facebook

Membrillo. Cukierki z pigwy

0 Posted by - 17 grudnia 2014 - Przepisy

Membrillo znane również jako dulce de membrillo lub Quince cheese (ser pigwowy) i jest naturalną galaretką z pigwy (nie mylić z pigwowcem!). Przepis pochodzi prawdopodobnie ze starożytnego Rzymu, jest od dawna bardzo popularny w krajach hiszpańskojęzycznych (także w Ameryce Południowej), Portugalli i Włoszech. Ciekawostką jest to, że angielskie słowo marmalade pochodzi od portugalskiej nazwy tego smakołyku (marmelade) co oznacza po prostu przyrządzanie pigwy. Cukierki z pigwy robi się naprawdę prosto, choć proces jest czasochłonny. W najprostszej wersji potrzeba tylko pigwy i cukru :) Może uda Wam się jeszcze zakupić kilka owoców pigwy i przyrządzić z nich coś pysznego? Galaretka z pigwy świetnie nada się na prezent lub świąteczną przystawkę (zwykle podaje się ją do serów).

Składniki:

2 duże piwgy (ok. 750 g),

pół laski wanili,

sok i skórka z połowy cytryny,

cukier (ok. 750 g -> czytaj dalej).

Pigwę obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy wanilię przekrojoną wzdłuż i skórkę z cytryny (skórki nie trzeba trzeć, można obrać cytrynę). Gotujemy, aż pigwę zmięknie i odcedzamy zostawiając skórkę z cytryny. Miksujemy blenderem.

Ważymy mus – i dodajemy do niego tyle samo cukru ile wynosi jego waga, mieszamy.

Dodajemy sok z cytryny i gotujemy na niewielkim ogniu przez 1,5 – 2 h, aż bardzo mocno zgęstnieje. Po przemieszaniu powinien utrzymywać konsystencję i przez chwilę powinno być widać dno.

Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej masłem i suszymy w piekarniku nagrzanym do 70 przez ok. 2,5 – 3 h. Po 2 godzinach możecie membrillo przewróć na drugą stronę i podsuszyć spód. Po suszeniu zostawiamy jeszcze na kilka godzin.

Sposobów podania jest kilka: kroimy w kostkę, obtaczamy w cukrze i serwujemy jako cukierki, nadzienie ciast albo bardziej – podajemy w plasterkach do serów.

Jeśli będzie Wam się źle kroiło, wystarczy zostawić membrillo na chwilę, aż przyschnie.

Membrillo przechowujemy w temperaturze pokojowej lub w lodówce, w szczelnym pojemniku, lub zawinięte w folię spożywczą nawet do kilku miesięcy.

Smacznego!

membrillo2membrillo3

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »