facebook

Fudge czekoladowe z orzechami laskowymi

1 Posted by - 21 kwietnia 2013 - Przepisy

Chyba najlepsze jakie miałam okazję spróbować. Prawdziwe fudge: kremowe, delikatne z orzechami laskowymi i ten smak czekolady – mniam! Idealne dla czekoladocholików. Jest bardzo słodkie, ale czy można sobie odmówić drugiego kawałka? Polecam!

Składniki na ok 30 porcji:

450 g cukru,

pół puszki mleka skondensowanego, niesłodzonego,

60 g masła,

szczypta soli,

200 g kremu marshmallow*,

250 g gorzkiej czekolady, najlepiej 60%, posiekanej,

ekstrakt z wanilii,

pół szklanki posiekanych orzechów laskowych lub innych.

Cukier, mleko skondensowane i masło umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż do rozpuszczenia składników. Kiedy syrop zacznie wrzeć przestajemy mieszać i pozwalamy mu gotować się na średnim ogniu ok 10 min. Po tym czasie przeprowadzamy test „miękkiej kulki”, jeśli wypadł pozytywnie zdejmujemy rondel z ognia (jeśli nie, możemy odczekać 1-2 min i spróbować ponownie) i pozwalamy mu przestygnąć nie mieszając!

Po chwili można dodać resztę składników i zacząć ucierać masę – może być to trochę męczące, masa szybko gęstnieje. Ucieramy kilka minut, aż lekko się rozjaśni i zmatowieje. Fudge wylewamy do wyścielonej papierem do pieczenia foremki 18 x 20 cm lub nieco większej 20 x 25 cm jeśli chcemy by było niższe, wyrównujemy i odstawiamy aby wystygło. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gotowe!

Smacznego!

* zamiast można użyć pianek marshmallow

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »