facebook

Chrupiące serca w czekoladzie. Na Walentynki

0 Posted by - 13 lutego 2014 - Przepisy

Z okazji Walentynek mamy dla wszystkich zakochanych i nie tylko pyszne lizaki – serca w czekoladzie! Może obdarujecie nimi swoją Walentynkę? Przepis jest naprawdę prosty i szybki, potrzebne będą tylko pianki marshmallow, chrupiące płatki śniadaniowe i czekolada do oblania – czy może być coś mniej skomplikowanego? Walentynki już jutro, ale jeszcze zdążycie!

Składniki na ok. 15 serduszek :

200 g pianek marshmallow,

140 g płatków Kellog’s Rice Krispies (lub mieszanki innych podobnych płatków np. Kangus, dmuchanego ryżu)

50 g masła,

łyżka ekstraktu waniliowego,

różowy barwnik spożywczy (niekoniecznie),

150 g białej czekolady do polania (lub candy melts),

kolorowe posypki,

oraz 7 cm foremka w kształcie serca i patyczki do lizaków.

Przygotowujemy dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia oraz dodatkowy kawałek papieru i wałek.

Pianki marshmallows i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Przez pierwsze kilka minut przykryjcie miskę pokrywką, następnie mieszajcie od czasu do czasu by pianki równomiernie się roztopiły. Kiedy masa będzie już w miarę płynna dodajemy ekstrakt i dokładnie mieszamy.

Kiedy wszystkie pianki sie rozpuszczą zdejmujemy miskę z kuchenki, dodajemy płatki i mieszamy mocną metalową łyżką. Musicie pracować szybko – masa będzie gęstniała i będzie dość trudno ją wymieszać. Nie przejmujcie się jeśli część płatków i pianek przyklei się do miski, po wymieszaniu masę przekładamy na papier do pieczenia i ugniatając przez dodatkowy kawałek papieru rozprowadzamy po blasze. Na końcu wyrównujemy wałkiem i pozwalamy zastygnąć , najlepiej w lodówce.

Wiele zależy od tego jakiego rodzaju pianek użyjecie – nie polecamy dwukolorowych Jojo. Najlepsze będą te białe, na ognisko. Można je kupić np. na allegro.

Kiedy masa całkiem zastygnie foremką do ciastek wycinamy serduszka. Możecie nabić je na patyki do lizaków, lub serwować w formie ciasteczek. Najlepiej smakują oblane polewą! Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy lizaki i dekorujmy.

Przechowujemy w lodówce , w zamkniętym pojemniku oddzielone papierem do pieczenia do tygodnia.

Smacznego!

serca lizakiserca lizakiserca lizakiserca lizakiserca lizaki

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »