Ciasteczka na choinkę zainspirowane cukierkami Candy Cane. Candy Cane, czerwono białe laski o smaku miętowym to klasyka świątecznych słodyczy z USA. Urocza dekoracja choinki, słodki dodatek do prezentu lub po prostu pyszne świąteczne ciastko. Wystarczy tylko kruche ciasto i barwnik spożywczy! Ciastka koniecznie przygotujcie razem z dziećmi – to będzie miła alternatywa dla dekorowania pierniczków 🙂
Porzebne będą:
kruche ciasto,
czerwony barwnik spożywczy,
nitka lub drucik.
Krok 1:
Ciasto przygotowujemy w dwóch turach. Do jednej porcji dodajemy barwnik spożyczy. Chłodzimy w lodówce przez przynajmniej godzinę.
Krok 2:
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Każdy kolor formujemy w cienki wałeczek. Wałeczki biały i kolorowy zwijamy ze sobą i tniemy na mniejsze 12 cm kawałki. Ciastka formujemy w kształt laski, wykałaczką robimy dziurkę. Ważne by ciasto było dobrze schłodzone – będzie wygodniej z nim pracować, ciasteczka na choinkę najlepiej przygotowywać partiami.
Krok 3:
Candy Cane wkładamy do lodówki na 30 minut – schłodzenie ciastek pomoże im utrzymać kształt podczas pieczenia. Pieczemy w temparaturze 170c przez ok. 13-15 minut. Studzimy.
Krok 4:
Mocujemy sznurek i ozdabiamy choinkę! Albo zjadamy 🙂
Smacznego!
2 komentarze
ojej, ojej, ojej! przeurocze!
[…] pożyczone z wspaniałego bloga Candy Company, zajrzyjcie koniecznie ku […]