facebook

Mango Curd z limonką

0 Posted by - 17 marca 2015 - Przepisy

Pyszne, aksamitne mango curd z delikatnym aromatem limonki. Mango curd będzie wspaniałym dodatkiem do deserów, lodów, możecie je wykorzystać jako masę do ciasta i na wiele innych sposobów… Efekt zawsze będzie pyszny :) I ten KOLOR! Krem można przygotować, że świeżego mango lub z puree z puszki. Już niedługo na blogu przepis z jego wykorzystaniem!

Składniki:

200 g pure z mango (ok. 3/4 szklanki, można zmiksować świeże mango o wadze ok. 350 g lub użyć  pure z puszki)*,

sok z 1 limonki,

skórka z połowy limonki,

35 g cukru,

4 duże żółtka,

60 g masła, pokrojonego w małe kosteczki.

* Zrobiliśmy obie wersje: ze świeżego owocu i gotowego pure, smak jest bardziej wyrazisty przy użyciu mango z puszki.

Przygotowujemy kąpiel wodną. W metalowej misce mieszamy wszystkie składniki oprócz masła i umieszczamy na garnku z wrzącą wodą. Cały czas mieszamy. Kiedy curd  widocznie zgęstnieje (po ok. 10 minutach) zdjemijcie miskę z kuchenki i dodajcie masło. Masę mieszamy delikatnie, aż całe masło się rozpuści i połączy z curdem.

Mango curd przeciskamy przez sito i przekładamy do pojemnika. Wierzch przykrywamy folią spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch. Kiedy ostygnie wkładamy do lodówki.

Mango curd z limonką przechowujemy do 7 dni w lodówce, można je również mrozić.

Smacznego!

mangocurd1mangocurd2

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

1 Comment

  • karmel-itka 17 marca 2015 - 19:13 Reply

    i ten powalający kolor słońca! idealny na nadchodzącą wiosnę 😉

  • Leave a reply

    Translate »