Pyszne, aksamitne mango curd z delikatnym aromatem limonki. Mango curd będzie wspaniałym dodatkiem do deserów, lodów, możecie je wykorzystać jako masę do ciasta i na wiele innych sposobów… Efekt zawsze będzie pyszny 🙂 I ten KOLOR! Krem można przygotować, że świeżego mango lub z puree z puszki. Już niedługo na blogu przepis z jego wykorzystaniem!
Składniki:
200 g pure z mango (ok. 3/4 szklanki, można zmiksować świeże mango o wadze ok. 350 g lub użyć pure z puszki)*,
sok z 1 limonki,
skórka z połowy limonki,
35 g cukru,
4 duże żółtka,
60 g masła, pokrojonego w małe kosteczki.
* Zrobiliśmy obie wersje: ze świeżego owocu i gotowego pure, smak jest bardziej wyrazisty przy użyciu mango z puszki.
Przygotowujemy kąpiel wodną. W metalowej misce mieszamy wszystkie składniki oprócz masła i umieszczamy na garnku z wrzącą wodą. Cały czas mieszamy. Kiedy curd widocznie zgęstnieje (po ok. 10 minutach) zdjemijcie miskę z kuchenki i dodajcie masło. Masę mieszamy delikatnie, aż całe masło się rozpuści i połączy z curdem.
Mango curd przeciskamy przez sito i przekładamy do pojemnika. Wierzch przykrywamy folią spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch. Kiedy ostygnie wkładamy do lodówki.
Mango curd z limonką przechowujemy do 7 dni w lodówce, można je również mrozić.
Smacznego!
2 komentarze
i ten powalający kolor słońca! idealny na nadchodzącą wiosnę 😉
Zapytam tak z ciekawości dlaczego tu są same żółtka? Jeśli w innych przepisach zazwyczaj jest i caLe jajko i żółtka ? To ma jakiś cel że np zbyt gęste?