facebook

Candy cane. Kruche ciasteczka na choinkę i do dekoracji prezentów.

0 Posted by - 19 grudnia 2014 - DIY

candy cane2csndycanecsndycane2candy cane3candy cane3

Ciasteczka na choinkę zainspirowane cukierkami Candy Cane. Candy Cane, czerwono białe laski o smaku miętowym to klasyka świątecznych słodyczy z USA. Urocza dekoracja choinki, słodki dodatek do prezentu lub po prostu pyszne świąteczne ciastko. Wystarczy tylko kruche ciasto i barwnik spożywczy! Ciastka koniecznie przygotujcie razem z dziećmi – to będzie miła alternatywa dla dekorowania pierniczków :)

Porzebne będą:

kruche ciasto,

czerwony barwnik spożywczy,

nitka lub drucik.

Krok 1:

Ciasto przygotowujemy w dwóch turach. Do jednej porcji dodajemy barwnik spożyczy. Chłodzimy w lodówce przez przynajmniej godzinę.

Krok 2:

Ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Każdy kolor formujemy w cienki wałeczek. Wałeczki biały i kolorowy zwijamy ze sobą i tniemy na mniejsze 12 cm kawałki. Ciastka formujemy w kształt laski, wykałaczką robimy dziurkę. Ważne by ciasto było dobrze schłodzone – będzie wygodniej z nim pracować, ciasteczka na choinkę najlepiej przygotowywać partiami.

Krok 3:

Candy Cane wkładamy do lodówki na 30 minut – schłodzenie ciastek pomoże im utrzymać kształt podczas pieczenia. Pieczemy w temparaturze 170c przez ok. 13-15 minut. Studzimy.

Krok 4:

Mocujemy sznurek i ozdabiamy choinkę! Albo zjadamy :)

Smacznego!

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

2 Comments

  • karmel-itka 19 grudnia 2014 - 17:53 Reply

    ojej, ojej, ojej! przeurocze!

  • Braki | DziulkaCrew 22 grudnia 2014 - 15:51 Reply

    […] pożyczone z wspaniałego bloga Candy Company, zajrzyjcie koniecznie ku […]

  • Leave a reply

    Translate »