Scroll down for English
Kolejny przepis na Christmas fruit cake, tym razem w zdrowszej wersji; bez glutenu i bez dodatku cukru. Do upieczenia na ostatnią chwilę, więc Ci, którzy spóźnili się z tradycyjnym ciastem jeszcze zdążą przed Świętami 🙂 Polecam upiec je mimo wszystko 2-3 dni przed Wigilią, żeby smaki zdążyły się „przegryźć”.
W smaku prawie nie czuć różnicy, ciasto jest mocno bakaliowe, sycące, pyszne. Nie zawiera glutenu, cukru, ani tyle alkoholu co wersja tradycyjna więc będzie w sam raz dla alergików i dzieci, a przy tym jest równie trwałe co oryginał. Wy też możecie zjeść kawałek (albo dwa) bez wyrzutów sumienia!
Minimalnie zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na formę 20 cm, ja upiekłam w nieco mniejszej.
3 jajka
skórka i sok z 1 pomarańczy
1 łyżka rumu
3 łyżki oleju z pestek moreli (można zastąpić innym tłuszczem roślinnym)
600 g bakalii (ja użyłam mieszanki wiśni, żurawiny, rodzynek, fig, daktyli i miechunki)
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
200 mielonych migdałów
50 g orzechów włoskich
Piekarnik nagrzewamy do 150 C. Formę 20 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki.
Jajka mieszamy z olejem, rumem, sokiem i skórką z pomarańczy. Masą zalewamy bakalie i dodajemy przyprawy, mieszamy. Dodajemy mielone migdały o orzechy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy przez ok. 1,5 godziny lub nieco dłużej, do suchego patyczka. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch zacznie zbytnio brązowieć przykryjcie ciasto kawałkiem folii aluminiowej.
Studzimy w foremce. Ciasto po ostudzeniu można nasączyć alkoholem, możecie też je dokarmiać jak tradycyjne Christmas fruit cake, ale nie jest to konieczne.
Bezglutenowe Christmas fruit cake przechowujemy owinięte folią lub w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu, można w lodówce do miesiąca.
Another recipe for delicious Christmas fruit cake but this time it’s a healthy fruit cake, gluten free and sugar free! It’s also a kind of last minute fruit cake so if you didn’t manage to bake a traditional one in November you can still enjoy a slice of Christmas fruit cake during holidays! Although I’d recommend to bake it 2-3 days before Christmas so the flavors will blend nicely.
The healthy version is as good as the traditional fruit cake, full of dried fruits and flavors. The cake is gluten free, sugar free and contains less alcohol the the original recipe so it’s much better for kids and people with allergies.
And you can have a slice (or two) and don’t feel guilty!
I slightly modified this recipe.
Makes one 8 inch cake.
Ingredients
3 eggs
zest and juice from 1 orange
1 tbsp rum
3 tbsp apricot kernel oil (or other vegetable oil)
600 g mixed dried fruits (I used dried cherries, cranberries, raisins, figs, dates and physalis)
1 tsp ground cinnamon
1/4 tsp ground cloves
1/4 tsp nutmeg
200 g (2 cups) ground almonds
50 g walnuts
Grease 8 inch pan and line with parchment paper (bottom and sides). Paper should be higher than the cake tin itself, around 2 inches higher.
Whisk eggs, zest and orange juice with rum and apricot oil. Mix in dried fruits and spices. Add ground almonds and walnuts and mix well. Easy right? Pour the mixture into prepared pan and bake for 1,5 hours or until just cooked when tested with a skewer. Allow to cool in a pan.
If you wish you can soak (and feed) the cake with your favorite alcohol but it’s not necessary.
Cover with clingfilm and store in a cold place (fridge is OK) up to one month.
3 komentarze
I’m actually a fruit cake fan myself–the homemade kind, that is 😀 –so this looks perfect! Love that it’s a bit healthier too 🙂
Thank you June! I love Christmas fruit cakes. There is nothing better than a rich fruity flavor and some booze 🙂
Czy można zrobić to ciasto w keksówce? I ewentualnie jakie wymiary powinna mieć?