facebook

Cytrynowe cake pops

1 Posted by - 5 sierpnia 2013 - Przepisy

Dzisiaj przepis na pyszne cytrynowe cake pops w sam raz do lemoniady :)  Mają apetyczny aromat, ale nie są aż tak intensywnie cytrynowe w smaku, dlatego polecamy je nie tylko fanom cytrusów. Jeśli to Wasze pierwsze podejście do „ciasteczkowych lizaków” zapraszamy do przeczytania wpisu o cake pops.

Składniki na ok 16 lizaków:

350 g ciasta ucieranego,

60 g mascarpone,

120 g lemon curd,

skórka z całej cytryny,

sok z połówki cytryny,

250 g białej czekolady + łyżka oleju/candy melts,

żółty barwnik do czekolady (opcjonalnie),

patyczki do lizaków.

Zaczniemy od przygotowania ciasta i lemon curd, można to zrobić dzień wcześniej. Poniżej znajdziecie nasze przepisy na jedno i drugie. Jeśli macie swoje, sprawdzone możecie przejść dalej do instrukcji wykonania lizaków. Ważne jest tylko, żeby do ciasta ucieranego dodać skórkę i sok z cytryny dla wzmocnienia cytrynowego aromatu w cake popsach.

Składniki na cytrynowe ciasto ucierane:

170 g miękkiego masła,

szklanka drobnego cukru,

3 jajka,

1 1/4 szklanki mąki,

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,

szczypta soli,

skórka otarta z 2 cytryn,

sok z 1 cytryny.

Mąkę przesiewamy, z solą i proszkiem do pieczenia, odkładamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku miksując po każdym dodaniu. Do masy wrzucamy skórkę i sok z cytryny, mieszamy, a następnie dodajemy mąkę z proszkiem i solą. Miksujemy do połączenia składników. Pieczemy w dowolnej średniej wielkości formie (ok. 24 cm) w 180ºC przez 45 minut, lub do suchego patyczka. Studzimy.

Składniki na lemon curd:

4 cytryny (sok i skórka),

2 jajka,

4 żółtka,

200 g cukru,

60 g masła.

Na kuchence, na średnim ogniu ustawiamy garnek z małą ilością wody (lemon curd będziemy przygotowywać w kąpieli wodnej), woda powinna delikatnie wrzeć. W międzyczasie w misce mieszamy sok z cytryn, cukier, jajka i żółtka, a następnie dodajemy masło pokrojone w kosteczkę (już nie mieszamy). Miskę ustawiamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając ok. 10 minut.  Masa powinna znacznie zgęstnieć do konsystencji budyniu. Gdy zacznie oblepiać szpatułkę zostawiamy masę na jeszcze ok. 2 minuty, cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z kuchenki. Ciepły lemon curd przecieramy przez sito, dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy i przekładamy do pojemnika. Wierzch przykrywamy folią spożywczą by nie wytworzył się kożuch, odstawiamy do przestygnięcia.

Przygotowanie cake pops:

Ciasto ucierane kruszymy, dodajemy mascarpone, lemon curd, sok i skórkę z cytryny, zagniatamy i wstawiamy do zamrażalnika na 15 minut. Następnie wyjmujemy, odrywamy kawałki tej samej wielkości i formujemy kulki, układamy na blasze/pojemniku wyłożonym papierem do pieczenia i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy barwnik i dobrze mieszamy by uzyskać jednolity kolor, przygotowujemy patyczki. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki. Końcówkę patyczka zanurzamy w czekoladzie i wtykamy w środek kulki (uważajcie, by nie przebić jej na wylot). Cake pops wkładamy ponownie do zamrażarki, patyczkami do góry na 15 minut.

Cake pops można oblewać czekoladą na dwa sposoby:

Tradycyjnie: Ponownie podgrzewamy czekoladę, wyjmujemy lizaki  i zanurzamy w polewie. Starajcie się nie kręcić lizakiem podczas zanurzania, żeby nie spadł. Nadmiar czekolady usuwamy delikatnie uderzając lizakiem o  krawędź dłoni. Obejrzyjcie film z wpisu o cake pops.

Lub, jeśli chcecie uzyskać „wzorki” jak na naszych lizakach należy całkowicie zamrozić cake pops. Następnie pojedynczo wyjmujemy je z zamrażarki i zanurzamy w polewie. Czekolada będzie bardzo szybko zastygać i wtedy można łyżeczką, lub palcami (ubierzcie cienkie rękawiczki) uformować nadmiar czekolady we wzorki. W upalne dni ten sposób lepiej się sprawdza!

Gotowe cake pops wbijamy w przygotowany stojak, kiedy czekolada zastygnie można je poukładać „do góry nogami” na talerzu lub pozostawić na stojaku.

Smacznego!

4-01

1-01

 

 

 

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

6 Comments

  • moja pasja smaku 5 sierpnia 2013 - 21:14 Reply

    Jakie cudne :)

  • asiabs 25 maja 2014 - 17:47 Reply

    a cukier w lemon curd? w skladnikach jest a w przepisie nie …

    • Candy Company 25 maja 2014 - 18:50 Reply

      Oczywiście, bez cukru się nie obejdzie! Już poprawione :)

      • asiabs 27 maja 2014 - 02:25 Reply

        :) zrobilam w niedziele tartaletki z lemon curd i …. sukces! zebralam mase komplementow – niesamowicie pyszne, dziekuje za przepis:))

        • Candy Company 27 maja 2014 - 07:14 Reply

          Bardzo się cieszę :) U mnie za każdym razem cieszą się największym powodzeniem!

  • Magda 24 maja 2017 - 14:32 Reply

    cudnie wygladają, zbilżają sie urodziny mojej mamy i na pewno je wypróbuje!! mama jest fanką cytryn w dodatkach i tu moje pytanie o lemon curd – czy da sie zrobić z niego sos? marzą mi się na ta uroczystość domowe lody z sosem cytrynowym, ale lemon curd z przepisów, z których robiłam do tej pory zawsze wychodził gęsty – bardziej do nakladania łyżeczką lub posmarowania warstwy ciasta niż polania czegokolwiek… czy da się zmodyfikować przepis, zeby wyszedł typowy sos? pozdrawiam!

  • Leave a reply

    Translate »