześniej to ile może postać w lodówce?
Ja trzymam mój do 2 tygodni i nic mu się nie dzieje 🙂 Pozdrawiam!
Dziękuję
Witam, przepis jest boski! Mam pytanie, czy taki karmel można wykorzystać jako polewę na wierzch tortu oblozonego śmietana z mascarpone? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Tak, ale tort musi być dobrze schłodzony i karmel nie zbyt ciepły żeby nie rozpuścił masy. Pozdrawiam!
Dziekuje za odpowiedź. PS Prowadzi Pani najlepszy słodko blog jaki znam:) Pozdrawiam
Co zrobić żeby karmel był bardziej lejący taki wprost do kawki?
Zamiast śmietany 36% można dodać 30% i zwiększyć trochę proporcje śmietany, sos będzie bardziej płynny. Karmel można też podgrzać przed dodaniem do kawy – ciepły jest płynny.
od kiedy karmel ma w składzie produkty mleczne???
witam, chcialm dopytac jak dlugo mozna przechowywac kamrel w lodowce?
Jenyyyyy nigdy nic lepszego nie zrobiłam !!! I w ogole świetny przepis, czytałam go , robiłam a jak miałam chwile zwątpienia to spoglądałam w niego i dawał mi nadzieje ze karmel się uda i się udał ;d dzięki !!
Petarda! Właśnie zrobilam❤️
Dziękuję za przepis!
Świetny przepis! Wyszedł za pierwszym razem 😉
Czy solony karmel powinien mieć taką bardzo delikatną goryczkę na końcu, czy nie bardzo? Moze przypaliłam
Generalnie przypalony karmel jest gorzki, ale nuta goryczy jest ok 🙂 Jeśli tylko Ci smakuje to wszystko w porządku!
Witam. Czy można do tego slonego karmelu dodać masło orzechowe? Chcę zrobić krem do tortu o wlasnie takim smaku.
Witam.
Robiłam karmel kilka razy i wychodził super,natomiast ostatnio po dodaniu masła zrobił się kamień i masło się oddzieliło (zrobiłam 3 próby i za każdym razem to samo )help me