To ju偶 ostatnie wielkanocne przepisy – oba szybkie w przygotowaniu i ob艂臋dne 馃槈 Mazurki to takie cudowne ciasta, kt贸re mo偶na przygotowa膰 wcze艣niej, a z ka偶dym kolejnym dniem zyskuj膮 w smaku. Zawsze mamy ich w domu kilka rodzai, kroimy je na mini kawa艂eczki i prawie bez wyrzut贸w sumienia si臋gamy po kolejne… Jest okazja do testowania nowych po艂膮cze艅 smakowych, co roku pojawia si臋 wi臋c u nas kilka nowych propozycji. S膮 te偶 takie, kt贸re robimy co roku i bez nich 艢wi臋ta si臋 nie obejd膮.
Dzi艣 zapraszam Was na ostatnie dwie w tym roku propozycje – mazurek kokosowy z czekolad膮 i mazurek z malinami i wspania艂ym kremem na bazie karmelizowanej czekolady i nerkowc贸w.
Nie lubi臋 nazywa膰 s艂odyczy od popularnych batonik贸w, ale tym razem si臋 przemog艂am, bo mazurek smakuje jak bounty…聽 Zrobi艂am dwie wersje, jeden sp贸d posmarowa艂am dodatkowo d偶emem dereniowym (ka偶dy inny kwaskowaty d偶em b臋dzie ok), i teraz ju偶 sama nie wiem, kt贸ry smaczniejszy… Mazurek kokosowy jest prawie wega艅ski, zar贸wno ciasto jak i krem s膮 na bazie produkt贸w ro艣linnych. Polewa z mlecznej czekolady ju偶 nie bardzo, ale mo偶na spokojnie zast膮pi膰 mleczn膮 czekolad臋 gorzk膮, a 艣mietank臋 mlekiem kokosowym.
Zaskoczy艂o mnie kruche ciasto wega艅skie na oleju kokosowym, jest przepyszne i kruchutkie! W drugim mazurku wykorzysta艂am m贸j ulubiony przepis na kruche ciasto; idealne, ma艣lane i tak kruche, 偶e cz臋sto ju偶 przy krojeniu lec膮 okruszki.
Mazurki oczywi艣cie z ka偶dym dniem b臋d膮 lepsze, jak smaki si臋 przegryz膮, ale nie wr贸偶臋 im d艂ugiej przysz艂o艣ci!
Mazurek Bounty
Przepis na dwa ma艂e mazurki (formy keks贸wki), lub jeden wi臋kszy.
Kruche ciasto kokosowe (wega艅skie)
150 g maki pszennej
30 g m膮ki ziemniaczanej
100 g oleju kokosowego
1/2 艂y偶 proszku do pieczenia
1 艂y偶ka oleju s艂onecznikowego
1-2 艂y偶ki zimnej wody
Z wszystkich sk艂adnik贸w zagniatamy kruche ciasto, od razu wyk艂adamy nim dwie keks贸wki, nak艂uwamy spody widelcem i wk艂adamy do lod贸wki lub zamra偶arki na min. 30-40 minut.
Pieczemy do zarumienienia w 175 C.
Masa kokosowa
125 g mleka kokosowego
50 g oleju kokosowego nierafinowanego
2-3 艂y偶ki syropu klonowego (mo偶na u偶y膰 zwyk艂ego cukru)
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
100 g wi贸rk贸w kokosowych
Wszystkie sk艂adniki poza wi贸rkami podgrzewamy, kiedy olej i mleczko si臋 rozpuszcz膮 dodajemy wi贸rki i mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwil臋. Mas臋 wyk艂adamy na podpieczony sp贸d i wyr贸wnujemy.
Polewa czekoladowa
80 g mlecznej czekolady
50 g 艣mietany krem贸wki
Czekolad臋 i 艣mietank臋 podgrzewamy na k膮pieli wodnej do uzyskania jednolitej polewy, rozprowadzamy na mazurkach.
Mazurek Malinowy z聽nerkowcami
Sk艂adniki na blach臋 ok. 20 x 24 cm. Zrobi艂am dwa mniejsze.
Sp贸d
150 g m膮ki
25 g m膮ki ziemniaczanej
25 g cukru pudru
1 偶贸艂tko
100 g mas艂a
szczypta soli
Z podanych sk艂adnik贸w zagniatamy kruche ciasto. Je艣li ciasto b臋dzie zbyt suche dodajcie 艂y偶eczk臋 zimnej wody. Ciasto od razu rozwa艂kowujemy, najlepiej na silikonowej macie lub mi臋dzy dwoma warstwami papieru do pieczenia (bez podsypywania m膮k膮) i przek艂adamy na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Nak艂uwamy widelcem i wk艂adamy do lod贸wki na 1 h.
Pieczemy w 175 C przez ok. 25-30 minut do zarumienienia.
Ostudzony sp贸d studzimy, smarujemy聽 d偶emem malinowym.
Krem
100 g czekolady karmelizowanej
50 g 艣mietany krem贸wki
50 g mas艂a z nerkowc贸w (najlepiej pra偶onych)
oraz domowy d偶em malinowy
Czekolad臋 karmelizujemy jak w tym przepisie, nast臋pnie zalewamy j膮 gor膮c膮 艣mietank膮 i odk艂adamy na kilka minut. Mieszamy do uzyskania g艂adkiej mas. Je艣li nie ca艂a czekolada si臋 rozpu艣ci艂a, misk臋 mo偶na podgrza膰 jeszcze chwil臋 na k膮pieli wodnej. Do ganache dodajemy mas艂o z nerkowc贸w i delikatnie mieszamy.
Krem wylewamy na posmarowany d偶emem sp贸d.
Smacznego!
7 komentarzy
I pi臋kne i smaki Wow
Dla Ciebie pi臋knych, dobrych, radosnych,
ciep艂ych i spokojnych 艢wi膮t!
Jakie to pyszne ciasto!!
A ja je robi臋 nawet po Wielkanocy 馃榾 Bo to jest teraz hit w moim domu
hej, mam pytanie, czy mleko kokosowe czy mleczko kokosowe z puszki?
Mleczko z puszki 馃檪
Z czego s膮 te ozdobne baranki? Zrobi艂a艣 je sama?
Tak, to bezowe baranki, przepis jest na blogu 馃檪 http://candycompany.pl/bezowe-baranki-wielkanocne/