Klasyczny przepis na pianki marshmallows – słodkie, białe i waniliowe. W sam raz do kawy albo czekoladowego fondue. Wbrew pozorom naprawdę nie są trudne w wykonaniu, a smakują zupełnie inaczej niż te ze sklepu. Są bardziej delikatne, bardziej aromatyczne i bez tego sztucznego posmaku. Jeśli do tej pory myśleliście, że takie rzeczy robi się tylko w fabrykach – wypróbujcie ten przepis! Przed przystąpieniem do pracy przeczytajcie wpis i zobaczcie filmik o marshmallows.
Przepis od Marthy Stuart
Składniki:
21 g żelatyny,
3/4 szklanki zimnej wody,
2 szklanki cukru,
2/3 szklanki light corn syrup* (może być zastąpiony przez golden syrup, ale wtedy pianki nie będą idealnie białe)
1/4 łyżeczki soli,
łyżka ekstraktu waniliowego
ziarenka z połowy laski wanilii,
mieszanka 1/4 szkl. cukru pudru i 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej.
Przygotujcie sobie składniki i sprzęt, tak by mieć wszystko pod ręką, najlepiej obok kuchenki. Marshmallows najwygodniej robi się w mikserze stacjonarnym, ale ze zwykłym też dacie sobie radę!
Średniej wielkości formę (u nas 20 x 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia tak by wystawał z dwóch stron. Delikatnie natłuszczamy papier olejem i posypujemy dokładnie mieszanką mąki i cukru.
Żelatynę wsypujemy do miski i zalewamy 1/2 szklanki wody, odstawiamy na bok na ok. 5 minut. Cukier, pozostałą wodę i corn syrup podgrzewamy w rondelku na dużym ogniu od czasu do czasu mieszając. Syrop powienien osiągnąć 120ºC tutaj przyda się termometr. Jeśli go nie macie wystarczy jeśli doprowadzicie syrop do wrzenia (powinien gwałtownie bulgotać) i będziecie go gotowali na dużym ogniu ok. 2minuty.
W między czasie namoczoną żelatynę wkładamy do większgo pojemnika z gorącą wodą, po chwili mieszamy – powinna się rozpuścić. Następnie przekładamy ją do większej miski (lub misy miksera). Kiedy syrop będzie gotowy zaczynamy miksować żelatynę jednocześnie powoli wlewając do niej syrop. Dodajemy sól i ubijamy całość na wysokich obrotach 12 minut. Masa z przezroczystej zmieni się w białą i puszystą oraz zgęstnieje. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy i ziarenka wanilii i miksujemy, aż dobrze połączą się z masą.
Masę przekładamy do formy i posypujemy mieszanką cukru i mąki, odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia. Kroimy płaskim, dużym nożem posypanym mąką z cukrem lub wykrawamy kształty foremkami do ciastek. Gotowe pianki obtaczamy w mieszance i przekładamy do pojemnika. Przechowujemy do 7 dni w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
*Corn syrup możecie kupić np. tutaj. Nie jest najtańszy, ale warto – przyda się przy wielu przepisach…