Dyniowe cake pops w kształcie dyni…Warto się trochę napracować, bo z pewnością zauroczą nie tylko wielbicieli tego jesiennego warzywa. Są podwójnie dyniowe, pure dodawane jest i do ciasta i jako spoiwo, dlatego jej aromat jest zdecydowanie wyczuwalny. W połączeniu z korzennymi przyprawami smakuje (i wygląda!) bardzo jesiennie. Nie mogliśmy się oprzeć i użyliśmy pomarańczowej polewy, choć może bardziej pasowała by tu gorzka czekolada. Jeśli nie macie czasu i przyrządów do przygotowanie cake pops spróbujcie zrobić dyniowe pralinki…
Zielonych w tej tematyce zapraszamy do przeczytania wpisu o cake pops.
Składniki na 12 większych dyń lub ok. 20 cake pops:
Ciasto dyniowe:
80 g cukru,
1/4 szklanki oleju,
1 jajko,
1/2 szklanki pure dyniowego,
110 g mąki, 1/4 łyżeczki sody,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli, 1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i kardamonu.
Mokre składniki razem z cukrem miksujemy w jednej misce, suche w drugiej, następnie łączymy zawartość obu misek i mieszamy do połączenia składników. Ciasto pieczemy w małej foremce (okrągłej o średnicy 17 cm lub w keksówce) w 175ºC ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Studzimy.
Oraz:
60 g mascarpone,
100 g dżemu dyniowego (ewentualnie morelowego) lub
150 g pure z dyni, 40 g brązowego cukru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki imbiru.
Polewa:
200 g candy melts lub czekolady,
1 łyżka oleju (w razie potrzeby więcej).
Jeśli macie domowy dżem dyniowy tym lepiej, jeśli nie zagotujcie pure z cukrem i przyprawami na niewielkim ogniu, aż całość zredukuje objętość (powinniście uzyskać ok. 100 g dżemu). Ciasto kruszymy, dodajemy dżem dyniowy i mascarpone. Zagniatamy do uzyskania gładkiej kuli ciasta, którą wkładamy do zamrażarki na 15 minut, lub do lodówki na 30 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, jeśli będzie zbyt gęsta możecie „rozwodnić” ją łyżką oleju. Wyjmujemy ciasto i dzielimy je na równe części (np. łyżką do lodów lub łyżeczką) i formujemy kulki. Patyczki do lizaków zanurzamy w czekoladzie i wbijamy w kulki do mniej więcej 3/4 wysokości, odkładamy z powrotem do lodówki, na ok. 15 minut. Kiedy czekolada przy patyczkach dobrze zastygnie, zanurzamy cake pops w polewie, pozwalamy nadmiarowi odcieknąć i odstawiamy do zastygnięcia.
By nadać lizakom kształt dyni spłaszczcie lekko kulki, i w równych odległościach odciśnijcie patyczkami do szaszłyków 5 rowków. Dalej postępujcie jak przy tradycyjnych cake pops.
Smacznego!
1 comment
Wyglądają superowo 🙂