Jeden z moich najlepszych serników, w sumie nic dziwnego bo przepis na najlepszy sernik oreo jest na bazie Waszego ulubionego sernika nowojorskiego 🙂 Wprowadziłam drobne modyfikacje, a sernik jest jeszcze bardziej kremowy. No i jest oreo…
Nie do końca rozumiem fenomen tych ciastek, w wypiekach smakują mi zdecydowanie bardziej niż same. A w serniku są bezbłędnym dodatkiem. Normalnie nie używam żadnych tego typu półproduktów, ale chodził za mną ten sernik i chodził, a że dużo rzadziej teraz piekę nie opierałam się specjalnie.
Do polewy z kwaśnej śmietany dodałam naturalny barwnik (proszek z fioletowego ziemniaka), wyszedł piękny fioletowy kolor – proszek dodatkowo lekko zagęścił polewę, fajnie się rozsmarowywała na serniku. Zamiast fioletowego ziemniaka możecie użyć liofilizowanych borówek lub innych fioletowych owoców. Barwnik można oczywiście pominąć, ale uważam, że sernik prezentuje się tak o niebo lepiej!
Bardzo polecam!
Składniki na tortownicę 24 cm.
Spód
170 g ciasteczek oreo
65 g masła
Ciastka mielimy, mieszamy z rozpuszczanym masłem i wykładamy nimi dno tortownicy (wcześniej blachę wykładamy papierem do pieczenia).
Masa serowa
1 kg tłustego białego sera, trzykrotnie mielonego
225 g drobnego cukru
7 jaj
150 g kwaśnej śmietany 18% lub 22%
sok z całej cytryny
ziarenka z 1 laski wanilii
5-6 ciastek oreo lekko pokruszonych
Piekarnik nagrzewamy do 140 C, do środka władamy małą foremkę z wodą.
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy, można zmiksować na niskich obrotach miksera żeby nie napowietrzyć zbytnio masy. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód, na wierzch nakładamy pokruszone oreo i wciskamy w masę serową. Sernik oreo pieczemy ok. 60 minut, studzimy stopniowo otwierając piekarnik. Ostudzony sernik można włożyć do lodówki i polewę zrobić następnego dnia.
Polewa
ok. 300 g śmietany kwaśnej 18 %
łyżeczka cukru pudru
1-2 łyżeczki fioletowego ziemniaka w proszku (można też użyć np. liofilizowanych borówek)
Piekarnik nagrzewamy do 180-170 C. Proszek z ziemniaka mieszamy w niewielkiej ilości śmietany i łączymy z resztą składników. Wylewamy na ostudzony sernik. Pieczemy 10 minut, studzimy i wkładamy do lodówki.
Smacznego!
6 komentarzy
Sernik cudowny wilgotny kremowy dodałam borówki do śmietany i wyszedł tak jak na zdjęciu . Pyszny pyszny pyszny .
Wygląda pięknie, a smakuje… jeszcze lepiej! Rewelacja, jestem nim oczarowana:D
co to jest ten fioletowy ziemniak w proszku??
Witam, czy można użyć śmietankę 30% zamiast kwaśnej śmietany 12%?
Można
Jak orzleiczyc składniki na tortownice 18 cm? Można jakas podpowiedź? Dodam że jest wysoka