facebook

Magiczne ciasto czekoladowe z pieczonym budyniem. Flan na czekoladowym spodzie

0 Posted by - 27 marca 2017 - babki / bundt cakes, Przepisy

Magiczne ciasto czekoladowe –  pewnie ciekawi Was czemu jest magiczne? O tym będzie dalej :)

Flan (Crème caramel) czyli znany hiszpański deser, przygotowywany na bazie mleka, jajek i cukru to coś w rodzaju budyniu. Odwrotnie niż przy crème brûlée karmel znajduje się tu na spodzie formy, i dopiero przed podaniem deser odwraca się „do góry nogami”. Flan jest bez dodatku mąki i piecze/gotuje się go w kąpieli wodnej, ma bardzo delikatną konsystencję. Deser wywodzi się ze starożytnego Rzymu, współcześnie jego wariacje są przygotowywane w wielu krajach (głównie hiszpańskojęzycznych, ale nie tylko).

Mnie zaintrygował przepis na magiczne ciasto czekoladowe z flanem. Dlaczego magiczne? A dlatego, że na warstwę karmelu wylewamy ciasto czekoladowe, a dopiero potem flan – a w gotowym deserze warstwy zamieniają się miejscami… Magia! Kiedy znalazłam przepis w sieci to czytając przepis i patrząc na gotowe ciasto myślałam, że ktoś się tu pomylił, ale nie :)

Ciasto czekoladowe z flanem to coś nowego, ładnie wygląda, jest naprawdę proste w przygotowaniu – zrobiłam je w 30 minut. Połączenie delikatnego flanu, karmelu i czekoladowego smakuje świetnie. Ciasto można przygotować nawet 2 dni przed podaniem, co jest bardzo wygodne. Po wyjęciu z formy świetnie trzyma kształt, dobrze się przechowuje i kroi. Same plusy :)

Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na dużą formę z kominkiem

Karmel

100 g drobnego cukru

Foremkę do babki dokładnie smarujemy rozpuszczonym masłem.

Cukier wsypujemy do rondla o grubym dnie i podgrzewamy, aż cały się rozpuści i nabierze ciemno bursztynowego koloru (uwaga, żeby nie spalić karmelu!).

Karmel wlewamy do przygotowanej foremki i odkładamy.

Ciasto 

85 masła

115 g gorzkiej czekolady

120 ml kefiru (lub maślanki)

2 jajka

100 g cukru

85 g mąki

30 g kakao

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Masło i czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, lub w rondelku. Kiedy masa lekko przestygnie dodajemy kolejno kefir, jajka i cukier i  mieszamy trzepaczką, aż masa będzie gładka.

Make przesiewamy z kakao proszkiem i solą. Łączymy suche i mokre składniki, kiedy ciasto będzie jednolite wylewamy je na karmel.

Budyń (flan)

500 ml mleka skondensowanego słodzonego

500 ml mleka 2 lub 3,2 %

6 jajek

ziarenka z 1 laski wanilii

szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką – lub mikserem na gładką masę i delikatnie wylewamy na ciasto (najlepiej po łyżce).

Ciasto pieczemy w 175 C, w kąpieli wodnej (formę z ciastem umieszczamy w większej foremce napełnionej gorącą wodą – nie musi być jej dużo, wystarczy na ok. 2 cm)-przez ok. 55 minut lub do suchego patyczka. Ciasto trochę opadnie w trakcie studzenia. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce przez noc.

Przed podaniem, formę z ciastem zanurzamy na chwilę we wrzącej wodzie, żeby rozpuścić karmel, następnie odwracamy na paterę lub półmisek – karmel będzie całkiem płynny i wyleje się z formy w postaci pysznego sosu, więc lepiej przygotować większa paterę lub talerz.

Ciasto idealnie trzyma kształt i można je przechowywać w lodówce do 4-5 dni.

Smacznego!

Magic chocolate flan cake recipe. Food photography by Candy ComapnyMagic chocolate flan cake recipe. Food photography by Candy CompanyMagic chocolate flan cake recipe. Food photography by Candy CompanyMagic chocolate flan cake recipe. Food photography by Candy CompanyMagic chocolate flan cake recipe. Food photography by Candy CompanyMagic chocolate flan cake recipe. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

19 Comments

  • Wypieki Beaty 27 marca 2017 - 12:19 Reply

    Czadowe :)

  • Alicja 27 marca 2017 - 21:50 Reply

    Wygląda świetnie! A mnie ciekawi Twoja forma na babkę

    • Candy Company 27 marca 2017 - 22:01 Reply

      Dziękuję! Formę kupiłam na wakacjach na Maderze, właściwie nie jest do zwykła forma do pieczenia babki tylko do flanu (z pokrywką), ale sprawdziła się super.

  • Joanna 28 marca 2017 - 10:31 Reply

    Piękne!
    Mam dwa pytania do tego ciasta:
    1. czy myśli Pani, że taka typowa foremka z kominem (tortownica i wkładane pofalowane dno + kominek) nadadzą się do tego ciasta? Mam taką foremkę o średnicy 24cm i wysokości 9cm – będzie pasowała?
    2. może to śmieszne pytanie, ale nie zgadzają mi się warstwy ciasta – ciasto na zdjęciu stoi na czekoladowej części, którą wlewamy na spód, czyli Pani wyjęła ciasto i potem odwróciła?
    Jestem zachwycona Pani blogiem :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    • Candy Company 28 marca 2017 - 10:47 Reply

      Dziękuję <3
      Taka foremka będzie w sam raz. A jeśli chodzi o warstwy to wszystko się zgadza, na tym właśnie polega magia tego ciasta! Warstwa czekoladowa najpierw jest na dnie na karmelu, a potem magicznie zamienia się miejscami z flanem – sama Pani zobaczy :)

      • Joanna 28 marca 2017 - 10:59 Reply

        Ahaaaaa… No to teraz już muszę je zrobić koniecznie, jak tam się dzieją takie czary 😉 Dziękuję za odpowiedź i będę dalej z wypiekami śledzić blog. Jest wspaniały! Pani Mud Cake zrobiłam i wyszło pyszne. Moja czekolado-żerna Rodzina już nie chce brownie, chcą tylko to ciacho :)

        • Candy Company 28 marca 2017 - 11:39 Reply

          Oj tak, z mud cake trzeba uważać bo uzależnia :)

  • Kamila 29 marca 2017 - 22:41 Reply

    Piekłam to ciasto już dawno temu i nie rzuciło mnie na kolana.Owszem,wygląda efektownie,ale konsystencja i smak flanu jest dość…..dziwna.Coś w rodzaju słodkiego omletu.

    • Candy Company 30 marca 2017 - 17:15 Reply

      To prawda flan jest dość specyficzny, nie każdemu podchodzi – najlepiej wiedzieć czego się spodziewać piekąc to ciasto, bo wygląda na zwykłą babkę, a można się nieźle zdziwić :)

  • Marta 2 kwietnia 2017 - 22:26 Reply

    Ja wlasnie je robie… Wszystko wydawalo sie super dopoki nie wlozylam ciasta do piekarnika (w kapiel wodna)! Caly flan przeciekl do blachy z goraca woda. Mam zla blache? Czy cos zle zrobilam…? Pierwszy raz takie rzeczy u mnie! :(

    • Candy Company 3 kwietnia 2017 - 21:27 Reply

      To mi się jeszcze nie przytrafiło! :) Opcje są dwie, albo faktycznie foremka byłą nieszczelna lub dziurawa (jakiej użyłaś? tortownicy czy formy na babkę?), albo ciasta było za dużo w formie i po prostu się wylało…

  • Marta 4 kwietnia 2017 - 16:21 Reply

    Uzylam tortownicy… Sprobuje znowu pod koniec tygodnia, w innej blaszce.

    • Candy Company 4 kwietnia 2017 - 20:11 Reply

      Trzeba użyć formy na babkę lub innej bez odpinanego dna, flan jest całkiem płynny i przez tortownicę po prostu wycieka – chyba,, że jest super szczelna, ale to się rzadko zdarza :)

      • jaginka 10 czerwca 2017 - 09:05 Reply

        Witam, a można by po prostu uszczelnić papierem do pieczenia lub folią aluminiową dno zwykłej blaszki okrągłej z kominkiem z wymiennym dnem? Bardzo chciałabym zrobić je na swoje urodziny, żeby potem przez pół imprezy omawiać zamianę warstw ciasta tylko boje sie tego wyciekniecia…

        • Candy Company 19 czerwca 2017 - 12:08 Reply

          Tak, uszczelnienie powinno zdać egzamin – obwinęłabym formę z zewnątrz folią aluminiową :)

  • Edyta 7 września 2017 - 14:05 Reply

    Czy ciasto czekoaldowe z tego przpeisu mozna zastąpić tym http://candycompany.pl/najlepsze-ciasto-czekoladowe-czyli-chocolate-mud-cake/ ? Chyba, ze to z powyżzego tez jest takie „mudowate” 😉

    • Candy Company 7 września 2017 - 20:52 Reply

      Jest podobne, ale to z wklejonego przepisu sto razy lepsze 😀 Myślę, że można podmienić :)

      • Edyta 8 września 2017 - 22:19 Reply

        Dzięki :-) Ostatecznie musiałam suzkac innego przepisy, z samym kakao, bo miałam w domu jakies resztki czekolady, a okrutnie nie chciało mi sie iść do sklepu :-/ W każdym razie w necie znalazłam kilka przepisów, gdzie jest mowa a devil’s food cake. Tylko że Amerykanie używają ciast z torebek. Poszukałam przepisu na devil’s food cake. Tylko, kurka, ono wyszło rzadkie. Mam obawy, że flan mi sie wtopił w ciasto. Czekam jak się upiecze, ale i tak efekt dopiero jutro zobaczę. A jakie jest to ciasto z powyższego przepisu? Patrząc na ilość mąki to raczej rzadkie, chyba, ale u Ciebie warstwy są idealnie równe i oddzielone. U mnie chyba będzie zebra :-/ Buuu

    Leave a reply

    Translate »