facebook

Chocolate hot fudge – sos czekoladowy do deserów

0 Posted by - 20 maja 2014 - Przepisy

Najlepszy sos do lodów i wszelkiego rodzaju deserów. Podawany na ciepło, jest gęsty aksamitny i bardzo czekoladowy – zupełnie jak fudge!  Lato zbliża się wielkimi krokami więc dobrze będzie mieć zapas sosu czekoladowego w lodówce – nie tylko  dla niespodziewanych gości! Oczywiście najlepiej smakuje z lodami własnego wyrobu… Polecamy!

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na ok. szklankę sosu:

100 g czekolady o wysokiej zawartości kakao (najlepiej ok. 70%),

1,5 łyżeczki gorzkiego kakao,

115 g golden syrup (lub corn syrup/nektaru z agawy),

75 g śmietany 30% lub 36% (powinna być w temp. pokojowej),

30 g cukru pudru,

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,

szczypta soli.

Czekoladę i kakao wkładamy do miski umieszczonej na kąpieli wodnej i podgrzewamy często mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy z kakao. Zdejmujemy miskę z kuchenki i dodajemy golden syrup, mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę i po kolei pozostałe składniki, po każdym dodaniu delikatnie mieszając. Gotowy sos czekoladowy przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki  (kiedy już całkiem przestygnie).

Przechowujemy w lodówce do 7 dni.

Sos czekoladowy hot fudge mocno zgęstnieje w lodówce dlatego przed podaniem należy podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.

Smacznego!

chocolatesauce3chocolatesauce2

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »