facebook

Drożdżówki dyniowe ze śliwkami i orzechową kruszonką

0 Posted by - 20 października 2016 - ciasta drożdżowe, Przepisy

Ciepłe drożdżówki dyniowe najlepszym sposobem na jesienną chandrę! Może jest to związane ze wspomnieniami z dzieciństwa (i smakami), ale ciasto drożdżowe to dla mnie comfort food. Mam różne rodzaje comfort food: czekoladę, kruche ciasto i ciasteczka, ale przede wszystkim ciasto drożdżowe. Już sama myśl o ciepłej domowej drożdżówce z kruszonką poprawia mi nastrój! Też tak macie? Dlatego na bure jesienne popołudnia i poranki dyniowe drożdżówki ze śliwkami i orzechową kruszonką będą idealne (dynia <3 !!).

Jak drożdżówki to również kruszonka! Zamiast tradycyjnej zrobiłam orzechowo owsianą, jest przepyszna. Do wykorzystania przy innych ciastach zamiast tej zwykłej.

Zdjęcia też wyszły ponure i jesienne, w moim ulubionym klimacie moody food photography :)

Składniki na ok. 9 dużych drożdżówek lub 18 mniejszych

Ciasto

1 jajko

2 żółtka

100 g cukru

70 g pure z dyni (1/4 szklanki)

60 ml soku pomarańczowego (1/4 szklanki)

120 ml mleka (1/2 szklanki)

500 g mąki

7 g drożdży instant

szczypta mielonych goździków i cynamonu

90 g roztopionego masła

4 datyle i 4 orzechy pekan drobno posiekane (lub włoskie)

oraz

jajko do smarowania

Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe (ok. 20-25 minut), odkładamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h.

Dla maszynistów

Mokre składniki mieszamy trzepaczką. W misie maszyny umieszczamy najpierw mokre, następnie suche składniki i na końcu drożdże i ustawiamy program dough. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i postępujemy jak w poniższym przepisie.

Po wyrośnięciu

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na  grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy kółka (9 większych o średnicy ok. 11 cm, lub 16 mniejszych o średnicy 8 cm), resztę ciasta kroimy na cieniutkie wałeczki.

Kółka układamy na blaszce, smarujemy krawędzie jajkiem. Po 2 wałeczki zawijamy jak warkocz i robimy „gniazdko” na każdym krążku ciasta, końce mocno ściskamy, żeby się ni rozkleiły. Do gniazdka nakładamy po 1-2 łyżeczki powideł dyniowych oraz po 1-3 połówki śliwek (w zależności od rozmiaru drożdżówek). Odkładamy w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. 30 minut.

Przed pieczeniem drożdżówki dyniowe smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20-35 minut w 175 C (mniejsze 20 minut, większe ok 25 minut).

Nadzienie

200 g domowych powideł dyniowych (zrobicie je na szybko w czasie wyrastania ciasta)

10-17 śliwek węgierek

Orzechowa kruszonka

50 g mieszanki orzechów i ziaren (u mnie orzechy włoskie, laskowe, migdały, pekan, nerkowce, ziarna słonecznika i wiórki kokosowe)

30 g miękkiego masła

30 g cukru pudru z brązowego cukru (lub zwykłego)

1-2 łyżki mąki owsianej

szczypta mielonych goździków

Orzechy podprażamy na patelni do lekkiego zarumienienia. Po wystudzeniu rozdrabniamy w malakserze, ale nie mielimy na makę! Mieszamy z resztą składników. Jeśli kruszonka jest zbyt klejąca dodajcie trochę więcej mąki owsianej, jeśli zasycha można dodać drobinę masła.

Smacznego!

Recipe for pumpkin mini brioche rolls with nut streusel and plums. Food photography by Candy Company.Recipe for pumpkin mini brioche rolls with nut streusel and plums. Food photography by Candy Company.Recipe for pumpkin mini brioche rolls with nut streusel and plums. Food photography by Candy Company.Recipe for pumpkin mini brioche rolls with nut streusel and plums. Food photography by Candy Company.

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

4 Comments

  • Pieruńskie Maszkety 20 października 2016 - 18:18 Reply

    Drożdżowki jak z katalogu, super wyglądają te warkocze a nadzienie śliwkowo – dyniowe na pewno smakuje cudnie

    • Candy Company 21 października 2016 - 13:33 Reply

      Oj, tak – dynia i śliwki smakują razem super, bardzo jesiennie :) Dziękuję!

  • Karolina 21 października 2016 - 19:11 Reply

    Wygląda super. Hmm, a można czymś to puree z dyni zastąpić?

    • Candy Company 21 października 2016 - 20:28 Reply

      Do ciasta zamiast pure można dać taką samą ilość soku pomarańczowego (czyli w sumie 120 ml) lub mleko, a powidła dyniowe można zastąpić innym ulubionym dżemem lub powidłami śliwkowymi, ale to już będzie inny smak :)

    Leave a reply

    Translate »